Te owoce zna każdy. Nie każdy wie, że można je grillować
Na grillu, oprócz mięsa, ryb, serów i warzyw, możemy przygotować także owoce. Banany, arbuzy, brzoskwinie czy ananasy doskonale będą smakować z rusztu. Zobaczcie, jak to zrobić.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Każdego banana przekrój najpierw w poprzek, a potem wzdłuż. Skrop sokiem z cytryny.
- Obierz ananasa i wytnij z niego twardy środek. Owoc pokrój w centymetrowe krążki.
- Gorący ruszt grilla posmaruj olejem. Plastry ananasa zanurz najpierw w mleku, a następnie w cukrze. Układaj na grillu i piecz 6 minut z każdej strony. Podawaj od razu po zdjęciu z grilla.
- Wymieszaj cukier z cynamonem w miseczce, obtocz banany, umieść na tackach grillowych posmarowanych olejem i ułóż na rozgrzanym grillu.
- Grilluj po 3 minuty z każdej strony, podawaj z lodami. Możesz posypać resztą cynamonowego cukru.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl