Czekoladowe naleśniki z bananami. Smakują bajecznie!
Kochasz naleśniki? Pokochasz też ten przepis na obłędne puszyste naleśniki z serowym nadzieniem, bananami i polewą czekoladową. Są one szybkie, smaczne i idealne na śniadanie. Na ich widok aż cieknie ślinka .
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Ciasto naleśnikowe:
- 5 średnich jajek
- 1/2 szklanki kefiru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka przesianej mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
Nadzienie:
- mały jogurt naturalny
- 3 łyżeczki mascarpone
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
Do dekoracji:
- polewa czekoladowa
- banany
- cukier puder
- świeża mięta
Przepis
- Zaczynamy od ciasta. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka, kefir, mleko, mąkę, olej, kakao i sól łączymy na jednolitą masę.
- Do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek, a następnie delikatnie mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
- Następnie przygotowujemy nadzienie. Wszystkie składniki nadzienia łączymy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
- Na usmażone wcześniej naleśniki nakładamy łyżkę nadzienia i zwijamy w rulon.
- Dekorujemy polewą czekoladową, bananami pokrojonymi w plasterki, cukrem pudrem i listkami mięty.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl