Bułeczki z sera gruyere

Chrupiące i aromatyczne. Trudno im się oprzeć.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Bułeczki z sera gruyere to doskonały pomysł dla miłośników rozmaitych serów. Są obłędnie napuszone, mięciutkie, delikatne i maksymalnie serowe. Ser gruyère jest przyjemnie wyrazisty w smaku, a bułeczki idealnie pasują do domowych past, suszonych wędlin i lekkich sałatek. Są też genialne bez dodatków jako smaczna przekąska, niczym wytrawne ciasteczko odrobinę przypominające mocno serowego ptysia. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".

Składniki (ok. 18 sztuk):

180 g sera gruyere
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
80 g masła
180 ml wody
120 g mąki pszennej
3 jajka

Masło, sól, pieprz oraz wodę podgrzej do czasu, aż masło roztopi się, a mikstura osiągnie 90 stopni C. Gdy tak się stanie, dodaj do niej mąkę, energicznie mieszając do połączenia się składników. Następnie wmieszaj kolejno jajka, również cały czas mieszając. Na końcu zdejmij całość z ognia i wmieszaj 130 g startego na małych oczkach tarki sera. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj jego porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch obsyp resztą startego sera. Piecz w 200 stopniach C przez około 20-30 minut.

Sugestie autorki: ser możesz też zblendować. Zamiast korzystać z rękawa cukierniczego po protu użyj łyżki. Ciasto nakładaj w sporych odstępach od siebie, ponieważ bułeczki rosną podczas pieczenia.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita