Kruche ciasteczka
- - 300g miękkiego masła,
- - 200g cukru pudru,
- - 1 opakowanie cukru waniliowego,
- - szczypta soli,
- - 4 żółtka,
- - 300g mąki pszennej,
- DEKORACJA
- polewa czekoladowa lub lukier cytrynowy
- wiórki kokosowe
- posypka cukrowa
Masło ucierać mikserem ok. pół minuty
Miksując stopniowo dodajemy: cukier puder, cukier waniliowy, sól i żółtka.
Ucieramy aż powstanie jednolita masa.
Dodajemy mąkę (ale nie całą naraz tylko stopniowo) cały czas miksując.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm (blat, stół lub cokolwiek na czym rozkładamy ciasto dobrze wysmarować mąką!).
Na cieście wyrabiamy foremkami ciasteczka i wrzucamy je do pieca.
Pieczemy ok. 20 minut w średnio rozgrzanym piekarniku (tzn. rozgrzanym do ok. 200 stopni). Pieczemy je do momentu, aż będą złocistego koloru. !!!! PILNUJEMY CIASTECZEK!!!
LUBIĄ SIĘ PRZYPALAĆ!!!
Na koniec dekorujemy - wszystko zależy od fantazji.
Bardzo smaczne są w czekoladowej polewie, ozdobione wiórkami kokosowymi lub białym lukrem z posypką cukrową.
Porcja na 2 blaszki ciasteczek.
Wyjmujemy z piekarnika jak tylko będą miały złotawy kolor! SMACZNEGO!
Przepis dodał użytkownik zbyszko_majstrkuk
Podziel się opinią
Komentarze