Niebieski barwnik spożywczy. Jak przygotować błękitne dania?

Kolorem tego roku został klasyczny niebieski, a to znaczy, że pojawi się nie tylko na modowych wybiegach i w dekoracjach, ale także na stole. W świecie kulinarnym istnieją naturalne barwniki, które umożliwią nam przygotowanie dań w tym nietypowym kolorze.

Niebieskie dania są bardzo efektowne
Źródło zdjęć: © Unsplash.com

Najbardziej popularne są kwiaty klitorii, rośliny pochodzącej z Azji. Suszone kwiaty lub proszek z nich kupimy bez problemu w sklepach internetowych. Ale nie tylko klitoria pozwala nam uzyskać niebieski kolor naszych dań.

Sok z czarnych jagód to również świetny barwnik. Niebieski kolor uzyskamy także wykorzystując sok z czerwonej kapusty – wystarczy ugotować posiekaną kapustę w wodzie i do płynu dodać sodę oczyszczoną.

Zobacz też: Podpowiadamy jak uniknąć zakalca

Ryż z kukurydzą

Niebieski ryż z żółtymi ziarnami kukurydzy to bardzo oryginalny dodatek do dań obiadowych. Aby go przygotować potrzebujemy szklankę ryżu, łyżkę kwiatów klitorii, puszkę kukurydzy i sól.

Kwiaty wkładamy do szklanki, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut. Przelewamy płyn przez sitko do garnka. Wrzucamy ryż, doprawiamy solą i gotujemy, aż ryż będzie miękki. Mieszamy go z kukurydzą i podajemy.

Pierogi z krewetkami

Błękitne pierożki są bardzo popularne w kuchni chińskiej. Do barwienia ich używa się najczęściej soku z kapusty czerwonej z sodą oczyszczoną. Aby przygotować w domu ciasto potrzebujemy: pół szklanki soku z kapusty, szklankę mąki, sól.

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, z ciasta formujemy kulę i pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Robimy farsz: obrane krewetki siekamy drobno, dodajemy do nich posiekany szczypiorek, czosnek, łyżkę sosu sojowego, pieprz i łyżkę mąki kukurydzianej. Masę mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka, na każde kładziemy łyżeczkę masy i formujemy pierogi. Gotujemy je na parze 10 minut.

Makaron ze szpinakiem

Makaron nie musi mieć naturalnego koloru mąki. Włosi barwią go często na czarno, używając atramentu z sepii, na zielono – szpinakiem, czy na pomarańczowo sokiem z marchewki. Niebieski makaron najlepiej zrobić używając klitorii. Ciasto na makaron zrobimy ze szklanki mąki, połowy szklanki zimnego wywaru z kwiatów klitorii, soli i jednego jajka.

Wszystkie składniki wyrabiamy w misce, gotowe ciasto odstawiamy na kilka minut, po czym rozwałkowujemy je i posypując mąką, kroimy w długie paski. Makaron gotujemy we wrzątku. W osobnym rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy liście szpinaku i smażymy minutę. Wlewamy trochę wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy makaron, podgrzewamy i podajemy.

Naleśniki ze śmietaną

Dzieciom na pewno spodobają się niebieskie naleśniki z łyżką gęstej, białej śmietany dla smaku i ozdoby. Potrzebujemy: szklankę czarnych jagód, szklankę mąki, szklankę mleka, jajko, cukier, szczyptę soli, gęstą śmietanę.

Jagody wrzucamy do miksera, wlewamy trochę wody i wszystko dokładnie rozdrabniamy. Płyn przecedzamy przez sito. Dodajemy do niego mąkę, cukier, sól i jajka. powoli wlewamy mleko, by uzyskać lejące się ciasto. Naleśniki smażymy na oleju, podajemy z łyżką śmietany.

Błękitne bułki

Pieczywo o nietypowym kolorze jest świetnym składnikiem na przykład kanapek na przyjęcie. Bułki, potraktowane niebieskim barwnikiem nie będą miały intensywnego koloru, ale nawet delikatny błękit robi różnicę. Potrzebujemy: dwie szklanki mąki, szklankę wywaru z klitorii, łyżkę drożdży, łyżkę cukru, łyżeczkę soli, łyżkę oliwy z oliwek.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym wywarze, dodajemy cukier i pozostawiamy na kilka minut. Wrzucamy mąkę, dodajemy sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Dzielimy je na porcje, formujemy bułki, układamy na blasze do pieczenia i pozwalamy im rosnąć jeszcze godzinę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇