Muffiny
- 5 dag cukier brązowy
- 10 dag cukier puder
- 4 dag czekolada gorzka
- 2 jajka
- 12 dag masło
- 30 dag mąka najlepiej tortowa
- 8 łyżek mleko
- 3 dag orzechy włoskie
- 5 dag orzechy włoskie
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3 łyżki sok cytrynowy
- 150 ml syrop klonowy
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Orzechy zemleć. Masło rozpuścić z cukrem i przestudzić. Jajka zmiksować z mlekiem i syropem klonowym. Do zmiksowanego płynu dodać masło z cukrem oraz mąkę i proszek do pieczenia.
Wymieszać, połączyć ze startą czekoladą i zmielonymi orzechami. Formę na muffinki natłuścić masłem i wypełnić ciastem do 2/3 wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni około 25 minut. Po upieczeniu muffinki lekko przestudzić. Polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami.
przygotowanie lukru: utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny na gładką lekko lejącą masę
Przepis dodał użytkownik asieeenka03
Podziel się opinią
Komentarze