Dlaczego lepiej nie jeść bananów zimą? Powód zaskakuje

Jeżeli jesteśmy wielbicielami tych owoców o każdej porze roku, warto dowiedzieć się, dlaczego zima nie jest najlepszym czasem na ich spożywanie. Naukowcy dowiedli, że jedzenie bananów w zimowe miesiące niesie ze sobą pewne konsekwencje. O co dokładnie chodzi?

Jesz banany zimą? O tym musisz pamiętaćJesz banany zimą? O tym musisz pamiętać
Źródło zdjęć: © Pixabay | pixabay
Zuzanna Sierzputowska

Banany to świetne źródło wielu ważnych witamin i minerałów. Ich słodki smak z powodzeniem może nam pomóc w ograniczeniu przetworzonego cukru w diecie. Owoce te doskonale nadają się np. do ciast czy owsianek, jako zastępcze źródło tego szkodzliwego składnika. Okazuje się jednak, że co za dużo bananów zimą, to niezdrowo.

Owoce w naszym menu są niezbędne

Każda osoba, która jest choć trochę świadoma tego, jak powinna wyglądać zdrowa dieta, wie, że owoce są jej ważnym składnikiem. Uzupełnienie posiłków o świeże produkty sprawia, że metabolizm działa na wyższych obrotach, a my czujemy się znacznie lepiej.

Banany to produkt, który bardzo często pojawia się w naszych domach. Niezaprzeczalnie owoc ten ma wiele cennych składników. Jest to świetne źródło m.in. potasu czy pektyny, która pomaga oczyścić organizm z zalegających toksyn. Warto też wiedzieć, że owoce te przyczyniają się do obniżania złego cholesterolu. Dietetycy podkreślają jednak, że osoby chcące schudnąć, powinny na banany uważać - dojrzałe zawierają bowiem wysoki indeks glikemiczny.

Biorąc pod uwagę wszystkie zalety tego owoców, dlaczego zimą powinniśmy ich unikać?

Jesz dużo bananów zimą? Lepiej to zmienić

Eksperci tłumaczą, że wszystko przez... wysoką zawartość potasu. Choć jest to wymieniane jako zaleta tych owoców, w zimowe miesiące może stanowić poważny problem. Wszystko dlatego, że potas bierze udział w termoregulacji organizmu. Jeżeli pierwiastka będzie zbyt dużo, zwiększy się nasza potliwość, co z kolei może doprowadzić do wychłodzenia się ciała. Konsekwencją tej zależności jest to, że będziemy bardziej narażeni na złapanie wirusów oraz infekcji.

Informacja ta nie oznacza, że musimy natychmiast przestać jeść banany. Starajmy się jednak, aby były składnikiem ciepłego posiłku, jak np. owsianki czy naleśników. Możemy też je zjeść z dodatkiem rozgrzewającego składnika, jak np. cynamon, imbiru czy miód.

Jak wykorzystać skórkę od banana?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał