Bułeczki z sera gruyere

Chrupiące i aromatyczne. Trudno im się oprzeć.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Bułeczki z sera gruyere to doskonały pomysł dla miłośników rozmaitych serów. Są obłędnie napuszone, mięciutkie, delikatne i maksymalnie serowe. Ser gruyère jest przyjemnie wyrazisty w smaku, a bułeczki idealnie pasują do domowych past, suszonych wędlin i lekkich sałatek. Są też genialne bez dodatków jako smaczna przekąska, niczym wytrawne ciasteczko odrobinę przypominające mocno serowego ptysia. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".

Składniki (ok. 18 sztuk):

180 g sera gruyere
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
80 g masła
180 ml wody
120 g mąki pszennej
3 jajka

Masło, sól, pieprz oraz wodę podgrzej do czasu, aż masło roztopi się, a mikstura osiągnie 90 stopni C. Gdy tak się stanie, dodaj do niej mąkę, energicznie mieszając do połączenia się składników. Następnie wmieszaj kolejno jajka, również cały czas mieszając. Na końcu zdejmij całość z ognia i wmieszaj 130 g startego na małych oczkach tarki sera. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj jego porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch obsyp resztą startego sera. Piecz w 200 stopniach C przez około 20-30 minut.

Sugestie autorki: ser możesz też zblendować. Zamiast korzystać z rękawa cukierniczego po protu użyj łyżki. Ciasto nakładaj w sporych odstępach od siebie, ponieważ bułeczki rosną podczas pieczenia.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu