WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Seler - odchudza i pobudza namiętność

Wyśmienicie smakuje, odchudza i jest niedrogi. Odtruwa organizm i pomaga trawić tłuszcze. To tylko niektóre z zalet selera. Komu mało, powinien włączyć go do dań podsycających namiętność.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

- Seler naciowy, inaczej zwany łodygowym, jest bogaty w składniki odżywcze, między innymi sód, potas, magnez, beta-karoten, witaminę A, B1, B2 oraz witaminę C, K i kwas nikotynowy. Seler korzeniowy zawiera sód, potas, magnez, witaminy: C, B1, B2, B6, PP, K, kwas nikotynowy i w małej ilości witaminę E. Seler korzeniowy ma więcej błonnika od naciowego. Oba są wartościowe - ze względu na zawartość witaminy C i E oraz beta-karotenu, czyli antyoksydantów chroniących organizm przed wolnymi rodnikami, nowotworami oraz spowalniających procesy starzenia. W medycynie ludowej selerowi przypisuje się również właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe (wywar z selera korzeniowego). Ponadto wzmacnia układ odpornościowy, a także działa moczopędnie. Z uwagi na zawartość witamin z grupy B warzywo to korzystnie wpływa na układ nerwowy, wspomaga rozkład węglowodanów, kwasów tłuszczowych, regulację poziomu cukru we krwi oraz obniża „zły” cholesterol – frakcję LDL – tłumaczy Sandra Nowacka-Jaskólska, dietetyk z Kliniki Invicta w
Warszawie.

Na zdrowie

Zarówno w postaci bulwy, jak i zielonych łodyg, warzywo przebojem wdarło się na salony. Mówi się, że amerykańskie celebrytki nie wyobrażają sobie dnia bez potrawy z selera.

- Duża wartość odżywcza i mała zawartość kalorii sprawia, że seler jest zalecany dla osób, które się odchudzają. Spożywanie tego warzywa przyspiesza pracę jelit, pobudza przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn - tłumaczy dietetyk.

Seler odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy. Nie brakuje opinii, że zjedzenie warzywa pobudza namiętność. Dzięki zawartości potasu, apiolu i asparaginy wzmaga popęd płciowy.

Coś dla figury

W 10 dag bulwy selera jest zaledwie 21 kalorii, a w łodychach jeszcze mniej, bo tylko 13 kcal. Czym jeszcze się różnią? Poza liczbą kalorii, również okresami występowania w sklepach.

- Seler naciowy jest dostępny głównie od listopada od marca, natomiast seler korzeniowy od sierpnia do października – mówi dietetyk. - Warzywo jest szczególnie cenne w okresie zimowym, kiedy trudniejszy jest dostęp do świeżych owoców i warzyw. Seler naciowy należy kupować kiedy ma sprężystą, jędrną i jasnozieloną łodygę oraz delikatne, świeże liście. Natomiast bulwa selera korzeniowego powinna być nieuszkodzona i ciężka.
Moda na frytki

Myli się ten, kto uważa, że seler wykorzystywać można wyłącznie do gotowania rosołu i innych zup. Można go przyrządzić na wiele sposobów i nigdy nie będą to nudne posiłki.

- Seler korzeniowy świetnie nadaje się do surówek i sałatek, podobnie jak seler łodygowy. Można przyrządzać z niego koktajle, wyciskać sok czy chrupać w pracy na surowo w połączeniu np. z białym serem czy jogurtem naturalnym. Szczególnie polecane są liście selera, bogate w witaminę C – mówi Sandra Nowacka-Jaskólska.

Gospodynie coraz częściej eksperymentują z selerem. Dużą popularnością cieszą się ostatnio frytki z bulwy lub zupa krem. Plastry selera można smażyć jak kotlety, wcześniej odpowiednio je panierując. Z dodatkiem orzechów i np. ananasa, stworzy wykwintną surówkę.

- Seler korzeniowy mogą spożywać dzieci (od 6 miesiąca życia) w postaci zupek, papek warzywnych, o ile nie występują żadne przeciwwskazania czy alergia po spożyciu. Seler łodygowy mogą jeść starsze dzieci, które już sprawnie gryzą i przełykają. Osoby starsze, jeśli nie mają żadnych przeciwwskazań medycznych mogą jeść seler korzeniowy i łodygowy jako uzupełnienie diety w witaminy i składniki mineralne – mówi dietetyk.

Warto jednak być czujnym, bowiem warzywo może być śmiertelnie niebezpieczne. Korzeń selera jest bardzo alergizujący – nie tylko dla osób z alergią pokarmową, ale także dla atopików i osób problemami oddechowymi. Zawarte w selerze furanokumaryny mogą wywoływać uczulenie na promieniowanie słoneczne.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości