Trwa ładowanie...

Co zrobić ze zdrewniałych końcówek szparagów? A może… cappuccino?

Zielone i białe szparagi to kwintesencja wiosny i delikatnych, lekkostrawnych potraw. Jednak niezależnie od tego, co robimy ze szparagów, obierki i zdrewniałe końcówki lądują w koszu. A gdyby tak, w duchu zero waste, wykorzystać je?

Końcówki szparagów można wykorzystaćKońcówki szparagów można wykorzystaćŹródło: 123RF
dz2i4ab
dz2i4ab

Zdrewniałe końcówki i oberki ze szparagów – wykorzystanie

Szparagi to wciąż rarytas, którego zakup niektórych może uderzyć po kieszeni – gdy pęczek wiotkich, zielonych czy białych szparagów kosztuje 10 zł, warto zastanowić się, jak wykorzystać je w pełni. Na szczęście dziś nurt zero waste jest coraz bardziej popularny, a my coraz częściej dostrzegamy potencjał w tym, co do niedawna jeszcze spisywaliśmy na straty.

Obierki ziemniaków, zielony pióropusz natki marchewki czy… zdrewniałe łodygi szparagów. To wszystko jest jadalne i pyszne! Za każdym razem, gdy odrywasz końcówki szparagów białych lub zielonych, czy obierasz je z wierzchniej, łykowatej warstwy nie wyrzucaj tych kuchennych "odpadów".

Włóż do czystego woreczka strunowego i wrzuć do zamrażalnika. A gdy już nazbierasz pokaźną kupkę szparagowych resztek, przygotuj z nich dodatek do risotto lub wrzuć do ulubionej zupy. Możesz też ugotować w osolonej wodzie końcówki i obierki szparagów, tworząc bulion, którym możesz podlewać makaron, kaszę, ryż czy aromatyzować sosy. Na takim wywarze wspaniale będzie smakować zupa jarzynowa, która nabierze wyrafinowanego sznytu.

Na pewno docenisz to – zwłaszcza zimą, gdy po świeżych szparagach pozostają smakowite wspomnienia.

Nie wyrzucaj obierków po szparagach

Cappuccino ze szparagów – przepis

A może zupa krem, podana w filiżance, oprószona białym, drobno tartym parmezanem, przypominającym piankę na cappuccino?

dz2i4ab

Składniki:

  • ok. 500 g końcówek i obierek z białych szparagów
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ selera korzeniowego
  • ok. 1,5 l wody
  • 100 g masła
  • sól, biały pieprz do smaku
  • 200 ml śmietany 36 procent
  • 100 g drobno startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić w rondlu masło, dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek.
  2. Zeszklić, a następnie włożyć obierki i końcówki szparagów.
  3. Dodać starty na tarce seler, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
  4. Gotować około 30-40 minut, aż wszystko będzie miękkie, a następnie zblendować na gładko.
  5. Ponownie postawić na palnik, zagotować i dodać śmietanę, sól oraz pieprz.
  6. Zupę wlać do filiżanek do cappuccino i każdą porcję posypać parmezanem.
Zupa krem ze szparagów 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

dz2i4ab
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dz2i4ab
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dz2i4ab
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj