Cynamonowe bułeczki z jabłkami

Domowe wypieki drożdżowe z jesiennymi dodatkami. Palce lizać!

W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś cynamon i blogerka kulinarna Kasia Bukowska. Przygotowała aromatyczne bułeczki z cynamonem i jabłkiem, które najlepiej popijać korzennym kakao.

Składniki na ciasto:
1/2 kostki masła
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 1/2 opakowania suszonych drożdży
4 1/2 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
1/4 kostki masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2-3 łyżeczki cynamonu
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3-4 jabłka

Przygotowanie:
Masło roztopić, mleko lekko podgrzać. Do mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać, odstawić na kilka minut. Po chwili dodać 4 szklanki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Przygotować nadzienie, gdy ciasto już prawie wyrosło - wymieszać roztopione masło, brązowy cukier, cynamon, posiekaną czekoladę i starte na grubych oczkach tarki jabłka. Do wyrośniętego ciasta dodać pozostałe 1/2 szklanki mąki, proszek, sodę i sól. Jeszcze raz wymieszać i zagnieść.

Ciasto podzielić na pół. Obficie podsypać mąką blat i ciasto z wierzchu, i rozwałkować połowę ciasta na duży prostokąt tak cienko jak się da (ok. 0,5-1 cm). Rozsmarować połowę nadzienia na cieście i zwinąć dłuższym bokiem w ciasny rulon. Pokroić na 12 kawałków i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Powtórzyć to samo z resztą ciasta i nadzienia, ułożyć w drugim naczyniu. Piec w 175 stopniach C na złoto, ok. 20-25 min.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę