Trwa ładowanie...

Śniadania na ciepło z piekarnika

Nie powinniśmy wychodzić z domu bez zjedzenia solidnego śniadania – to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Musi nam dostarczać odpowiedniej dawki energii, byśmy mogli stawić czoła codziennym wyzwaniom. Jeśli znudziły nam się tradycyjne kanapki z szynką i serem lub jajecznica ze szczypiorkiem, możemy pokusić się o oryginalne śniadaniowe zestawy prosto z piekarnika. Jesienią i zimą, kiedy poranki są chłodne, warto się rozgrzać. W piekarniku możemy przygotować owsiankę, granolę, słodkie lub wytrawne babeczki, omlety, bułeczki czy szybkie tarty.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Śniadania na ciepło z piekarnikaŹródło: 123RF.COM
d21x3o7
d21x3o7

Chrupiące bułeczki z jajkiem

Złocista bułeczka, aromatyczny boczek i jajko z płynnym żółtkiem. Już na samą myśl o takim śniadaniu cieknie ślinka. Przygotowanie takich bułeczek jest dziecinnie proste. Na dodatek możemy zużyć czerstwe pieczywo, zalegające w chlebaku. Będzie więc nie tylko smacznie, ale i oszczędnie. Aby przygotować śniadanie, musimy odciąć górę grahamki czy kajzerki, a następnie wydrążyć miąższ. Środek smarujemy masłem. Możemy dodać pokrojony w kostkę boczek, szynkę, żółty ser, paprykę, pomidorki koktajlowe czy kilka liści szpinaku – co kto lubi. Potem wbijamy jajko i posypujemy szczypiorkiem. Bułki wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy, aż jajka się zetną.

Domowa granola

W piekarniku przygotujemy pyszną granolę. Jest to mieszanka płatków zbożowych, orzechów, nasion, suszonych i kandyzowanych owoców oraz korzennych przypraw. Opcjonalnie możemy też dodać płatki czekoladowe. Spoiwem może być syrop klonowy bądź miód. Granola dodatkowo jest opiekana z dodatkiem tłuszczu np. oleju kokosowego – właśnie to odróżnia ją od musli. Dzięki pieczeniu nabiera chrupkości. Wybieramy składniki, które najbardziej lubimy, mieszamy je, wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-30 minut. Po tym czasie granolę kruszymy i podajemy z jogurtem i świeżymi owocami. Taka mieszanka sprawdzi się również jako zdrowa posypka do deserów. Przygotowanie domowej granoli jest proste i szybkie. Poza tym, przygotowując ją własnoręcznie kontrolujemy ilość dodawanego tłuszczu i cukru.

Placuszki serowo-bananowe

Słodkie placuszki podawane np. z dżemem i kubkiem mleka skuszą nawet największych niejadków. Zamiast smażyć na patelni, możemy przygotować je w piekarniku. Będziemy potrzebować dojrzałych bananów, białego półtłustego sera, mąki, jajka, odrobiony miodu i oleju kokosowego do wysmarowania blachy. Banany rozgniatamy w miseczce widelcem, dodajemy pokruszony ser, łyżkę miodu i jajko. Jeśli masa jest za rzadka, wsypujemy trochę mąki. Wyrabiamy ciasto. Blachę smarujemy olejem kokosowym. Łyżką nakładamy porcje ciasta, spłaszczamy je i wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika. Pyszne śniadanie na ciepło gotowe!

Włoski omlet

Omlet z piekarnika? Czemu nie. Frittata  to popularne we Włoszech danie. Masę jajeczną zapieka się z szynką, warzywami czy serem. Frittata sprawdzi się jako sycące, lecz lekkie śniadanie. Zaczynamy od pokrojenia i podsmażenia na patelni ulubionych warzyw np. cebuli, zielonego groszku i cukinii. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Następnie przekładamy wszystko do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Całość zalewamy masą jajeczną, doprawiamy solą i pieprzem. Do tego tarty parmezan lub pokruszona feta czy ricotta. Pieczemy 20-30 min, aż masa się zetnie, w temperaturze 170 stopni. Gotowy omlet posypujemy świeżą natką lub szczypiorkiem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

Chlebowy pudding

Kolejna pyszna propozycja to chlebowy pudding. Kromki pieczywa tostowego smarujemy z obu stron masłem, kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy ulubione owoce – gruszki, jabłka, maliny i bakalie. Mieszamy delikatnie. Jajko roztrzepujemy z 4 łyżkami mleka. Masę można w razie potrzeby dosłodzić cukrem z prawdziwą wanilią lub miodem. Zalewamy masą chleb i owoce. Wstawiamy do piekarnika. Po 30 minutach śniadanie będzie gotowe.

Partnerem artykułu jest Amica.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj