Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Myślisz, że z suchego pieczywa możesz zrobić tylko bułkę tartą? Nic bardziej mylnego.

Obraz

/ 5Czerstwy chleb w słodkim wydaniu

Obraz
© 123RF.COM

Myślisz, że z suchego pieczywa możesz zrobić tylko bułkę tartą? Nic bardziej mylnego. Czerstwe kajzerki czy chałki są z natury bardziej chrupiące, więc są wprost stworzone do niektórych potraw. Zrobione z nich grzanki są o niebo lepsze od tych z pieczywa prosto z piekarni. Zanim wyrzucisz stary chleb, zerknij jak ciekawie i praktycznie można go wykorzystać do wielu dań.

Pudding chlebowy
Deser z czerstwych kromek uwielbiają Brytyjczycy. Można go zrobić bardzo szybko. Chleb tostowy smarujemy masłem. Do garnka wlewamy 250 ml mleka, trzy żółtka, dodajemy paczkę cukru waniliowego oraz dwie łyżki cukru trzcinowego. Podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Żurawiny lub rodzynki moczymy w amaretto lub rumie. Pieczywo układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, posypujemy żurawinami i zalewamy masą z mleka i jajek. Pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach Celsjusza.

/ 5Grzanki

Obraz
© 123RF.COM

Najlepiej nadaje się na nie bagietka z poprzedniego dnia. Wystarczy ją przekroić posmarować oliwą z oliwą i zapiec w piekarniku, aż zrobi się chrupiąca i złocista. Dopiero po upieczeniu nakładamy na nią pastę z czerwonych pomidorów z czosnkiem, ziołami i oliwą. Taką prosta bruschettę można zjeść na śniadanie lub kolację. Drugą opcją na pyszne grzanki jest pokrojenia chleba w małe kosteczki i obsmażenie ich na maśle. Podkreślą smak zimowych, kremowych zup, np. grochówki lub cebulowej.

/ 5Sałatka chlebowa

Obraz
© 123RF.COM

Na ten sposób wpadli Włosi, a nie od dziś wiadomo, że jeśli chodzi o kuchnię warto się od nich uczyć. Panzanella to toskańska sałatka, której głównym składnikiem jest czerstwy chleb pokrojony w kostkę. Właściwie zawsze podaje się ją z dojrzałymi pomidorami, cebulą, bazylią. Sos to oliwa z oliwek wymieszana z octem i przyprawy. Pokrojony chleb obsmażony uprzednio na oliwie lub podpieczony mięknie pod wpływem soku z warzyw i sosu. Przechodzi ich smakiem. Sałatkę trzeba zjeść od razu po przygotowaniu.

/ 5Zagęszczacz do zup i sosów

Obraz
© 123RF.COM

Teraz częściej raczymy się rozgrzewającymi zupami. Namoczone w ciepłej wodzie lub mleku bułki przydadzą się w kuchni do błyskawicznego ich zagęszczania. Dzięki temu nie musimy używać mąki ani odparowywać nadmiaru wody. W ten sam sposób można wykorzystać chleb do sosów, które są zbyt rzadkie.

/ 5Składnik farszu lub klopsików

Obraz
© 123RF.COM

Ten trik w kuchni stosowały już nasze mamy i babcie. Pulpety z indyka albo dorsza staną się bardziej jędrne i delikatne w smaku, gdy dodamy do nich namoczoną w mleku bułkę. Te dania wydają ci się nudne i przeznaczone tylko dla dzieci? Miniklopsiki świetnie nadają się również do dań w stylu włoskim, np. makaronu. Z mięsa mielonego mięsa z dodatkiem namoczonego czerstwego chleba można zrobić również znakomity farsz do rolady z ciasta francuskiego. Nie będzie się rozpadać podczas krojenia.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki