Śniadania na ciepło z piekarnika

Nie powinniśmy wychodzić z domu bez zjedzenia solidnego śniadania – to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Musi nam dostarczać odpowiedniej dawki energii, byśmy mogli stawić czoła codziennym wyzwaniom. Jeśli znudziły nam się tradycyjne kanapki z szynką i serem lub jajecznica ze szczypiorkiem, możemy pokusić się o oryginalne śniadaniowe zestawy prosto z piekarnika. Jesienią i zimą, kiedy poranki są chłodne, warto się rozgrzać. W piekarniku możemy przygotować owsiankę, granolę, słodkie lub wytrawne babeczki, omlety, bułeczki czy szybkie tarty.

Zapiekane bułeczki to pyszny pomysł na pożywne śniadanie
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Chrupiące bułeczki z jajkiem

Złocista bułeczka, aromatyczny boczek i jajko z płynnym żółtkiem. Już na samą myśl o takim śniadaniu cieknie ślinka. Przygotowanie takich bułeczek jest dziecinnie proste. Na dodatek możemy zużyć czerstwe pieczywo, zalegające w chlebaku. Będzie więc nie tylko smacznie, ale i oszczędnie. Aby przygotować śniadanie, musimy odciąć górę grahamki czy kajzerki, a następnie wydrążyć miąższ. Środek smarujemy masłem. Możemy dodać pokrojony w kostkę boczek, szynkę, żółty ser, paprykę, pomidorki koktajlowe czy kilka liści szpinaku – co kto lubi. Potem wbijamy jajko i posypujemy szczypiorkiem. Bułki wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy, aż jajka się zetną.

Domowa granola

W piekarniku przygotujemy pyszną granolę. Jest to mieszanka płatków zbożowych, orzechów, nasion, suszonych i kandyzowanych owoców oraz korzennych przypraw. Opcjonalnie możemy też dodać płatki czekoladowe. Spoiwem może być syrop klonowy bądź miód. Granola dodatkowo jest opiekana z dodatkiem tłuszczu np. oleju kokosowego – właśnie to odróżnia ją od musli. Dzięki pieczeniu nabiera chrupkości. Wybieramy składniki, które najbardziej lubimy, mieszamy je, wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-30 minut. Po tym czasie granolę kruszymy i podajemy z jogurtem i świeżymi owocami. Taka mieszanka sprawdzi się również jako zdrowa posypka do deserów. Przygotowanie domowej granoli jest proste i szybkie. Poza tym, przygotowując ją własnoręcznie kontrolujemy ilość dodawanego tłuszczu i cukru.

Placuszki serowo-bananowe

Słodkie placuszki podawane np. z dżemem i kubkiem mleka skuszą nawet największych niejadków. Zamiast smażyć na patelni, możemy przygotować je w piekarniku. Będziemy potrzebować dojrzałych bananów, białego półtłustego sera, mąki, jajka, odrobiony miodu i oleju kokosowego do wysmarowania blachy. Banany rozgniatamy w miseczce widelcem, dodajemy pokruszony ser, łyżkę miodu i jajko. Jeśli masa jest za rzadka, wsypujemy trochę mąki. Wyrabiamy ciasto. Blachę smarujemy olejem kokosowym. Łyżką nakładamy porcje ciasta, spłaszczamy je i wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika. Pyszne śniadanie na ciepło gotowe!

Włoski omlet

Omlet z piekarnika? Czemu nie. Frittata  to popularne we Włoszech danie. Masę jajeczną zapieka się z szynką, warzywami czy serem. Frittata sprawdzi się jako sycące, lecz lekkie śniadanie. Zaczynamy od pokrojenia i podsmażenia na patelni ulubionych warzyw np. cebuli, zielonego groszku i cukinii. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Następnie przekładamy wszystko do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Całość zalewamy masą jajeczną, doprawiamy solą i pieprzem. Do tego tarty parmezan lub pokruszona feta czy ricotta. Pieczemy 20-30 min, aż masa się zetnie, w temperaturze 170 stopni. Gotowy omlet posypujemy świeżą natką lub szczypiorkiem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

Chlebowy pudding

Kolejna pyszna propozycja to chlebowy pudding. Kromki pieczywa tostowego smarujemy z obu stron masłem, kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy ulubione owoce – gruszki, jabłka, maliny i bakalie. Mieszamy delikatnie. Jajko roztrzepujemy z 4 łyżkami mleka. Masę można w razie potrzeby dosłodzić cukrem z prawdziwą wanilią lub miodem. Zalewamy masą chleb i owoce. Wstawiamy do piekarnika. Po 30 minutach śniadanie będzie gotowe.

Partnerem artykułu jest Amica.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości