Naleśnik z piekarnika na bazie serka wiejskiego z dodatkiem kolorowych owoców zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. To sycące śniadanie i pyszny deser w jednym. Pamiętaj, że do przepisu potrzebna jest patelnia, którą można włożyć bezpiecznie do piekarnika. Lista składników czeka poniżej, natomiast dokładną instrukcję przygotowania znajdziesz w wideo.
Składniki na naleśnika:
- 3 jajka,
- 400 serka wiejskiego,
- 40 g budyniu śmietankowego,
- 30 g masła.
Dodatki:
- 150 g jogurtu typu skyr,
- maliny,
- borówki amerykańskie,
- truskawki.
O czym warto pamiętać:
- Jeśli chcesz uzyskać idealnie gładką konsystencję, serek wiejski wraz z innymi składnikami umieść w blenderze. Jest to najszybsze i najprostsze rozwiązanie, które jednocześnie zapewni najlepsze efekty.
- Do przepisu użyj przystosowanej do pracy w piekarniku patelni o małej średnicy. Im większy rozmiar patelni, tym cieńszy będzie naleśnik po upieczeniu, ponieważ gotowe ciasto będzie musiało wypełnić dużo większą powierzchnię. Zamiast patelni możesz użyć formy do pieczenia.
- Nie zapomnij wcześniej rozgrzać piekarnika i samej patelni. Kuchenny gadżet wraz z zawartością umieść w piekarniku na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Do pieczonego naleśnika pasują różnego rodzaju dodatki, dlatego możesz je zmieniać i dostosowywać do pory roku. Stawiaj na sezonowe owoce, a takie śniadanie szybko się nie znudzi. Smacznego!