Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Zakręcone ciasto z brzoskwiniami. Sprawdzony przepis na tartę w ciekawym wydaniu

Tarta z brzoskwiniowym akcentem znika z talerzy w mgnieniu oka. Nie dość, że jest prosta w przygotowaniu, cieszy idealną kombinacją smakową od pierwszych sekund, to jeszcze fajnie się prezentuje. A wszystko to za sprawą zakręconych spirali, które od razu przykuwają oko. Ten domowy wypiek idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo.

Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 380 g mąki pszennej tortowej,
  • 4 brzoskwinie,
  • 280 g dżemu brzoskwiniowego,
  • cukier puder do posypania.

Przydatne informacje:

  1. Gotowe ciasto podziel na dwie części — większą i mniejszą.
  2. Pierwsza część po rozwałkowaniu ma trafić na spód formy. Zanim zaczniesz dodawać do środka kolejne elementy, pamiętaj, aby ponakłuwać ciasto widelcem. Dzięki temu zabiegowi masz pewność, że podczas pieczenia na wierzchu nie powstaną nieestetyczne wybrzuszenia, a ciasto po wyjęciu z piekarnika będzie miało równy spód.
  3. Mniejszą część ciasta podziel na trzy kawałki. Wszystkie elementy zroluj i uformuj z nich spiralny kształt w formie.
  4. Po dodaniu dżemu i owoców wstaw formę do piekarnika na ok. 35 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przepisu wykorzystałam formę o średnicy 24 cm.
Więcej wideo
Trzy pomysłowe sposoby na przygotowanie serowej niespodzianki. Każdy znajdzie coś dla siebieTrzy pomysłowe sposoby na przygotowanie serowej niespodzianki. Każdy znajdzie coś dla siebie
Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniuJajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu
Pieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniuPieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniu
Pulpety w sosie pomidorowym. Podasz je na wiele ciekawych sposobówPulpety w sosie pomidorowym. Podasz je na wiele ciekawych sposobów
Pomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobówPomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobów
Odrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukruOdrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukru
Czekoladowy wiśniowiec smakuje jak z najlepszej cukierni. Połączenie pianki i frużeliny to czysta poezja smakówCzekoladowy wiśniowiec smakuje jak z najlepszej cukierni. Połączenie pianki i frużeliny to czysta poezja smaków

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie