Pączki z jabłek

Obraz

Składniki

  • 10 małych jabłek winnych
  • ok. 10 łyżeczek twardego dżemu z żurawiny lub porzeczki
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • ciasto:
  • 5 jajek
  • 120 g mąki
  • smalec do głębokiego smażenia (ok. 4 kostki na mały, wysoki rondelek)
  • cukier puder do oprószenia

Przepis

Jabłka myjemy i z jednej strony usuwamy gniazda nasienne, zostawiając jednak "czapeczki" z ogonkami. Do tak powstałej kieszonki wkładamy łyżeczkę dżemu, który wcześniej mieszamy z miodem i posiekanymi orzechami. Dżemu nie może zbyt wiele, inaczej podczas smażenia zacznie wyciekać z owoców. Na wydrążone i nadziane jabłka nakładamy "czapeczki".

Przepis

Białka jajek ubijamy na sztywno razem ze szczyptą soli. Dodajemy rozmieszane żółtka i przesianą mąkę, i całość delikatnie mieszamy.

Przepis

Jabłka zanurzamy w cieście tak, aby dokładnie oblepiło owoc. Nalewamy ciasto na wierzch jabłka, wypełniając szczelinę między czapeczką, a resztą owocu.

Przepis

Jabłka wkładamy do rozgrzanego tłuszczu. Uwaga! Najlepiej smażyć je w pozycji pionowej, aby całe były zanurzone w tłuszczu. Wtedy dżem z wnętrza nie wycieknie. Jabłka smażymy ok. 7-8 minut. Tłuszcz nie może być za gorący, gdyż ciasto się spali, a jabłka pozostaną niedopieczone. Pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem, przekrawamy na pół. Podajemy z gałką lodów waniliowych.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru