Pieczywo śniadaniowe pod lupą. Wybieramy najlepsze

Bułka ma smakować, pachnieć i wyglądać jak bułka. Kiedy na nią spojrzymy, powinniśmy chcieć posmarować ją masłem i zjeść ze smakiem. Tak byłoby idealne i tak było kiedyś - w dobie małych, rodzinnych piekarni - zanim niemal na stałe masowa produkcja pieczywa weszła w życie. Niestety, dziś coraz trudniej znaleźć dobre pieczywo, nie tylko śniadaniowe. O to, na co zwrócić uwagę podczas zakupów, zapytaliśmy piekarzy i właścicieli małych, lokalnych piekarni, którzy o pieczywie wiedzą wszystko.

Pieczywo śniadaniowe pod lupą. Wybieramy najlepsze
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga
113

Po czym poznać dobre pieczywo śniadaniowe? - Po tym, że szybko znika - mówi z uśmiecham Marcin Orlikowski, właściciel lubelskiej piekarni "Orlikowski" i dodaje, że kiedy kupi się pieczywo, skosztuje i ono jest pyszne, to pochłania się kromkę za kromką, bułkę za bułką i pieczywo naprawdę znika. - Na ogół, jak się spojrzy na chleb czy bułkę, trudno powiedzieć, czy są dobre. Czasem wyglądają ładnie, są wyrośnięte i zarumienione, ale po spróbowaniu okazuje się, że są nijakie w smaku, suche albo glinowate czy się kruszą. Po prostu są niesmaczne. Klient musi zaufać. Jeżeli zaufa i kupi ten pachnący chleb, który dobrze się kroi i smakuje z samym masłem albo i bez, a po trzech dniach pieczywo nadal pachnie, to przyjdzie po więcej – tłumaczy Marcin Orlikowski.

- Dla mnie najważniejszy jest skład i wysoka jakość składników – mówi Grzegorz Gryko, właściciel małej, warszawskiej piekarni "Z domu". – Jeśli mówimy konkretnie o pieczywie śniadaniowym, to najczęściej chodzi o bułki. Dobra bułka śniadaniowa, oprócz jak najkrótszego składu, nie powinna być zbyt puszysta, a bardziej zbita. Oczywiście powinna mieć rumianą, chrupiącą skórkę. Wtedy wiadomo, że jest świeżo wypieczona i po prostu dobra – dodaje. Nie powinna być też napakowana powietrzem. Jeśli przekroimy ją i dostrzeżemy dziury, możemy być niemal pewni, że oprócz podstawowych składników, jak mąka, drożdże, woda i sól, do produkcji zostały użyte także spulchniacze.

Kupując pieczywo w dużym supermarkecie, powinniśmy liczyć się z tym, że nie zawsze dostaniemy produkt najwyższej jakości. W dobie technologii XXI wieku niemal wszystko produkuje się za pomocą maszyn. Piekarnie, w których pieczywo wyrabia się ręcznie, są już rzadkością. – W naszej piekarni staramy się używać jak najmniej maszyn i niemal wszystko wyrabiamy ręcznie. Jesteśmy małą piekarnią i możemy sobie na to pozwolić. Produkujemy pieczywo głównie do swojego sklepu i niewielkie ilości dostarczamy do kilku lokali gastronomicznych, które cenią sobie wysoką jakość – mówi Grzegorz Gryko.

Bułka bułce nierówna

Wystarczy odwiedzić kilka piekarni czy supermarketów i kupić ten sam rodzaj pieczywa np. bułkę kajzerkę. W każdym miejscu będzie inna. Ceny także są różne. - Najzwyklejsza bułka może kosztować 30 gr, ale i 2,50. To kwestia filozofii danej piekarni i konsumenta. Jeśli chcemy kupować tanio, to musimy liczyć się z tym, że nie zawsze kupimy produkt najwyższej jakości – tłumaczy właściciel warszawskiej piekarni.

Najbardziej popularne bułki mają swój charakterystyczny wygląd. Każdy wie, jak wygląda kajzerka, bułka poznańska czy sznytka. Są różne zdobienia pieczywa, a wynikają one z tradycji i wygody konsumenta, by już po wyglądzie mógł rozpoznać, co kupuje.

- Niektórzy pukają w spód chleba i nasłuchują głuchego odgłosu, który ma oznaczać, że jest dobrze wypieczony. Guzik prawda! Każdy chleb można dobrze opiec i każdy będzie wydawał taki dźwięk. Nie raz widziałem, jak na stoisku samoobsługowym klienci tak robią. Albo naciskają bułkę i czekają, aż wróci do poprzedniego stanu. Bo tak robią piekarze, bo kiedyś tak ktoś im pokazał. Niestety, to też nie jest sposób – tłumaczy właściciel lubelskiej piekarni.

Bułka z wczoraj

Jeżeli nawet kupimy bułkę wieczorem i następnego dnia chcemy ją zjeść na śniadanie, ona nadal powinna być smaczna i dobra. - Wszystko zależy od składników. Jeśli receptura była odpowiednia, bułka nazajutrz nie powinna być kamieniem. Jeśli tak się stanie, oznacza to tylko jedno – ciasto było wcześniej mrożone. Dobra bułka następnego dnia nadal powinna być smaczna i zachęcać do zjedzenia – przekonuje Grzegorz Gryko.

Jak na dłużej zachować świeżość pieczywa? Odpowiednio je przechowywać. Czerstwienie chleba jest naturalnym procesem, który jednak możemy opóźnić. Piekarze zalecają przechowywanie pieczywa w chlebakach wykonanych z naturalnego drewna. Innym sprawdzonym sposobem są lniane woreczki, które możemy kupić np. na lokalnych targach oraz papierowe torebki, które zazwyczaj dostajemy w piekarni. W odróżnieniu od jednorazowych reklamówek pozwalają pieczywu dłużej zachować świeżość. Natomiast plastik, gdy używamy go w temperaturze pokojowej, sprzyja szybszemu pojawianiu się pleśni na pieczywie.

Zobacz także wideo: Jakie pieczywo jest najzdrowsze?

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka