Takich jajek jeszcze nie próbowałeś. Farsz jest obłędny
Nie ma Wielkanocy bez jajek, a najlepiej – jajek faszerowanych. Przygotowanie tego świątecznego dania jest proste, a liczba przepisów ogromna, co daje duże pole do popisu. Poniżej prezentujemy trzy pomysły. Warto wypróbować je na Wielkanoc.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- jajka ugotowane na twardo
- biały ser trzykrotnie zmielony
- pierwszy farsz: pasta truflowa, sól, pieprz
- drugi farsz: wędzony łosoś, wasabi, sałata do dekoracji
- trzeci farsz: sok z limonki, sól z mango i tagarashi, olej z awokado i pomarańczy
Przepis
- Jaja gotujemy na twardo, obieramy. Przekrawamy na pół, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do miseczki, dokładnie rozgniatamy widelcem i mieszamy z serem tak, żeby uzyskać gładką masę. Dzielimy ją na trzy części.
- Do pierwszej dodajemy masę truflową i doprawiamy.
- Drugą mieszamy z wasabi. Białko wyścielamy kawałeczkiem łososia i w to wkładamy przygotowaną pastę.
- Do trzeciej dodajemy sok z limonki, sól z mango i oliwę z awokado i pomarańczy. Białka napełniamy masami, dekorujemy i ładnie układamy na talerzu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl