Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki

Chrupiąca panierka jest niemal tak samo ważna jak soczyste, dobrze przyrządzone mięso. Klasyczną wersję zna każdy, podobnie jak tę z płatkami kukurydzianymi, ale ta wyróżnia się czymś zupełnie innym – powstaje z orzechów, które są nie tylko smaczne, ale i pełne wartości odżywczych.

Zupełnie inna panierka do kurczakaZupełnie inna panierka do kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Panierka z orzechów pekan to doskonała alternatywa dla tradycyjnej bułki tartej. Dzięki niej potrawy zyskują nie tylko chrupkość, ale także wyjątkowy smak i wartości odżywcze, których warto szukać we wszystkich, nawet najdrobniejszych elementach naszych posiłków. To idealna opcja dla osób poszukujących zdrowszych alternatyw w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Panierka z orzechów pekan

Panierka z orzechów pekan to wyjątkowy sposób na dodanie daniu głębi smaku i nowego wyrazu. Idealnie komponują się z drobiem, szczególnie z delikatnym mięsem piersi, tworząc kontrast między soczystym wnętrzem a chrupiącą skorupką. Rozdrobnione pekany, połączone z oliwą, nie tylko dobrze przywierają do mięsa, ale także nie wysychają podczas pieczenia, dzięki czemu panierka pozostaje lekka, a nie tłusta. Dodatkowo, orzechowa panierka po prostu wygląda o wiele ciekawiej od tradycyjnej wersji i robi efekt wow. Gdy zaserwujesz taką pierś swoim gościom, na pewno na ich twarzach zdziwienie, a koleżanki poproszą o przepis.

Przepis na pierś z kurczaka w panierce z orzechów

Składniki:

  • 400 g filetów z piersi kurczaka,
  • 120 g orzechów pekan,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj filety z kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i przetnij wzdłuż na cieńsze plastry, następnie delikatnie rozbij je tłuczkiem, aby miały równą grubość.
  2. Oprósz mięso z obu stron szczyptą soli, szczyptą pieprzu, połową łyżeczki słodkiej papryki oraz połową łyżeczki czosnku granulowanego. Delikatnie wmasuj przyprawy i odstaw na kilka minut.
  3. Orzechy pekan drobno posiekaj nożem, przełóż do miseczki i wymieszaj z łyżką oliwy.
  4. Przygotuj trzy głębokie miseczki: do jednej wsyp 2 łyżki mąki, do drugiej wbij jajko i dokładnie je roztrzep widelcem, do trzeciej wsyp rozdrobnione orzechy.
  5. Każdy filet obtocz najpierw w mące potem dokładnie zanurz w jajku, a na końcu panieruj w orzechach, dociskając je dłonią, by dobrze przylegały do mięsa.
  6. Wyłóż filety na blachę pokrytą papierem do pieczenia, zachowując odstępy między kawałkami.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół i piecz przez 20–25 minut.
  8. Po upieczeniu posyp kurczaka świeżą, posiekaną natką pietruszki i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem