Niebieski barwnik spożywczy. Jak przygotować błękitne dania?

Kolorem tego roku został klasyczny niebieski, a to znaczy, że pojawi się nie tylko na modowych wybiegach i w dekoracjach, ale także na stole. W świecie kulinarnym istnieją naturalne barwniki, które umożliwią nam przygotowanie dań w tym nietypowym kolorze.

Niebieskie dania są bardzo efektowne
Źródło zdjęć: © Unsplash.com

Najbardziej popularne są kwiaty klitorii, rośliny pochodzącej z Azji. Suszone kwiaty lub proszek z nich kupimy bez problemu w sklepach internetowych. Ale nie tylko klitoria pozwala nam uzyskać niebieski kolor naszych dań.

Sok z czarnych jagód to również świetny barwnik. Niebieski kolor uzyskamy także wykorzystując sok z czerwonej kapusty – wystarczy ugotować posiekaną kapustę w wodzie i do płynu dodać sodę oczyszczoną.

Zobacz też: Podpowiadamy jak uniknąć zakalca

Ryż z kukurydzą

Niebieski ryż z żółtymi ziarnami kukurydzy to bardzo oryginalny dodatek do dań obiadowych. Aby go przygotować potrzebujemy szklankę ryżu, łyżkę kwiatów klitorii, puszkę kukurydzy i sól.

Kwiaty wkładamy do szklanki, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut. Przelewamy płyn przez sitko do garnka. Wrzucamy ryż, doprawiamy solą i gotujemy, aż ryż będzie miękki. Mieszamy go z kukurydzą i podajemy.

Pierogi z krewetkami

Błękitne pierożki są bardzo popularne w kuchni chińskiej. Do barwienia ich używa się najczęściej soku z kapusty czerwonej z sodą oczyszczoną. Aby przygotować w domu ciasto potrzebujemy: pół szklanki soku z kapusty, szklankę mąki, sól.

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, z ciasta formujemy kulę i pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Robimy farsz: obrane krewetki siekamy drobno, dodajemy do nich posiekany szczypiorek, czosnek, łyżkę sosu sojowego, pieprz i łyżkę mąki kukurydzianej. Masę mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka, na każde kładziemy łyżeczkę masy i formujemy pierogi. Gotujemy je na parze 10 minut.

Makaron ze szpinakiem

Makaron nie musi mieć naturalnego koloru mąki. Włosi barwią go często na czarno, używając atramentu z sepii, na zielono – szpinakiem, czy na pomarańczowo sokiem z marchewki. Niebieski makaron najlepiej zrobić używając klitorii. Ciasto na makaron zrobimy ze szklanki mąki, połowy szklanki zimnego wywaru z kwiatów klitorii, soli i jednego jajka.

Wszystkie składniki wyrabiamy w misce, gotowe ciasto odstawiamy na kilka minut, po czym rozwałkowujemy je i posypując mąką, kroimy w długie paski. Makaron gotujemy we wrzątku. W osobnym rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy liście szpinaku i smażymy minutę. Wlewamy trochę wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy makaron, podgrzewamy i podajemy.

Naleśniki ze śmietaną

Dzieciom na pewno spodobają się niebieskie naleśniki z łyżką gęstej, białej śmietany dla smaku i ozdoby. Potrzebujemy: szklankę czarnych jagód, szklankę mąki, szklankę mleka, jajko, cukier, szczyptę soli, gęstą śmietanę.

Jagody wrzucamy do miksera, wlewamy trochę wody i wszystko dokładnie rozdrabniamy. Płyn przecedzamy przez sito. Dodajemy do niego mąkę, cukier, sól i jajka. powoli wlewamy mleko, by uzyskać lejące się ciasto. Naleśniki smażymy na oleju, podajemy z łyżką śmietany.

Błękitne bułki

Pieczywo o nietypowym kolorze jest świetnym składnikiem na przykład kanapek na przyjęcie. Bułki, potraktowane niebieskim barwnikiem nie będą miały intensywnego koloru, ale nawet delikatny błękit robi różnicę. Potrzebujemy: dwie szklanki mąki, szklankę wywaru z klitorii, łyżkę drożdży, łyżkę cukru, łyżeczkę soli, łyżkę oliwy z oliwek.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym wywarze, dodajemy cukier i pozostawiamy na kilka minut. Wrzucamy mąkę, dodajemy sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Dzielimy je na porcje, formujemy bułki, układamy na blasze do pieczenia i pozwalamy im rosnąć jeszcze godzinę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć