Jak wykorzystać czerstwy chleb?
Czerstwy chleb w słodkim wydaniu
Myślisz, że z suchego pieczywa możesz zrobić tylko bułkę tartą? Nic bardziej mylnego.
Myślisz, że z suchego pieczywa możesz zrobić tylko bułkę tartą? Nic bardziej mylnego. Czerstwe kajzerki czy chałki są z natury bardziej chrupiące, więc są wprost stworzone do niektórych potraw. Zrobione z nich grzanki są o niebo lepsze od tych z pieczywa prosto z piekarni. Zanim wyrzucisz stary chleb, zerknij jak ciekawie i praktycznie można go wykorzystać do wielu dań.
Pudding chlebowy
Deser z czerstwych kromek uwielbiają Brytyjczycy. Można go zrobić bardzo szybko. Chleb tostowy smarujemy masłem. Do garnka wlewamy 250 ml mleka, trzy żółtka, dodajemy paczkę cukru waniliowego oraz dwie łyżki cukru trzcinowego. Podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Żurawiny lub rodzynki moczymy w amaretto lub rumie. Pieczywo układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, posypujemy żurawinami i zalewamy masą z mleka i jajek. Pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach Celsjusza.