Trwa ładowanie...

Keczup bananowy – smak egzotyki w naszej kuchni

Określenie "keczup" jednoznacznie kojarzymy z bardzo popularnym sosem na bazie pomidorów. Filipińczycy udowodnili jednak, że można go przyrządzić także z… bananów. Efekt okazuje się bardzo smaczny i aromatyczny, o czym warto przekonać się osobiście.

Ketchup bananowyKetchup bananowyŹródło: Adobe Stock
d1l3kkt
d1l3kkt

Filipiny są jednym z największych producentów bananów na świecie – każdego roku w tym wyspiarskim państwie zbiera się blisko 6 milionów ton pożywnych owoców, które od wieków stanowią również ważny element jadłospisu mieszkańców azjatyckiego archipelagu.

Filipińczycy spożywają banany ma wiele sposobów. Przerabiają je także na alternatywny keczup, którego receptura narodziła się podczas II wojny światowej, gdy zamarł ruch towarowy i na wyspy przestały docierać pomidory. Technolog żywności Maria Y. Orosa wpadła wówczas na pomysł, by w sosie zastąpić je właśnie bananami. W 1942 roku rozpoczęła się produkcja wytwarzanego z nich keczupu, który szybko zdobył ogromną popularność.

Do dziś słodko-pikantny sos jest jednym z ulubionych dodatków do potraw Filipińczyków. Wzbogacają nim dania z makaronem, omlety, hot dogi, hamburgery, frytki, smażone lub grillowane mięsa (zwłaszcza drób), ryby czy owoce morza. Dodaje smaku kanapkom i deserom, choćby lodom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banany w cieście. Szybki sposób na pyszną przekąskę

Keczup bananowy na pewno jest wart spróbowania. Jak przyrządzić go w domu?

d1l3kkt

Banany – wartości odżywcze

W sklepach oferujących egzotyczną żywność możemy kupić oryginalny filipiński sos bananowy, jednak w jego składzie znajduje się dość dużo cukru, którego Polacy i tak spożywają w nadmiarze. "Keczupowy" kolor jest zaś zasługą sztucznych barwników, zazwyczaj żółcieni pomarańczowej (E129) oraz czerwieni allura (E129). To dość kontrowersyjne dodatki, ponieważ – jak wykazały badania – mogą wywierać szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi, zwłaszcza u dzieci.

Może zatem warto samodzielne przyrządzić bananowy keczup? Zadanie jest dość proste i, by przygotować sos, nie będziemy wcale potrzebowali bardzo egzotycznych składników.

Najważniejszym są oczywiście dojrzałe banany, owoce nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. To jedno z najbogatszych źródeł potasu – minerału niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, regulującego ciśnienie tętnicze krwi i gospodarkę wodno-elektrolitową, biorącego udział w przewodzeniu impulsów oraz aktywującego enzymy uczestniczące w metabolizmie węglowodanów i białek.

Banany dostarczają też dużej dawki magnezu, nieprzypadkowo nazywanego "pierwiastkiem życia", wzmacniającego serce i układ krążenia, poprawiającego koncentrację oraz działanie mózgu, a także wspomagającego przyswajanie składników odżywczych.

d1l3kkt

Zawarta w tych owocach oligofruktoza jest silnym probiotykiem, stanowiącym pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, regulujących pracę przewodu pokarmowego, pozytywnie wpływających na absorpcję wapnia, magnezu, żelaza, miedzi czy cynku oraz odgrywających istotną rolę w zapobieganiu różnym schorzeniom.

Dzięki wysokiemu stężeniu tryptofanu (aminokwasu biorącego udział w metabolizmie serotoniny) banany poprawiają samopoczucie, chronią przed depresją, zwiększają wytrzymałość na ból i zapewniają zdrowy sen.

Keczup bananowy – jak to zrobić

Zaczynamy od podsmażenia na rozgrzanym oleju drobno pokrojonej cebuli (niewielkiej), posiekanego czosnku (2 ząbki) oraz startego imbiru (łyżeczka). Po około pięciu minutach dodajemy rozgniecione widelcem banany (szklanka), cukier trzcinowy (3-4 łyżki, im mniej, tym zdrowiej) oraz koncentrat pomidorowy (3 łyżki), którego nie ma wprawdzie w oryginalnych, filipińskich recepturach, ale doda sosowi odpowiedniego koloru, bez konieczności stosowania sztucznych barwników.

d1l3kkt

Wszystko dobrze mieszamy, podgrzewamy przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy biały ocet winny (pół szklanki), wodę (trochę mniej niż pół szklanki) oraz szczyptę kurkumy i pieprzu cayenne. Dobrze mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy sos przez 10 minut, aż lekko zgęstnieje.

Naczynie zdejmujemy z ognia i pozwalamy keczupowi lekko ostygnąć, zaś na koniec miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1l3kkt
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l3kkt
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj