WAŻNE
TERAZ

Intymne zdjęcia kobiet w sieci bez ich wiedzy. UODO reaguje po tekście WP

Nie wyrzucam skórek z tych owoców. Zwłaszcza po "zimnej Zośce" przydadzą się do pomidorów

Po tzw. zimnej Zośce można bez obaw przesadzać pomidory i papryki z rozsad na grządki. Zwłaszcza w fazie intensywnego wzrostu rośliny potrzebują wsparcia. W domowym ogródku nie używam chemicznych nawozów i oprysków. Robię prosty nawóz z resztek, które najczęściej lądują w koszu.

Taki nawóz jest bardzo łatwy do zrobienia i ma neutralny zapachTaki nawóz jest bardzo łatwy do zrobienia i ma neutralny zapach
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Nawóz z bananów jest bardzo prosty do przygotowania i, w odróżnieniu od innych tego typu substancji, ma w miarę neutralny zapach. Ja trzymam wiaderko z zalanymi wodą skórkami w kuchni na podłodze i nikomu to nie przeszkadza. Gotowy nawóz rozcieńczam wodą. Taka odżywka sprawdza się nie tylko do pomidorów, ale także do podlewania domowych roślin doniczkowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski śląskie zapiekane z sosem pomidorowym robię przynajmniej raz w tygodniu

Jak nawóz z bananów wspomaga rozwój pomidorów?

Kluczowe są dwa pierwiastki – fosfor i potas. Fosfor jest nieocenionym wspomagaczem w rozwoju systemu korzeniowego. W ten sposób roślina lepiej przyswaja składniki odżywcze z gleby, szybciej wzrasta i jest mocniejsza. Z kolei potas przyspiesza pojawienie się kwiatów, a w następstwie owoców. Dodatkowo wzmacnia pomidory, sprawiając, że są bardziej odporne na zakażenia grzybami lub bakteriami.

Gnojówka z bananów zawiera także inne substancje potrzebne do zdrowego rozwoju pomidorów, takie jak wapń, magnez czy siarka. Wzbogacenie ziemi o te pierwiastki zwiększa szanse na obfite zbiory pod koniec czerwca. Co więcej, nawóz ze skórek bananów sprawdza się nie tylko do podlewania, ale także do oprysków na mszyce.

Skórki możesz zalać wodą lub zmielić na proszek

Zamiast wyrzucać skórki po bananach, warto przerobić je na pożyteczną odżywkę. Najprostszym sposobem jest pokrojenie ich na małe kawałki i zakopanie w ogródku pod grządkami. Jednak nawóz zacznie działać o wiele szybciej, kiedy resztki owoców już wcześniej zostaną poddane fermentacji. Wystarczy zalać je letnią wodą, przykryć gazą lub pozostawić pod uchyloną pokrywką na kilka dni.

Innym sposobem na uzyskanie ekologicznej odżywki do domowego ogródka jest wysuszenie skórek w piekarniku. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 2-4 godziny w temperaturze 50-70 stopni Celsjusza. Gdy będą już zupełnie suche, wyjmij i odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiel na proszek przy pomocy blendera. W takiej formie nawóz zajmuje niewiele miejsca, nie wydziela praktycznie żadnego zapachu, więc jest praktyczny i łatwy do przechowywania.

Jak często stosować nawóz do pomidorów?

Ziemię przeznaczoną pod uprawę pomidorów dobrze jest przygotować już na 2 tygodnie przed "zimną Zośką". Odżywkę zastosuj ponownie po przesadzeniu krzaczków do gruntu, a potem po 2-3 tygodniach.

Dla wzbogacenia ziemi pod uprawy domowe sprawdzą się także inne domowe nawozy, takie jak gnojówka z pokrzywy lub nawóz z obierek po warzywach. Jeśli segregujesz bioodpady, do podlewania warzyw w domowym ogródku możesz wykorzystać także tzw. herbatkę, czyli soki powstałe w wyniku fermentacji resztek organicznych. Osoby, których zbiory są narażone na ślimaki, mogą sięgnąć po proszek ze zmielonych skorupek jajek.

Przepis na szybki nawóz ze skórek bananów

Pożywna mieszanka jest gotowa już po 48 godzinach.

Składniki:

  • 3-4 skórki bananów,
  • 1-2 litry letniej wody.

Wykonanie:

  1. Skórki ułóż w wiaderku. Zalej wodą i przykryj gazą lub pozostaw pod niedomkniętą pokrywą.
  2. Odstaw na 48 godzin.
  3. Odcedź nawóz i zlej do butelki.
  4. Skórki możesz pokroić na mniejsze kawałki i zakopać pod krzaczkami pomidorów.

Wybrane dla Ciebie

Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy