Pączki pieczone z jabłkiem i cynamonem
Aromatyczne i rozpływające się w ustach pączki.
Miękkie i puszyste pączki to deser idealny, gdy najdzie nas ochotą na coś słodkiego. W dodatku w takcie ich pieczenia dookoła unosi się obłędnie kuszący aromat rozgrzewającego cynamonu i jesiennych, pieczonych jabłek. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".
Składniki (na ok. 12-16 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1-2 szczypty startej gałki muszkatołowej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka masła
2 jabłka
Suche składniki połącz ze sobą w jednej misce. W drugiej wymieszaj wilgotne składniki (masło roztop i dodaj je przestudzone, a jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach). Następnie do mokrych składników dodaj suche i zamieszaj, by się połączyły. Porcje ciasta nakładaj do formy na mini muffiny do 3/4 wysokości dołków. Piecz w 180 stopniach C przez około 10-15 minut, do suchego patyczka.
Składniki na cukrową posypkę:
100 g masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Masło roztop w rondelku. Zanurzaj w nim upieczone i ciepłe pączki. Następnie od razu obtaczaj je w miseczce z cukrem połączonym z cynamonem i już.
Sugestie: Nie mieszaj zbyt dokładnie ciasta, bo powstanie zakalec. Jeśli jabłka są naprawdę duże, to dodaj tylko jedno. Jeśli małe lub średnie - dwa. To właśnie dodatek tych owoców sprawi, że pączki będą idealnie mięciutkie.
Więcej przepisów blogerki na www.justmydelicious.com.