WAŻNE
TERAZ

Wpłynęło ponad 100 protestów wyborczych do Bodnara. Jest wniosek

Nie wyrzucam skórek z tych owoców. Zwłaszcza po "zimnej Zośce" przydadzą się do pomidorów

Po tzw. zimnej Zośce można bez obaw przesadzać pomidory i papryki z rozsad na grządki. Zwłaszcza w fazie intensywnego wzrostu rośliny potrzebują wsparcia. W domowym ogródku nie używam chemicznych nawozów i oprysków. Robię prosty nawóz z resztek, które najczęściej lądują w koszu.

Taki nawóz jest bardzo łatwy do zrobienia i ma neutralny zapachTaki nawóz jest bardzo łatwy do zrobienia i ma neutralny zapach
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn
1

Nawóz z bananów jest bardzo prosty do przygotowania i, w odróżnieniu od innych tego typu substancji, ma w miarę neutralny zapach. Ja trzymam wiaderko z zalanymi wodą skórkami w kuchni na podłodze i nikomu to nie przeszkadza. Gotowy nawóz rozcieńczam wodą. Taka odżywka sprawdza się nie tylko do pomidorów, ale także do podlewania domowych roślin doniczkowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski śląskie zapiekane z sosem pomidorowym robię przynajmniej raz w tygodniu

Jak nawóz z bananów wspomaga rozwój pomidorów?

Kluczowe są dwa pierwiastki – fosfor i potas. Fosfor jest nieocenionym wspomagaczem w rozwoju systemu korzeniowego. W ten sposób roślina lepiej przyswaja składniki odżywcze z gleby, szybciej wzrasta i jest mocniejsza. Z kolei potas przyspiesza pojawienie się kwiatów, a w następstwie owoców. Dodatkowo wzmacnia pomidory, sprawiając, że są bardziej odporne na zakażenia grzybami lub bakteriami.

Gnojówka z bananów zawiera także inne substancje potrzebne do zdrowego rozwoju pomidorów, takie jak wapń, magnez czy siarka. Wzbogacenie ziemi o te pierwiastki zwiększa szanse na obfite zbiory pod koniec czerwca. Co więcej, nawóz ze skórek bananów sprawdza się nie tylko do podlewania, ale także do oprysków na mszyce.

Skórki możesz zalać wodą lub zmielić na proszek

Zamiast wyrzucać skórki po bananach, warto przerobić je na pożyteczną odżywkę. Najprostszym sposobem jest pokrojenie ich na małe kawałki i zakopanie w ogródku pod grządkami. Jednak nawóz zacznie działać o wiele szybciej, kiedy resztki owoców już wcześniej zostaną poddane fermentacji. Wystarczy zalać je letnią wodą, przykryć gazą lub pozostawić pod uchyloną pokrywką na kilka dni.

Innym sposobem na uzyskanie ekologicznej odżywki do domowego ogródka jest wysuszenie skórek w piekarniku. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 2-4 godziny w temperaturze 50-70 stopni Celsjusza. Gdy będą już zupełnie suche, wyjmij i odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiel na proszek przy pomocy blendera. W takiej formie nawóz zajmuje niewiele miejsca, nie wydziela praktycznie żadnego zapachu, więc jest praktyczny i łatwy do przechowywania.

Jak często stosować nawóz do pomidorów?

Ziemię przeznaczoną pod uprawę pomidorów dobrze jest przygotować już na 2 tygodnie przed "zimną Zośką". Odżywkę zastosuj ponownie po przesadzeniu krzaczków do gruntu, a potem po 2-3 tygodniach.

Dla wzbogacenia ziemi pod uprawy domowe sprawdzą się także inne domowe nawozy, takie jak gnojówka z pokrzywy lub nawóz z obierek po warzywach. Jeśli segregujesz bioodpady, do podlewania warzyw w domowym ogródku możesz wykorzystać także tzw. herbatkę, czyli soki powstałe w wyniku fermentacji resztek organicznych. Osoby, których zbiory są narażone na ślimaki, mogą sięgnąć po proszek ze zmielonych skorupek jajek.

Przepis na szybki nawóz ze skórek bananów

Pożywna mieszanka jest gotowa już po 48 godzinach.

Składniki:

  • 3-4 skórki bananów,
  • 1-2 litry letniej wody.

Wykonanie:

  1. Skórki ułóż w wiaderku. Zalej wodą i przykryj gazą lub pozostaw pod niedomkniętą pokrywą.
  2. Odstaw na 48 godzin.
  3. Odcedź nawóz i zlej do butelki.
  4. Skórki możesz pokroić na mniejsze kawałki i zakopać pod krzaczkami pomidorów.

Wybrane dla Ciebie

Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo