Zakręcone ciasto z brzoskwiniami. Sprawdzony przepis na tartę w ciekawym wydaniu
Tarta z brzoskwiniowym akcentem znika z talerzy w mgnieniu oka. Nie dość, że jest prosta w przygotowaniu, cieszy idealną kombinacją smakową od pierwszych sekund, to jeszcze fajnie się prezentuje. A wszystko to za sprawą zakręconych spirali, które od razu przykuwają oko. Ten domowy wypiek idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo.
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 380 g mąki pszennej tortowej,
- 4 brzoskwinie,
- 280 g dżemu brzoskwiniowego,
- cukier puder do posypania.
Przydatne informacje:
- Gotowe ciasto podziel na dwie części — większą i mniejszą.
- Pierwsza część po rozwałkowaniu ma trafić na spód formy. Zanim zaczniesz dodawać do środka kolejne elementy, pamiętaj, aby ponakłuwać ciasto widelcem. Dzięki temu zabiegowi masz pewność, że podczas pieczenia na wierzchu nie powstaną nieestetyczne wybrzuszenia, a ciasto po wyjęciu z piekarnika będzie miało równy spód.
- Mniejszą część ciasta podziel na trzy kawałki. Wszystkie elementy zroluj i uformuj z nich spiralny kształt w formie.
- Po dodaniu dżemu i owoców wstaw formę do piekarnika na ok. 35 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przepisu wykorzystałam formę o średnicy 24 cm.