Jeśli masz te objawy, sięgnij po banany. Szybko poczujesz ulgę
Tak bardzo kocham banany, że nie jestem w stanie uwierzyć, że ktoś mógłby ich nie lubić. Czy wiesz, że owoce te są bardziej zdrowe, niż się wielu osobom wydaje? Chociaż mają w sobie mnóstwo cukru, to nadrabiają innymi właściwościami.
Od razu cię zaskoczę nową i ciekawą informacją. Banany botanicznie są... jagodami. To nie jest jakiś mój wymysł czy teoria spiskowa. Te owoce rozwijają się z dolnego zalążka kwiatu, mają nasiona (ale one "działają" tylko w przypadku gatunków występujących naturalnie), a do tego są mięsiste - zupełnie jak owoce jagodowe.
Banany są ogólnodostępne, znajdziesz je w niemalże każdym spożywczaku, dyskoncie, o warzywniaku i bazarze nawet nie wspominam. Możesz je jeść jako przekąskę, dodać do ciasta, owsianki, zrobić lody bananowe i inne desery. Ogranicza cię jedynie wyobraźnia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii
Dlaczego warto jeść banany?
Banany są bogate w witaminy, takie jak A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, a także minerały, w tym potas, magnez, wapń i fosfor. Zawierają również błonnik, w tym pektyny i skrobię oporną, które wspierają zdrowie układu pokarmowego. Znajdziesz w nich też naturalny cukier (glukozę, fruktozę i galaktozę), co jest świetnym źródłem energii, ale za to sprawia, że dojrzałe banany mają wysoki indeks glikemiczny (70). Zielone owoce mają na przykład 30 IG. Jeśli masz cukrzycę, a lubisz te owoce, wybieraj takie mniej dojrzałe. Są jadalne, ale nie zrobią z poziomu cukru jakiegoś rollercoasteru.
Banany wspierają zdrowie serca. Wszystko za sprawą potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Zawarte w nich przeciwutleniacze, takie jak witaminy A i E, wspomagają układ odpornościowy. Ponadto owoce te mogą poprawiać nastrój i wspierać funkcje poznawcze. Tutaj główną rolę odgrywają witaminy z grupy B, m.in. witamina B6.
Jedz banany, jeśli masz te objawy
Chociaż to owoc dobry dla prawie każdego, to z jego dobrodziejstw powinni skorzystać przede wszystkim seniorzy. Dzięki zawartości potasu i innych składników banany pomagają regulować ciśnienie krwi, rozluźniając naczynia krwionośne i poprawiając dotlenienie komórek organizmu. Pektyny pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka chorób serca, miażdżycy, a nawet zawału czy udaru.
Regularne jedzenie bananów może pomóc zmniejszyć ryzyko ślepoty nocnej czy jaskry, poprawiając jednocześnie jakość widzenia i pomagając dłużej cieszyć się zdrowymi oczami. Dzięki bogactwu witamin banany działają też energetyzująco – dodają sił, redukują zmęczenie, a przy tym korzystnie wpływają na samopoczucie. Banany sprzyjają relaksowi, łagodzą stres i napięcie, a także poprawiają jakość snu. Dodatkowo wspierają odporność, pamięć i produkcję czerwonych krwinek.
Owoce te są świetną przekąską dla osób zmagających się z problemami żołądkowo-jelitowymi, np. biegunką. Są lekkostrawne, nie obciążają jelit, a ich działanie probiotyczne pomaga odbudować prawidłową mikroflorę jelitową.