Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem

Wiele osób trzyma w zamrażarce bochenek chleba lub kilka bułek, by dłużej zachować ich świeżość. Okazuje się jednak, że mrożenie pieczywa niesie ze sobą więcej korzyści niż tylko przedłużenie trwałości.

Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebemZanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczywo bywa niesprawiedliwie oceniane, zwłaszcza przez osoby dbające o sylwetkę. Nie oznacza to jednak, że samo jego jedzenie powoduje tycie lub chudnięcie. Kluczowe jest, jak i ile go spożywamy oraz jak wpływa na nasz organizm. Chleb, szczególnie biały, ma czasem złą opinię, ale prosty trik – zamrożenie i podgrzanie – może zmienić jego właściwości na korzyść zdrowia. Dr Amy Shah, ekspertka do spraw żywienia, tłumaczy, że dzięki temu część węglowodanów przekształca się w korzystną skrobię oporną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Skrobia oporna – wsparcie dla jelit i odporności

Skrobia oporna to specyficzny rodzaj błonnika pokarmowego, który w przeciwieństwie do zwykłych węglowodanów, nie jest trawiony w jelicie cienkim. Trafia do jelita grubego, gdzie staje się pożywką dla dobrych bakterii, takich jak Bifidobacterium i Lactobacillus. W procesie fermentacji mikroorganizmy te wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, m.in. kwas masłowy. Związki te odżywiają komórki jelit, wzmacniają ich barierę ochronną i mają działanie przeciwzapalne, co przekłada się na lepszą kondycję całego układu pokarmowego.

Niższy indeks glikemiczny dzięki prostemu trikowi

Mrożenie i podgrzewanie pieczywa to coś więcej niż sposób na zachowanie świeżości. Te procesy zmieniają strukturę węglowodanów – część skrobi przechodzi w formę oporną. Dzięki temu pieczywo ma niższy indeks glikemiczny, a po jego zjedzeniu poziom cukru we krwi wzrasta wolniej i stabilniej. Unikamy tym samym gwałtownych wyrzutów insuliny i spadków energii. Tak przygotowany chleb sprzyja uczuciu sytości na dłużej, co może być pomocne dla osób dbających o wagę i apetyt.

Badania potwierdzają korzyści mrożenia pieczywa

Warto podkreślić, że korzyści z mrożenia chleba zostały potwierdzone także w badaniu opublikowanym w czasopiśmie "European Journal of Clinical Nutrition". Naukowcy przeprowadzili eksperyment, w którym porównano reakcję glikemiczną organizmu po spożyciu świeżego oraz mrożonego i rozmrożonego pieczywa. Wyniki wykazały, że mrożone pieczywo powoduje niższy i bardziej stabilny wzrost poziomu glukozy we krwi.

Mechanizm tego zjawiska związany jest z procesem zmiany struktury skrobi podczas chłodzenia i mrożenia, prowadzącym do powstania skrobi opornej, która wspiera florę jelitową i usprawnia trawienie. Dzięki temu mrożenie i podgrzewanie chleba to nie tylko sposób na przedłużenie świeżości, ale też poprawę jego wartości odżywczych i korzystny wpływ na poziom cukru.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce