Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Trzy pomysłowe sposoby na przygotowanie serowej niespodzianki. Każdy znajdzie coś dla siebie

Dobrze znany i ceniony camembert może stać się bazą pysznej przekąski prosto z piekarnika. I to w kilku ciekawych odsłonach. Kremowy ser pleśniowy świetnie komponuje się zarówno z ciastem filo, cukinią, jak i szynką parmeńską. Dzięki czemu za każdym razem możesz liczyć na zupełnie nowe doznania smakowe. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, lista składników czeka poniżej. Dokładna instrukcja przygotowania serowych przekąsek znajduje się w naszym wideo.

Składniki na camembert w cieście filo:

  • 250 g sera camembert,
  • 4-5 płatów ciasta filo,
  • 40 g roztopionego masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub ½ łyżeczki suszonego),
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 1 garść orzechów włoskich, pokruszonych.

Camembert w szynce parmeńskiej:

  • 250 g sera camembert,
  • 6-8 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • 1 garść orzechów pistacjowych - pokruszonych.

Camembert w cukinii:

  • 250 g sera camembert,
  • 1 średnia cukinia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny,
  • sól - do smaku,
  • pieprz - do smaku,
  • 1 garść płatków migdałowych.

Przydatne informacje:

  • Każdą z propozycji piecz przez 15–20 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.
  • Pamiętaj, kluczem do sukcesu w tego typu przekąskach jest czas ich podania. Aby camembert miał idealnie płynną formę, serwuj go wraz z dodatkami tuż po wyjęciu z piekarnika. 
  • Nic nie stoi na przeszkodzie, aby gotowe niespodzianki serowe podawać z dodatkiem bagietki, grzanek oraz krakersów. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada lub stosuj je wymiennie, aby przekąska szybko się nie znudziła.
Więcej wideo
Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniuJajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu
Pieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniuPieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniu
Pulpety w sosie pomidorowym. Podasz je na wiele ciekawych sposobówPulpety w sosie pomidorowym. Podasz je na wiele ciekawych sposobów
Pomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobówPomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobów
Odrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukruOdrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukru
Czekoladowy wiśniowiec smakuje jak z najlepszej cukierni. Połączenie pianki i frużeliny to czysta poezja smakówCzekoladowy wiśniowiec smakuje jak z najlepszej cukierni. Połączenie pianki i frużeliny to czysta poezja smaków
Warstwowa zapiekanka z szynki wieprzowej w sosie. Obiad, który dosłownie rozpływa się w ustachWarstwowa zapiekanka z szynki wieprzowej w sosie. Obiad, który dosłownie rozpływa się w ustach

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze