Co zrobić ze zdrewniałych końcówek szparagów? A może… cappuccino?

Zielone i białe szparagi to kwintesencja wiosny i delikatnych, lekkostrawnych potraw. Jednak niezależnie od tego, co robimy ze szparagów, obierki i zdrewniałe końcówki lądują w koszu. A gdyby tak, w duchu zero waste, wykorzystać je?

SzparagiKońcówki szparagów można wykorzystać
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Zdrewniałe końcówki i oberki ze szparagów – wykorzystanie

Szparagi to wciąż rarytas, którego zakup niektórych może uderzyć po kieszeni – gdy pęczek wiotkich, zielonych czy białych szparagów kosztuje 10 zł, warto zastanowić się, jak wykorzystać je w pełni. Na szczęście dziś nurt zero waste jest coraz bardziej popularny, a my coraz częściej dostrzegamy potencjał w tym, co do niedawna jeszcze spisywaliśmy na straty.

Obierki ziemniaków, zielony pióropusz natki marchewki czy… zdrewniałe łodygi szparagów. To wszystko jest jadalne i pyszne! Za każdym razem, gdy odrywasz końcówki szparagów białych lub zielonych, czy obierasz je z wierzchniej, łykowatej warstwy nie wyrzucaj tych kuchennych "odpadów".

Włóż do czystego woreczka strunowego i wrzuć do zamrażalnika. A gdy już nazbierasz pokaźną kupkę szparagowych resztek, przygotuj z nich dodatek do risotto lub wrzuć do ulubionej zupy. Możesz też ugotować w osolonej wodzie końcówki i obierki szparagów, tworząc bulion, którym możesz podlewać makaron, kaszę, ryż czy aromatyzować sosy. Na takim wywarze wspaniale będzie smakować zupa jarzynowa, która nabierze wyrafinowanego sznytu.

Na pewno docenisz to – zwłaszcza zimą, gdy po świeżych szparagach pozostają smakowite wspomnienia.

Nie wyrzucaj obierków po szparagach

Cappuccino ze szparagów – przepis

A może zupa krem, podana w filiżance, oprószona białym, drobno tartym parmezanem, przypominającym piankę na cappuccino?

Składniki:

  • ok. 500 g końcówek i obierek z białych szparagów
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ selera korzeniowego
  • ok. 1,5 l wody
  • 100 g masła
  • sól, biały pieprz do smaku
  • 200 ml śmietany 36 procent
  • 100 g drobno startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić w rondlu masło, dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek.
  2. Zeszklić, a następnie włożyć obierki i końcówki szparagów.
  3. Dodać starty na tarce seler, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
  4. Gotować około 30-40 minut, aż wszystko będzie miękkie, a następnie zblendować na gładko.
  5. Ponownie postawić na palnik, zagotować i dodać śmietanę, sól oraz pieprz.
  6. Zupę wlać do filiżanek do cappuccino i każdą porcję posypać parmezanem.
Zupa krem ze szparagów
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟