Lody szparagowe. Jak to zrobić?

Masz już dość tradycyjnych mrożonych deserów o smaku czekoladowym czy truskawkowym? Wykorzystaj sezon szparagowy i przygotuj ze świeżych, delikatnych pędów… lody o aksamitnej, kremowej konsystencji oraz niepowtarzalnym smaku. Jak się do tego zabrać?

Lody szparagoweSezon szparagowy jest dość krótki, dlatego warto korzystać z niego intensywnie
Źródło zdjęć: © 123RF

Szparagi, czyli pędy rośliny z rodziny liliowatych, zwanej po łacinie Asparagus (tej samej, której liśćmi dekorujemy bukiety), były uważane za przysmak już w starożytności. Ówcześni Grecy i Rzymianie jadali je pod różnymi postaciami. Czy także zamrożonej? Tego nie wiadomo.

Pewnej jest natomiast, że lody szparagowe gościły na stołach mieszkańców wiktoriańskiej Anglii. Ich wielkim promotorem był m.in. Georges Auguste Escoffier, reformator kuchni francuskiej, autor przełomowych książek kucharskich oraz legendarny szef kuchni w najbardziej luksusowym hotelu w Londynie – Savoy. To prawdopodobnie on jako pierwszy opracował recepturę deseru ze śmietanki ubitej z podduszonymi wcześniej główkami szparagów. Przepisy na lody szparagowe pojawiały się w rozmaitych XIX-wiecznych poradnikach, brytyjskich i francuskich.

W Polsce szparagi nigdy nie zyskały zbyt dużej popularności. Nic dziwnego, że także wytwarzane na ich bazie lody uznajemy za specjał dość egzotyczny. Na pewno jednak warto choć raz go spróbować. Prawdopodobnie na jednorazowej degustacji się nie skończy…

Lody na upalne dni. Takich lepiej unikaj

Szparagi – wartości odżywcze

Sezon szparagowy jest dość krótki, dlatego warto korzystać z niego intensywnie, gdyż szparagi to specjał nie tylko bardzo smaczny, ale również posiadający imponujące właściwości odżywcze i zdrowotne. Już w starożytności stosowano je m.in. jako remedium na ból zęba czy środek chroniący przed użądleniem przez pszczołę.

100 g tych pędów zaspokaja 2/3 naszego dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, czyli organiczny związek chemiczny potrzebny zwłaszcza kobietom w ciąży, gdyż pozwala ograniczyć ryzyko wad rozwojowych u dziecka. Bez jego udziału organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny.

Szparagi są też bogate w inne witaminy z grupy B, zwłaszcza tiaminę (B1) – niezbędnego uczestnika procesów wpływających na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego, układu mięśniowego i sercowo-naczyniowego. Uczestniczy m.in. w rozkładzie węglowodanów i glukozy oraz produkcji hormonów, przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza odczucie bólu. Tiamina nieprzypadkowo nazywana bywa "witaminą radości", ponieważ w układzie nerwowym wspomaga cholinę, odpowiedzialną za nastrój, poprawę samopoczucie i zwiększenie odporności na stres.

Szparagi dostarczają również solidnej dawki błonnika pokarmowego, a także glutationu, czyli silnego przeciwutleniacza, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników (przyspieszają procesy starzenia i sprzyjają rozwojowi poważnych chorób, w tym nowotworów) oraz wspiera wątrobę w usuwaniu z organizmu toksycznych metali ciężkich.

Lody szparagowe – jak je zrobić

Przepisów na lody szparagowe istnieje wiele. Do przygotowania ich w najbardziej klasycznej, brytyjskiej wersji będziemy potrzebować 10-12 świeżych szparagów o twardych, ale nie zdrewniałych łodyżkach oraz zamkniętych, ciemnozielonych lub fioletowych główkach. Oprócz nich niezbędnymi składnikami są: tłuste mleko (750 ml, lepiej unikać UHT), śmietana kremówka (125 ml), żółtka (6), cukier puder (100 g), drobno posiekane świeże liście estragonu (do smaku) oraz szczypta soli.

Szparagi kroimy na niewielkie kawałki i dorzucamy je do rondelka, w którym wcześniej lekko podgrzaliśmy mleko, śmietanę oraz estragon. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu, aż szparagi staną się miękkie. Regularnie mieszamy, żeby śmietana się nie zwarzyła.

W międzyczasie ucieramy mikserem żółtka z cukrem. Musimy otrzymać masę o aksamitnej konsystencji i jasnym kolorze. Blendujemy również zawartość rondelka, po czym ponownie ustawiamy go na ogniu (tym razem średnim) i powoli, ciągle mieszając dolewamy masę jajeczno-cukrową. Chwilę gotujemy, cały czas mieszając.

Gotową masę przelewamy do miski i schładzamy. Później najlepiej skorzystać ze specjalnej maszynki do lodów, która zapewni naszemu deserowi idealną konsystencję. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia umieszczamy szparagową masę w zamrażalniku, co pół godziny wyjmując i miksując, aby rozbić zawiązujące się kryształki lodu.

Lody szparagowe wyjmujemy z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem, aby trochę zmiękły. Serwujemy je same lub z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi truskawkami, octem balsamicznym albo listkami melisy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców