Lody szparagowe. Jak to zrobić?
Masz już dość tradycyjnych mrożonych deserów o smaku czekoladowym czy truskawkowym? Wykorzystaj sezon szparagowy i przygotuj ze świeżych, delikatnych pędów… lody o aksamitnej, kremowej konsystencji oraz niepowtarzalnym smaku. Jak się do tego zabrać?
Szparagi, czyli pędy rośliny z rodziny liliowatych, zwanej po łacinie Asparagus (tej samej, której liśćmi dekorujemy bukiety), były uważane za przysmak już w starożytności. Ówcześni Grecy i Rzymianie jadali je pod różnymi postaciami. Czy także zamrożonej? Tego nie wiadomo.
Pewnej jest natomiast, że lody szparagowe gościły na stołach mieszkańców wiktoriańskiej Anglii. Ich wielkim promotorem był m.in. Georges Auguste Escoffier, reformator kuchni francuskiej, autor przełomowych książek kucharskich oraz legendarny szef kuchni w najbardziej luksusowym hotelu w Londynie – Savoy. To prawdopodobnie on jako pierwszy opracował recepturę deseru ze śmietanki ubitej z podduszonymi wcześniej główkami szparagów. Przepisy na lody szparagowe pojawiały się w rozmaitych XIX-wiecznych poradnikach, brytyjskich i francuskich.
W Polsce szparagi nigdy nie zyskały zbyt dużej popularności. Nic dziwnego, że także wytwarzane na ich bazie lody uznajemy za specjał dość egzotyczny. Na pewno jednak warto choć raz go spróbować. Prawdopodobnie na jednorazowej degustacji się nie skończy…
Lody na upalne dni. Takich lepiej unikaj
Szparagi – wartości odżywcze
Sezon szparagowy jest dość krótki, dlatego warto korzystać z niego intensywnie, gdyż szparagi to specjał nie tylko bardzo smaczny, ale również posiadający imponujące właściwości odżywcze i zdrowotne. Już w starożytności stosowano je m.in. jako remedium na ból zęba czy środek chroniący przed użądleniem przez pszczołę.
100 g tych pędów zaspokaja 2/3 naszego dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, czyli organiczny związek chemiczny potrzebny zwłaszcza kobietom w ciąży, gdyż pozwala ograniczyć ryzyko wad rozwojowych u dziecka. Bez jego udziału organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny.
Szparagi są też bogate w inne witaminy z grupy B, zwłaszcza tiaminę (B1) – niezbędnego uczestnika procesów wpływających na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego, układu mięśniowego i sercowo-naczyniowego. Uczestniczy m.in. w rozkładzie węglowodanów i glukozy oraz produkcji hormonów, przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza odczucie bólu. Tiamina nieprzypadkowo nazywana bywa "witaminą radości", ponieważ w układzie nerwowym wspomaga cholinę, odpowiedzialną za nastrój, poprawę samopoczucie i zwiększenie odporności na stres.
Szparagi dostarczają również solidnej dawki błonnika pokarmowego, a także glutationu, czyli silnego przeciwutleniacza, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników (przyspieszają procesy starzenia i sprzyjają rozwojowi poważnych chorób, w tym nowotworów) oraz wspiera wątrobę w usuwaniu z organizmu toksycznych metali ciężkich.
Lody szparagowe – jak je zrobić
Przepisów na lody szparagowe istnieje wiele. Do przygotowania ich w najbardziej klasycznej, brytyjskiej wersji będziemy potrzebować 10-12 świeżych szparagów o twardych, ale nie zdrewniałych łodyżkach oraz zamkniętych, ciemnozielonych lub fioletowych główkach. Oprócz nich niezbędnymi składnikami są: tłuste mleko (750 ml, lepiej unikać UHT), śmietana kremówka (125 ml), żółtka (6), cukier puder (100 g), drobno posiekane świeże liście estragonu (do smaku) oraz szczypta soli.
Szparagi kroimy na niewielkie kawałki i dorzucamy je do rondelka, w którym wcześniej lekko podgrzaliśmy mleko, śmietanę oraz estragon. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu, aż szparagi staną się miękkie. Regularnie mieszamy, żeby śmietana się nie zwarzyła.
W międzyczasie ucieramy mikserem żółtka z cukrem. Musimy otrzymać masę o aksamitnej konsystencji i jasnym kolorze. Blendujemy również zawartość rondelka, po czym ponownie ustawiamy go na ogniu (tym razem średnim) i powoli, ciągle mieszając dolewamy masę jajeczno-cukrową. Chwilę gotujemy, cały czas mieszając.
Gotową masę przelewamy do miski i schładzamy. Później najlepiej skorzystać ze specjalnej maszynki do lodów, która zapewni naszemu deserowi idealną konsystencję. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia umieszczamy szparagową masę w zamrażalniku, co pół godziny wyjmując i miksując, aby rozbić zawiązujące się kryształki lodu.
Lody szparagowe wyjmujemy z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem, aby trochę zmiękły. Serwujemy je same lub z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi truskawkami, octem balsamicznym albo listkami melisy.