Banofee. Warstwowy deser, który możesz jeść nawet na diecie
Tradycyjne banoffee to pyszne ciasto bez pieczenia − na kruchym spodzie, przekładane bananami i masą karmelową, udekorowane bitą śmietaną. Proponuję inną odsłonę tego popularnego wypieku – w formie deseru w słoiku. Prosty w wykonaniu kruchy spód z płatków owsianych i pasty orzechowej doda energii, banany nadadzą deserowi słodki smak, a karmel i ricotta sprawią, że na długo ugasimy pragnienie na słodkie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Składniki
Karmel:
• 10 g syropu klonowego
• 20 g pasty orzechowej
Przepis
- Wymieszaj płatki owsiane, pastę orzechową i kakao. Tak przygotowany spód wyłóż na dno słoiczków.
- Przygotuj karmel. Wymieszaj pastę orzechową z syropem klonowym.
- Na owsiany spód wyłóż warstwami połowę ricotty, karmel i pokrojonego w plastry banana. Całość przykryj pozostałym serkiem.
- Ricottę możesz dosłodzić erytrytolem lub inną substancją słodzącą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl