Dlaczego lepiej nie jeść bananów zimą? Powód zaskakuje

Jeżeli jesteśmy wielbicielami tych owoców o każdej porze roku, warto dowiedzieć się, dlaczego zima nie jest najlepszym czasem na ich spożywanie. Naukowcy dowiedli, że jedzenie bananów w zimowe miesiące niesie ze sobą pewne konsekwencje. O co dokładnie chodzi?

Jesz banany zimą? O tym musisz pamiętaćJesz banany zimą? O tym musisz pamiętać
Źródło zdjęć: © Pixabay | pixabay
Zuzanna Sierzputowska

Banany to świetne źródło wielu ważnych witamin i minerałów. Ich słodki smak z powodzeniem może nam pomóc w ograniczeniu przetworzonego cukru w diecie. Owoce te doskonale nadają się np. do ciast czy owsianek, jako zastępcze źródło tego szkodzliwego składnika. Okazuje się jednak, że co za dużo bananów zimą, to niezdrowo.

Owoce w naszym menu są niezbędne

Każda osoba, która jest choć trochę świadoma tego, jak powinna wyglądać zdrowa dieta, wie, że owoce są jej ważnym składnikiem. Uzupełnienie posiłków o świeże produkty sprawia, że metabolizm działa na wyższych obrotach, a my czujemy się znacznie lepiej.

Banany to produkt, który bardzo często pojawia się w naszych domach. Niezaprzeczalnie owoc ten ma wiele cennych składników. Jest to świetne źródło m.in. potasu czy pektyny, która pomaga oczyścić organizm z zalegających toksyn. Warto też wiedzieć, że owoce te przyczyniają się do obniżania złego cholesterolu. Dietetycy podkreślają jednak, że osoby chcące schudnąć, powinny na banany uważać - dojrzałe zawierają bowiem wysoki indeks glikemiczny.

Biorąc pod uwagę wszystkie zalety tego owoców, dlaczego zimą powinniśmy ich unikać?

Jesz dużo bananów zimą? Lepiej to zmienić

Eksperci tłumaczą, że wszystko przez... wysoką zawartość potasu. Choć jest to wymieniane jako zaleta tych owoców, w zimowe miesiące może stanowić poważny problem. Wszystko dlatego, że potas bierze udział w termoregulacji organizmu. Jeżeli pierwiastka będzie zbyt dużo, zwiększy się nasza potliwość, co z kolei może doprowadzić do wychłodzenia się ciała. Konsekwencją tej zależności jest to, że będziemy bardziej narażeni na złapanie wirusów oraz infekcji.

Informacja ta nie oznacza, że musimy natychmiast przestać jeść banany. Starajmy się jednak, aby były składnikiem ciepłego posiłku, jak np. owsianki czy naleśników. Możemy też je zjeść z dodatkiem rozgrzewającego składnika, jak np. cynamon, imbiru czy miód.

Jak wykorzystać skórkę od banana?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek