Trwa ładowanie...

Bulion – jak zrobić, bulion warzywny, drobiowy, rybny, z kostki

Bulion gotuje się, zalewając małe kawałki warzyw i mięso zimną wodą. Zupę soli się dopiero po kilku godzinach gotowania doprawionego wywaru.

Bulion – jak zrobić, bulion warzywny, drobiowy, rybny, z kostkiŹródło: Shutterstock.com
dxtlvjh
dxtlvjh

Bulion – jak zrobić?

Bulion to aromatyczna i esencjonalna, klarowna baza zup, sosów i duszonych mięs. Mając garnek domowego bulionu, można przyrządzić w zasadzie każdą zupę. Gotowanie bulionu jest długotrwałe i bardzo niespieszne. Rozpoczyna się od zalania składników zimną wodą – to właśnie podczas powolnego gotowania bowiem uwalniają się ich właściwości. Jakość i świeżość mięsa, ryb oraz warzyw odpowiadają za smak i aromat produktu końcowego.

Bulion można przechowywać w lodówce w garnku bądź pojemniku do 4 dni, pod warunkiem, że zostanie on szczelnie przykryty. Bulion bardzo łatwo przechodzi bowiem zapachami innych potraw.

Bulion warzywny

Do wegetariańskiej wersji bulionu warzywnego potrzebne są rozmaite jarzyny i grzyby. Najlepiej nie używać do bulionu warzywnych mrożonek. Dodatkowo im mniejsze kawałki warzyw, tym lepiej dla smaku bulionu. W zupie doskonale sprawdzą się zarówno grzyby suszone, jak i świeże, np. prawdziwki, podgrzybki czy borowiki. Podstawą udanego zestawu przypraw i ziół do bulionu warzywnego są pieprz ziarnisty, ziele angielskie oraz liście laurowe. Nie można zapomnieć o opaleniu obranej cebuli, nadzianej na widelec lub nóż, nad palnikiem kuchenki. Dzięki temu kuchennemu trikowi wywar warzywny zyska nieco goryczki i dodatkowego aromatu.

Bulion drobiowy, bulion z kurczaka i bulion mięsny

Kilkugodzinne gotowanie pod przykryciem bulionu drobiowego bądź bulionu wołowego na samym mięsie lub kościach gwarantuje lepszy smak wywaru. Najlepiej wybrać się po świeże mięso na targ i zrezygnować z zakupów w supermarkecie. Do gotowego bulionu wystarczy dodać krótki makaron, np. świderki lub nitki, i zupę można od razu podawać. A czym przyprawić bulion? W tej roli doskonale sprawdzi się lubczyk, natka pietruszki, kolendra, tymianek, czosnek oraz liście selera.

dxtlvjh

Bulion rybny

Bulion rybny jest zdecydowanie mniej trwały niż bulion mięsny bądź bulion drobiowy, trzeba go więc szybko wykorzystać, a po wystygnięciu od razu wstawić do lodówki. Wywar z mięsa ryb i skorupiaków gotuje się zdecydowanie krócej niż bulion z kawałka wołowiny lub drobiowy. Wystarczy mu maksymalnie 45 minut w garnku na niewielkim gazie. Różnego rodzaju buliony, również bulion rybny, soli się dopiero na samym końcu gotowania.

Bulion z kostki

Bulion z kostki jest niezwykle praktyczny i zdecydowanie skraca czas przygotowania potraw. Sprawdzi się w kuchni idealnie, gdy w lodówce i spiżarni pustki. Wystarczy rozpuścić kostkę rosołową we wrzącej wodzie, podgotować przez kilka minut na niewielkim ogniu i bulion, będący bazą zup, gotowy.

Bulion z kostki można również przygotować samodzielnie. Wystarczy zrobić nieco mocniejszy bulion drobiowy lub wołowy i zamrozić go w pojemniku na kostki lodu lub w małych woreczkach. Zamrożony bulion przechowuje się w zamrażalniku nawet do 2 miesięcy i nie traci on smaku ani właściwości odżywczych. Nie trzeba go wcześniej rozmrażać, jedynie dorzucić do gotującej się zupy, np. rosołu, lub sosu kilka kostek bulionu.

dxtlvjh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dxtlvjh
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj