Trwa ładowanie...

Białe, zielone, a może… fioletowe? Tego o szparagach nie wiedziałeś

Szparagowy sezon w pełni – na rynku pysznią się pęczki wiotkich, zielonych szparagów i grubych białych. Ale czy wiedzieliście, że są także szparagi fioletowe? Skąd pochodzą, jak smakują i czy warto je kupić? Sprawdzamy.

Fioletowe szparagi należą do najsmaczniejszychFioletowe szparagi należą do najsmaczniejszychŹródło: 123RF
d2y13dw
d2y13dw

Białe, zielone czy fioletowe?

Wszystkie szparagi to tak naprawdę ten sam gatunek, a kolor tego wiosennego warzywa zależny jest od sposobu uprawy czy raczej – ilości słońca w czasie wzrastania szparagów.

Zielone szparagi swoją barwę zawdzięczają udziałowi słońca – rosną na powierzchni ziemi, a proces fotosyntezy uwalnia ich zielony kolor. Są również cienkie, delikatne w smaku i ni trzeba ich obierać. Białe szparagi rosną pod ziemią i są znacznie grubsze od szparagów zielonych, wymagają również innego traktowania – trzeba nie tylko oderwać zdrewniałą końcówkę, ale także obrać je z wierzchniej, łykowatej barwy.

Z kolei szparagi fioletowe rosną ponad ziemią – tak samo, jak zielone – ale istotny jest czas ich zbioru, czyli trzeba je ściąć na tyle szybko, by nie zdążyły pod wpływem słońca wybarwić się na zielono. To stwarza szereg trudności, dlatego fioletowe szparagi nie tylko są stosunkowo najdroższe, ale też najtrudniej dostępne. Najczęściej można dostać je we Włoszech, chociaż można ich szukać także w Polsce. A warto na nie polować.

Dlaczego warto jeść szparagi? (WIDEO)

Jak smakują fioletowe szparagi?

Smak fioletowych szparagów wynagradza trudy związane z poszukiwaniem ich w sklepach i na targach. Są dużo delikatniejsze od szparagów białych i zielonych, mają też wyraźnie słodszy smak z orzechową nutą.

d2y13dw

Co ciekawe, w trakcie gotowania niebywały fioletowy kolor utlenia się, a szparagi stają się zielonkawe – z tego powodu wielu smakoszy preferuje jeść fioletowe szparagi na surowo.

A warto wiedzieć, że fioletowy kolor to świadectwo obecności antocyjanów – przeciwutleniaczy, które możemy odnaleźć także w jagodach czy bakłażanach. Warto więc jeść fioletowe szparagi – nie tylko dla ich niepowtarzalnego smaku, ale również i dla zdrowia.

Fioletowe szparagi 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d2y13dw
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2y13dw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y13dw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj