Kawa zbożowa - jest zdrowa i smakuje lepiej niż latte
Kawa zbożowa jest mało kaloryczna. W 100 gramach zawiera od 5 do 50 kalorii. Jest to więc napój szczególnie polecany osobom, które chcą utrzymać szczupłą sylwetkę.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez potężnej dawki kofeiny w postaci małej czarnej. Jednak z powodów zdrowotnych często nie możemy pozwolić sobie na kawowe pobudzenie. W takiej sytuacji wato sięgnąć po kawę zbożową. Choć kojarzy nam się z napojem dla dzieci coraz więcej dorosłych po nią sięga. To świetna alternatywa dla klasycznej czarnej czy kawy rozpuszczalnej.
- Kawę zbożową przyrządza się tak samo jak zwykłą kawę. Nie używamy żadnego cukru, bo jest niezdrowy. Możemy dodać mleko, najlepiej jakieś roślinne, kokosowe albo sojowe. Ciekawym dodatkiem będzie miód, imbir, kardamon czy nawet bita śmietana - mówi Agata Ziemnicka-Łaska, dietetyczka, psycholożka.
Choć w kawie zbożowej nie ma kofeiny, to duże ilości węglowodanów w niej zawartych korzystnie wpływają na pracę mózgu. Kawa przyspiesza też przemianę materii oraz ułatwia trawienie. Jest więc polecana osobom, które się odchudzają, a także tym, które mają problemy z żołądkiem czy nadciśnieniem.
Kawa zbożowa jest niskokaloryczna. W 100 gramach zawiera od 5 do 50 kalorii. Jest to więc napój szczególnie polecany osobom, które chcą utrzymać szczupłą sylwetkę.
Zobacz też: NAJLEPSZE DIETY 2016