Pieczywo na wakacjach
Za granicą pieczywo jest inne. Nie musi to jednak oznaczać, że złe. Zanim wydamy ostateczną opinię na jego temat, spróbujmy tradycyjnych wypieków z różnych krajów - choćby po to, by utwierdzić się w przekonaniu, że polski chleb jest najlepszy.
Podstawa nie tylko na śniadanie
Polacy wyjeżdżający za granicę, po jakimś czasie tęsknią za wieloma rodzimymi smakami. Na pierwszy plan wysuwa się jednak ten najważniejszy - smak polskiego pieczywa. Tym bardziej, że wiele krajów nie przywiązuje - zdaniem Polaków - należytej wagi do produkcji tego podstawowego dla nas produktu spożywczego. Nasz kraj słynie z wypieku znakomitych chlebów, bułek i rogalików. Za granicą pieczywo jest inne. Nie musi to jednak oznaczać, że złe. Zanim wydamy ostateczną opinię na jego temat, spróbujmy tradycyjnych wypieków z różnych krajów - choćby po to, by utwierdzić się w przekonaniu, że polski chleb jest najlepszy.
Croissant
Francuskie śniadanie składa się tradycyjnie z kawy i małego rogalika - croissanta. Tradycyjny croissant musi być zrobiony z ciasta francuskiego i nie zawiera nadzienia. Dziś jednak coraz częściej zdarza się, że rogalik powstaje z ciasta półfrancuskiego, a w środku znajduje się dżem lub nadzienie czekoladowe. Niewiele osób wie, że z croissantami, które po raz pierwszy wypieczono w 1839 roku, związana jest postać Polaka - Jerzego Kulczyckiego, który nie dość, że założył w Wiedniu pierwszą kawiarnię, to w dodatku podobno wymyślił ciastka w kształcie półksiężyca, a te dały początek croissantom.
Focaccia
Włochy słyną z pieczywa. Każdy region jest dumny ze swoich, lokalnych wypieków, do których oprócz mąki i drożdży dodaje się wiele innych składników. Będąc we Włoszech warto spróbować focacci, wyjątkowo smacznego chleba. Focaccia jest płaska i tym się różni od tradycyjnego polskiego pieczywa. Historia jej powstania, to opowieść o szacunku do jedzenia i ubóstwie. Po wypieku pizzy pozostawały małe kawałeczki ciasta drożdżowego. W biednych Włoszech nie wyrzucano żywności, więc te kawałeczki także pieczono - jako pieczywo właśnie. Focaccia nadziewana jest często oliwkami, suszonymi pomidorami i ziołami. Podawana jest najczęściej na ciepło, ale na zimno także jest bardzo smaczna.
Naan
Indyjskie chlebki mają swoją renomę na całym świecie. Jednym z najbardziej popularnych jest naan, podawany w Indiach praktycznie do każdego posiłku. Naany wypieka się z mąki, drożdży, masła klarowanego, jogurtu i różnych dodatków - czosnku, czarnuszki, kminu czy maku. Te płaskie placki piecze się w specjalnych, cylindrycznych piecach, nazywanych tandoor. Naany doskonale smakują z daniami mięsnymi i warzywnymi oraz przede wszystkim - aromatycznymi i bardzo intensywnymi w smaku sosami.
Chapati
Innym indyjskim chlebem, bardzo popularnym nie tylko na subkontynencie, ale i w wielu indyjskich restauracjach rozsianych po całym świecie, jest chapati. Te okrągłe cienkie placuszki z przaśnego ciasta z mąki pszennej to podstawa kuchni w Indiach i Pakistanie. Robi się je z mąki pszenicznej, wody i soli. Chapati piecze się na gorącym kamieniu, a na koniec trzyma się przez chwilę nad wolnym ogniem, aż na powierzchni chleba utworzą się rumiane bąble. Placki smaruje się sklarowanym masłem. Chapati często zastępują sztućce - nabiera się nimi jedzoną potrawę.
Tortilla
Dzień w każdym praktycznie domu w Meksyku zaczyna się od zagniatania ciasta na tortille. Meksykańskie i południowoamerykańskie tortille wyrabia się z mąki kukurydzianej, wody i soli. Formuje się z tej masy cienkie placki i piecze na specjalnych patelniach. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy. Tortille nadziewa się mięsem lub warzywami i zjada nie tylko na śniadanie, ale i na pozostałe posiłki.
Chaczapuri
Po uruchomieniu tanich lotów do Gruzji, coraz więcej Polaków zachwyca się tym krajem. Gruzja oferuje nie tylko piękne krajobrazy, ale również wspaniałą kuchnię. A chaczapuri w gruzińskiej kuchni króluje. Ten chleb z ciasta drożdżowego podaje się głównie na śniadanie. Istnieją dwa rodzaje chaczapuri: adżaruli - z serem i jajkiem, oraz imeruli - tylko z serem lub z nadzieniem fasolowym. Pieczone w specjalnych piecach chlebki są fantastyczne. Warto ich spróbować.
Lepinja
W Serbii, Bośni i Hercegowinie, Słowenii i Chorwacji najbardziej popularnym pieczywem jest lepinja. To okrągłe drożdżowe, pulchne bułeczki, które choć wyglądają blado, to wybornie smakują. Lepinje traktowane są nie tylko jako pieczywo kanapkowe. Podaje je się do wszystkich dań obiadowych, jak naany w Indiach. Są także składnikiem "bałkańskiego hamburgera", czyli słynnej pljeskavicy, z kotletem z mielonej baraniny.
Bazlama
Turcja kojarzy nam się głównie z chlebkiem pita, jednak w tym kraju bułeczek jest wiele. Warto spróbować bazlamy. To pieczywo ze zwykłego ciasta drożdżowego, pieczone na patelni.Może mieć formę małych lub dużych okrągłych placków. Placek jest dość gruby, więc łatwo go przeciąć i przygotować kanapkę. Bazlama to obowiązkowy składnik śniadania.
Barra de pan
W Hiszpanii z kolei warto kupić barra de pan - czyli długą "niby bagietkę". Co ciekawe, pieczywo to sprzedawane jest na wagę. Piekarze przygotowują bułki różnej wielkości. Waga największych dochodzi nawet do dwóch kilogramów. Barra de pan jest bardzo smacznym pieczywem, choć koneserzy uważają, że należy jeść je jedynie świeże. Po kilku godzinach jednak bagietka bowiem twardnieje.
AD/mp/WP Kuchnia