Frytki bananowe. Przepis na ekspresowy deser
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców. Najczęściej jemy je na surowo, dodajemy do deserów, owsianek, koktajli czy ciast. Mało kto wie jednak, że banany można też grillować i smażyć. Smażone banany smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ten deser każdemu przypadnie do gustu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Banany obrać i pokroić wzdłuż na cieniutkie płatki. Zalać je sokiem cytrynowym i moczyć przez 15 min., opłukać i osuszyć na ściereczce.
- W głębokim rondlu rozgrzać olej do wysokiej temperatury, wkładać partiami banany i smażyć je, aż staną się ciemnozłote i chrupkie.
- Osuszyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać gorące lub zimne.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl