Pieczone Jabłka
- 6 soczystych jabłek
- 3 łyżki konfitur wiśniowych
- 2 łyżki rodzynków
- 3 łyżeczki cukru do jabłek
- masło do posmarowania blachy
- 1 łyżeczka cukru pudru do posypania
- 1/2 szklanki śmietany kremowej 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- szczypta cukru waniliowego
Wybrać jabłka duże ,m kształtne , jednakowej wielkości , umyć i przekroić poziomo tak aby gniazda nasienne pozostały w dolnej części owoców i wydrążyć je. Do środka włożyć po pół łyżeczki konfitur , ułożyć na posmarowanej blasze i piec do miękkości w średnio nagrzanym piekarniku. Upieczone jabłka wyłożyć na talerzyki deserowe.Podawać na gorąco posypane cukrem pudrem lub na zimno z dodatkiem bitej śmietany .
Bita śmietana- śmietanę ubijać mikserem z dodatkiem cukru do uzyskania puszystej piany.
czas przygotowania - około 30 minut
przepis na 6 porcji.
Przepis dodał użytkownik emi2307
Podziel się opinią
Komentarze