Cynamonowe bułeczki z jabłkami
Domowe wypieki drożdżowe z jesiennymi dodatkami. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś cynamon i blogerka kulinarna Kasia Bukowska. Przygotowała aromatyczne bułeczki z cynamonem i jabłkiem, które najlepiej popijać korzennym kakao.
Składniki na ciasto:
1/2 kostki masła
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 1/2 opakowania suszonych drożdży
4 1/2 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
1/4 kostki masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2-3 łyżeczki cynamonu
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3-4 jabłka
Przygotowanie:
Masło roztopić, mleko lekko podgrzać. Do mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać, odstawić na kilka minut. Po chwili dodać 4 szklanki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Przygotować nadzienie, gdy ciasto już prawie wyrosło - wymieszać roztopione masło, brązowy cukier, cynamon, posiekaną czekoladę i starte na grubych oczkach tarki jabłka. Do wyrośniętego ciasta dodać pozostałe 1/2 szklanki mąki, proszek, sodę i sól. Jeszcze raz wymieszać i zagnieść.
Ciasto podzielić na pół. Obficie podsypać mąką blat i ciasto z wierzchu, i rozwałkować połowę ciasta na duży prostokąt tak cienko jak się da (ok. 0,5-1 cm). Rozsmarować połowę nadzienia na cieście i zwinąć dłuższym bokiem w ciasny rulon. Pokroić na 12 kawałków i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Powtórzyć to samo z resztą ciasta i nadzienia, ułożyć w drugim naczyniu. Piec w 175 stopniach C na złoto, ok. 20-25 min.