Jak przechowywać banany? Dzięki temu sposobowi już nigdy nie sczernieją

Czy po przyjściu ze sklepu bezmyślnie wrzucasz banany do misy z owocami? A czy wiesz, że towarzystwo jabłek, pomarańczy i innych owoców zdecydowanie im nie służy? To może lodówka? Sprawdź, jak przechowywać banany, by nie sczerniały. Będziesz zaskoczony…

Misa z owocamiBananów nie należy przechowywać wraz z innymi owocami
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Błędy w przechowywaniu bananów

Przechowywanie bananów może być problematyczne – zazwyczaj kupujemy całą kiść, którą chcemy się cieszyć co najmniej przez kilka dni, a najlepiej – przez tydzień. Tymczasem temperatura pokojowa i światło, a także towarzystwo innych owoców sprawiają, że banany dojrzewają w ekspresowym tempie, a po kilku dniach niektóre okazy są niemal całkowicie czarne lub brązowe. Oczywiście te świetnie będą się nadawać na chlebek bananowy, ale co jeśli chcemy co dzień zjeść świeżego, żółciutkiego banana sauté?

Może więc lodówka? Nie, podobnie jak kosz czy misa na owoce, także i lodówka nie będzie odpowiednim miejscem na banany. Jak się okazuje, trzymanie bananów w lodówce to dobry pomysł, by na dzień lub dwa przedłużyć świeżość owoców, lecz nie dłużej. W dodatku to rozwiązanie jest skuteczne tylko w przypadku mocno dojrzałych bananów – jeśli do lodówki schowacie banany jasnożółte lub zielonkawe, chłód zatrzyma proces dojrzewania owoców… na dobre. Banany będą miały mączystą konsystencję i mało słodki smak.

A zatem, jak i gdzie przechowywać banany, by owoce były smaczne jak najdłużej?

Właściwości bananów zależą od koloru skórki

Jak przechowywać banany

Chcecie cieszyć się smakiem intensywnie żółtych, pozbawionych plamek bananów dłużej? Owińcie korzonek folią, a całą kiść zawieście przy pomocy sznurka nad kuchennym blatem. Możecie w tym celu wykorzystać także przewiewny kosz, który umożliwi odpowiednią wentylację powietrza, a tym samym spowolni proces dojrzewania bananów i pojawiania się na nich brązowych plamek.

A jeśli macie nadwyżkę tych pysznych owoców i zupełnie nie wiecie co z nią zrobić, oto przydatny patent. Wystarczy obrać je ze skórki, pokroić i umieścić w zamrażalniku. Potem można wykorzystywać je do shake’ów, domowych lodów, wrzucać do owsianki czy blendować i dodawać do deserów, kawy, jogurtów. Pycha!

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów