Trzy pomysłowe sposoby na przygotowanie serowej niespodzianki. Każdy znajdzie coś dla siebie
Dobrze znany i ceniony camembert może stać się bazą pysznej przekąski prosto z piekarnika. I to w kilku ciekawych odsłonach. Kremowy ser pleśniowy świetnie komponuje się zarówno z ciastem filo, cukinią, jak i szynką parmeńską. Dzięki czemu za każdym razem możesz liczyć na zupełnie nowe doznania smakowe. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, lista składników czeka poniżej. Dokładna instrukcja przygotowania serowych przekąsek znajduje się w naszym wideo.
Składniki na camembert w cieście filo:
- 250 g sera camembert,
- 4-5 płatów ciasta filo,
- 40 g roztopionego masła,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub ½ łyżeczki suszonego),
- 1 szczypta pieprzu,
- 1 garść orzechów włoskich, pokruszonych.
Camembert w szynce parmeńskiej:
- 250 g sera camembert,
- 6-8 plastrów szynki parmeńskiej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- 1 garść orzechów pistacjowych - pokruszonych.
Camembert w cukinii:
- 250 g sera camembert,
- 1 średnia cukinia,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny,
- sól - do smaku,
- pieprz - do smaku,
- 1 garść płatków migdałowych.
Przydatne informacje:
- Każdą z propozycji piecz przez 15–20 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.
- Pamiętaj, kluczem do sukcesu w tego typu przekąskach jest czas ich podania. Aby camembert miał idealnie płynną formę, serwuj go wraz z dodatkami tuż po wyjęciu z piekarnika.
- Nic nie stoi na przeszkodzie, aby gotowe niespodzianki serowe podawać z dodatkiem bagietki, grzanek oraz krakersów. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada lub stosuj je wymiennie, aby przekąska szybko się nie znudziła.