Bulion – jak zrobić, bulion warzywny, drobiowy, rybny, z kostki

Bulion gotuje się, zalewając małe kawałki warzyw i mięso zimną wodą. Zupę soli się dopiero po kilku godzinach gotowania doprawionego wywaru.

Bulion na mięsie i warzywach
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agnieszka Krasa

Bulion – jak zrobić?

Bulion to aromatyczna i esencjonalna, klarowna baza zup, sosów i duszonych mięs. Mając garnek domowego bulionu, można przyrządzić w zasadzie każdą zupę. Gotowanie bulionu jest długotrwałe i bardzo niespieszne. Rozpoczyna się od zalania składników zimną wodą – to właśnie podczas powolnego gotowania bowiem uwalniają się ich właściwości. Jakość i świeżość mięsa, ryb oraz warzyw odpowiadają za smak i aromat produktu końcowego.

Bulion można przechowywać w lodówce w garnku bądź pojemniku do 4 dni, pod warunkiem, że zostanie on szczelnie przykryty. Bulion bardzo łatwo przechodzi bowiem zapachami innych potraw.

Bulion warzywny

Do wegetariańskiej wersji bulionu warzywnego potrzebne są rozmaite jarzyny i grzyby. Najlepiej nie używać do bulionu warzywnych mrożonek. Dodatkowo im mniejsze kawałki warzyw, tym lepiej dla smaku bulionu. W zupie doskonale sprawdzą się zarówno grzyby suszone, jak i świeże, np. prawdziwki, podgrzybki czy borowiki. Podstawą udanego zestawu przypraw i ziół do bulionu warzywnego są pieprz ziarnisty, ziele angielskie oraz liście laurowe. Nie można zapomnieć o opaleniu obranej cebuli, nadzianej na widelec lub nóż, nad palnikiem kuchenki. Dzięki temu kuchennemu trikowi wywar warzywny zyska nieco goryczki i dodatkowego aromatu.

Bulion drobiowy, bulion z kurczaka i bulion mięsny

Kilkugodzinne gotowanie pod przykryciem bulionu drobiowego bądź bulionu wołowego na samym mięsie lub kościach gwarantuje lepszy smak wywaru. Najlepiej wybrać się po świeże mięso na targ i zrezygnować z zakupów w supermarkecie. Do gotowego bulionu wystarczy dodać krótki makaron, np. świderki lub nitki, i zupę można od razu podawać. A czym przyprawić bulion? W tej roli doskonale sprawdzi się lubczyk, natka pietruszki, kolendra, tymianek, czosnek oraz liście selera.

Bulion rybny

Bulion rybny jest zdecydowanie mniej trwały niż bulion mięsny bądź bulion drobiowy, trzeba go więc szybko wykorzystać, a po wystygnięciu od razu wstawić do lodówki. Wywar z mięsa ryb i skorupiaków gotuje się zdecydowanie krócej niż bulion z kawałka wołowiny lub drobiowy. Wystarczy mu maksymalnie 45 minut w garnku na niewielkim gazie. Różnego rodzaju buliony, również bulion rybny, soli się dopiero na samym końcu gotowania.

Bulion z kostki

Bulion z kostki jest niezwykle praktyczny i zdecydowanie skraca czas przygotowania potraw. Sprawdzi się w kuchni idealnie, gdy w lodówce i spiżarni pustki. Wystarczy rozpuścić kostkę rosołową we wrzącej wodzie, podgotować przez kilka minut na niewielkim ogniu i bulion, będący bazą zup, gotowy.

Bulion z kostki można również przygotować samodzielnie. Wystarczy zrobić nieco mocniejszy bulion drobiowy lub wołowy i zamrozić go w pojemniku na kostki lodu lub w małych woreczkach. Zamrożony bulion przechowuje się w zamrażalniku nawet do 2 miesięcy i nie traci on smaku ani właściwości odżywczych. Nie trzeba go wcześniej rozmrażać, jedynie dorzucić do gotującej się zupy, np. rosołu, lub sosu kilka kostek bulionu.

Bulion - przepisy

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć