Dlaczego lepiej nie jeść bananów zimą? Powód zaskakuje

Jeżeli jesteśmy wielbicielami tych owoców o każdej porze roku, warto dowiedzieć się, dlaczego zima nie jest najlepszym czasem na ich spożywanie. Naukowcy dowiedli, że jedzenie bananów w zimowe miesiące niesie ze sobą pewne konsekwencje. O co dokładnie chodzi?

Jesz banany zimą? O tym musisz pamiętaćJesz banany zimą? O tym musisz pamiętać
Źródło zdjęć: © Pixabay | pixabay
Zuzanna Sierzputowska

Banany to świetne źródło wielu ważnych witamin i minerałów. Ich słodki smak z powodzeniem może nam pomóc w ograniczeniu przetworzonego cukru w diecie. Owoce te doskonale nadają się np. do ciast czy owsianek, jako zastępcze źródło tego szkodzliwego składnika. Okazuje się jednak, że co za dużo bananów zimą, to niezdrowo.

Owoce w naszym menu są niezbędne

Każda osoba, która jest choć trochę świadoma tego, jak powinna wyglądać zdrowa dieta, wie, że owoce są jej ważnym składnikiem. Uzupełnienie posiłków o świeże produkty sprawia, że metabolizm działa na wyższych obrotach, a my czujemy się znacznie lepiej.

Banany to produkt, który bardzo często pojawia się w naszych domach. Niezaprzeczalnie owoc ten ma wiele cennych składników. Jest to świetne źródło m.in. potasu czy pektyny, która pomaga oczyścić organizm z zalegających toksyn. Warto też wiedzieć, że owoce te przyczyniają się do obniżania złego cholesterolu. Dietetycy podkreślają jednak, że osoby chcące schudnąć, powinny na banany uważać - dojrzałe zawierają bowiem wysoki indeks glikemiczny.

Biorąc pod uwagę wszystkie zalety tego owoców, dlaczego zimą powinniśmy ich unikać?

Jesz dużo bananów zimą? Lepiej to zmienić

Eksperci tłumaczą, że wszystko przez... wysoką zawartość potasu. Choć jest to wymieniane jako zaleta tych owoców, w zimowe miesiące może stanowić poważny problem. Wszystko dlatego, że potas bierze udział w termoregulacji organizmu. Jeżeli pierwiastka będzie zbyt dużo, zwiększy się nasza potliwość, co z kolei może doprowadzić do wychłodzenia się ciała. Konsekwencją tej zależności jest to, że będziemy bardziej narażeni na złapanie wirusów oraz infekcji.

Informacja ta nie oznacza, że musimy natychmiast przestać jeść banany. Starajmy się jednak, aby były składnikiem ciepłego posiłku, jak np. owsianki czy naleśników. Możemy też je zjeść z dodatkiem rozgrzewającego składnika, jak np. cynamon, imbiru czy miód.

Jak wykorzystać skórkę od banana?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce