Cynamonowe bułeczki z jabłkami

Domowe wypieki drożdżowe z jesiennymi dodatkami. Palce lizać!

W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś cynamon i blogerka kulinarna Kasia Bukowska. Przygotowała aromatyczne bułeczki z cynamonem i jabłkiem, które najlepiej popijać korzennym kakao.

Składniki na ciasto:
1/2 kostki masła
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 1/2 opakowania suszonych drożdży
4 1/2 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
1/4 kostki masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2-3 łyżeczki cynamonu
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3-4 jabłka

Przygotowanie:
Masło roztopić, mleko lekko podgrzać. Do mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać, odstawić na kilka minut. Po chwili dodać 4 szklanki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Przygotować nadzienie, gdy ciasto już prawie wyrosło - wymieszać roztopione masło, brązowy cukier, cynamon, posiekaną czekoladę i starte na grubych oczkach tarki jabłka. Do wyrośniętego ciasta dodać pozostałe 1/2 szklanki mąki, proszek, sodę i sól. Jeszcze raz wymieszać i zagnieść.

Ciasto podzielić na pół. Obficie podsypać mąką blat i ciasto z wierzchu, i rozwałkować połowę ciasta na duży prostokąt tak cienko jak się da (ok. 0,5-1 cm). Rozsmarować połowę nadzienia na cieście i zwinąć dłuższym bokiem w ciasny rulon. Pokroić na 12 kawałków i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Powtórzyć to samo z resztą ciasta i nadzienia, ułożyć w drugim naczyniu. Piec w 175 stopniach C na złoto, ok. 20-25 min.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯