Jak przechowywać banany? Dzięki temu sposobowi już nigdy nie sczernieją

Czy po przyjściu ze sklepu bezmyślnie wrzucasz banany do misy z owocami? A czy wiesz, że towarzystwo jabłek, pomarańczy i innych owoców zdecydowanie im nie służy? To może lodówka? Sprawdź, jak przechowywać banany, by nie sczerniały. Będziesz zaskoczony…

Misa z owocamiBananów nie należy przechowywać wraz z innymi owocami
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Błędy w przechowywaniu bananów

Przechowywanie bananów może być problematyczne – zazwyczaj kupujemy całą kiść, którą chcemy się cieszyć co najmniej przez kilka dni, a najlepiej – przez tydzień. Tymczasem temperatura pokojowa i światło, a także towarzystwo innych owoców sprawiają, że banany dojrzewają w ekspresowym tempie, a po kilku dniach niektóre okazy są niemal całkowicie czarne lub brązowe. Oczywiście te świetnie będą się nadawać na chlebek bananowy, ale co jeśli chcemy co dzień zjeść świeżego, żółciutkiego banana sauté?

Może więc lodówka? Nie, podobnie jak kosz czy misa na owoce, także i lodówka nie będzie odpowiednim miejscem na banany. Jak się okazuje, trzymanie bananów w lodówce to dobry pomysł, by na dzień lub dwa przedłużyć świeżość owoców, lecz nie dłużej. W dodatku to rozwiązanie jest skuteczne tylko w przypadku mocno dojrzałych bananów – jeśli do lodówki schowacie banany jasnożółte lub zielonkawe, chłód zatrzyma proces dojrzewania owoców… na dobre. Banany będą miały mączystą konsystencję i mało słodki smak.

A zatem, jak i gdzie przechowywać banany, by owoce były smaczne jak najdłużej?

Właściwości bananów zależą od koloru skórki

Jak przechowywać banany

Chcecie cieszyć się smakiem intensywnie żółtych, pozbawionych plamek bananów dłużej? Owińcie korzonek folią, a całą kiść zawieście przy pomocy sznurka nad kuchennym blatem. Możecie w tym celu wykorzystać także przewiewny kosz, który umożliwi odpowiednią wentylację powietrza, a tym samym spowolni proces dojrzewania bananów i pojawiania się na nich brązowych plamek.

A jeśli macie nadwyżkę tych pysznych owoców i zupełnie nie wiecie co z nią zrobić, oto przydatny patent. Wystarczy obrać je ze skórki, pokroić i umieścić w zamrażalniku. Potem można wykorzystywać je do shake’ów, domowych lodów, wrzucać do owsianki czy blendować i dodawać do deserów, kawy, jogurtów. Pycha!

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć