Tort

Tort to rodzaj deseru, który przyrządza się przy okazji wielu uroczystości – urodziny, wesela, chrzciny, rocznice. Torty mogą wyglądać naprawdę imponująco, a ich smak może nas zaskoczyć.

W cukiernictwie torty mają szczególne znaczenie. Zazwyczaj piecze się jej z powodu ważnych uroczystości – urodziny, chrzciny, wesela, rocznice. Można powiedzieć, że torty są z nami na wszystkich przyjęciach, na których chcemy się bawić, pokazać swoją wdzięczność lub celebrować ważne momenty w życiu. Nic więc dziwnego, że są to wypieki, które często swoim wyglądem potrafią nas zadziwić. Finezyjnie udekorowane, wielopiętrowe, z dopracowanym każdym detalem – takie torty możemy zobaczyć często podczas uroczystości weselnych czy większych przyjęć.

Jeśli organizujemy spotkanie w domowym zaciszu, najczęściej torty pieczemy sami. Wtedy taki deser jest nieco skromniejszy i swojski. Z pewnością każdy z nas pamięta torty, które piekły nam nasze babcie z okazji urodzin. Owocowe lub czekoladowe, z puszystym biszkoptem i kremowa masą. Konieczne były także świeczki, które zdmuchiwało się z pomocą rodziny.

Torty – historiaCo ciekawe, torty wypiekano już w starożytności. Wtedy jednak robiło się je z ciasta chlebowego oraz dodatków, które akurat były dostępne – owoce, miód czy bakalie. Już wtedy torty miały kształt koła, i nie było to przypadkowe. W czasach starożytnych wierzono, że okrąg jest symbolem cykliczności oraz sił natury. Podobnie jak dziś, mieszkańcy Grecji czy Rzymu wypiekali torty z okazji różnych ważnych uroczystości.

Pierwsze torty, które mogły przypominać nasze dzisiejsze wypieki, pojawiały się we Włoszech, a stamtąd przywędrowały do Polski w 1518 roku. Przywiozła je do naszego kraju oczywiście królowa Bona. Od tego czasu torty produkowane są regularnie. Cukiernicy uwielbiali tworzyć przeróżne kompozycje smakowe i następnie chwalić się nimi na dworach szlacheckich czy królewskich.

Torty – rodzajeO tortach napisano wiele książek kucharskich, rozpraw i kulinarnych przewodników. Niektórzy są fanami tradycyjnych tortów robionych na bazie ciasta biszkoptowego, inni zdecydowanie bardziej wolą cukiernicze eksperymenty. Najbardziej uniwersalne są torty czekoladowe lub owocowe. W okresie letnim możemy także przygotować tort lodowy. Jeśli chcemy, by nasz wypiek był nieco bardziej oryginalny, zamiast puszystego ciasta możemy użyć np. bezy.

Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie
WIDEO

Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie

Sebastian Lubera Sebastian Lubera
Marzena Pęcak Marzena Pęcak
Tort z białej fasoli – zdrowy i smaczny

Tort z białej fasoli – zdrowy i smaczny

Najlepsze przepisy na masy do tortu

Najlepsze przepisy na masy do tortu

Tort a motyw przewodni wesela

Tort a motyw przewodni wesela

Pieczenie ciasta - jak zacząć? Odpowiednie foremki do pieczenia

Pieczenie ciasta - jak zacząć? Odpowiednie foremki do pieczenia

Arkadiusz Stando Arkadiusz Stando
Wyjątkowy tort. Wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej

Wyjątkowy tort. Wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej

Karolina Wójciga Karolina Wójciga
Gofry z kurczakiem? Wyjątkowy tort dla wymagających

Gofry z kurczakiem? Wyjątkowy tort dla wymagających

Karolina Wójciga Karolina Wójciga
Lodowy tort szalonego cukiernika. Wygląda obłędnie

Lodowy tort szalonego cukiernika. Wygląda obłędnie

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Wyjątkowy tort dla motocyklistów

Wyjątkowy tort dla motocyklistów

Tort dla prawdziwych miłośników hot-dogów. Cały do zjedzenia

Tort dla prawdziwych miłośników hot-dogów. Cały do zjedzenia

Karolina Wójciga Karolina Wójciga
Prosty i efektowny tort biszkoptowy

Prosty i efektowny tort biszkoptowy

Musowy taniec cytryny z czekoladą Bogny

Musowy taniec cytryny z czekoladą Bogny

Tort śmietanowy z advocaatem

Tort śmietanowy z advocaatem