WAŻNE
TERAZ

Będzie podwyżka płacy minimalnej. Rząd zdecydował

Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem

Wiele osób trzyma w zamrażarce bochenek chleba lub kilka bułek, by dłużej zachować ich świeżość. Okazuje się jednak, że mrożenie pieczywa niesie ze sobą więcej korzyści niż tylko przedłużenie trwałości.

Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebemZanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczywo bywa niesprawiedliwie oceniane, zwłaszcza przez osoby dbające o sylwetkę. Nie oznacza to jednak, że samo jego jedzenie powoduje tycie lub chudnięcie. Kluczowe jest, jak i ile go spożywamy oraz jak wpływa na nasz organizm. Chleb, szczególnie biały, ma czasem złą opinię, ale prosty trik – zamrożenie i podgrzanie – może zmienić jego właściwości na korzyść zdrowia. Dr Amy Shah, ekspertka do spraw żywienia, tłumaczy, że dzięki temu część węglowodanów przekształca się w korzystną skrobię oporną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Skrobia oporna – wsparcie dla jelit i odporności

Skrobia oporna to specyficzny rodzaj błonnika pokarmowego, który w przeciwieństwie do zwykłych węglowodanów, nie jest trawiony w jelicie cienkim. Trafia do jelita grubego, gdzie staje się pożywką dla dobrych bakterii, takich jak Bifidobacterium i Lactobacillus. W procesie fermentacji mikroorganizmy te wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, m.in. kwas masłowy. Związki te odżywiają komórki jelit, wzmacniają ich barierę ochronną i mają działanie przeciwzapalne, co przekłada się na lepszą kondycję całego układu pokarmowego.

Niższy indeks glikemiczny dzięki prostemu trikowi

Mrożenie i podgrzewanie pieczywa to coś więcej niż sposób na zachowanie świeżości. Te procesy zmieniają strukturę węglowodanów – część skrobi przechodzi w formę oporną. Dzięki temu pieczywo ma niższy indeks glikemiczny, a po jego zjedzeniu poziom cukru we krwi wzrasta wolniej i stabilniej. Unikamy tym samym gwałtownych wyrzutów insuliny i spadków energii. Tak przygotowany chleb sprzyja uczuciu sytości na dłużej, co może być pomocne dla osób dbających o wagę i apetyt.

Badania potwierdzają korzyści mrożenia pieczywa

Warto podkreślić, że korzyści z mrożenia chleba zostały potwierdzone także w badaniu opublikowanym w czasopiśmie "European Journal of Clinical Nutrition". Naukowcy przeprowadzili eksperyment, w którym porównano reakcję glikemiczną organizmu po spożyciu świeżego oraz mrożonego i rozmrożonego pieczywa. Wyniki wykazały, że mrożone pieczywo powoduje niższy i bardziej stabilny wzrost poziomu glukozy we krwi.

Mechanizm tego zjawiska związany jest z procesem zmiany struktury skrobi podczas chłodzenia i mrożenia, prowadzącym do powstania skrobi opornej, która wspiera florę jelitową i usprawnia trawienie. Dzięki temu mrożenie i podgrzewanie chleba to nie tylko sposób na przedłużenie świeżości, ale też poprawę jego wartości odżywczych i korzystny wpływ na poziom cukru.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików