Co zrobić ze zdrewniałych końcówek szparagów? A może… cappuccino?
Zielone i białe szparagi to kwintesencja wiosny i delikatnych, lekkostrawnych potraw. Jednak niezależnie od tego, co robimy ze szparagów, obierki i zdrewniałe końcówki lądują w koszu. A gdyby tak, w duchu zero waste, wykorzystać je?
Zdrewniałe końcówki i oberki ze szparagów – wykorzystanie
Szparagi to wciąż rarytas, którego zakup niektórych może uderzyć po kieszeni – gdy pęczek wiotkich, zielonych czy białych szparagów kosztuje 10 zł, warto zastanowić się, jak wykorzystać je w pełni. Na szczęście dziś nurt zero waste jest coraz bardziej popularny, a my coraz częściej dostrzegamy potencjał w tym, co do niedawna jeszcze spisywaliśmy na straty.
Obierki ziemniaków, zielony pióropusz natki marchewki czy… zdrewniałe łodygi szparagów. To wszystko jest jadalne i pyszne! Za każdym razem, gdy odrywasz końcówki szparagów białych lub zielonych, czy obierasz je z wierzchniej, łykowatej warstwy nie wyrzucaj tych kuchennych "odpadów".
Włóż do czystego woreczka strunowego i wrzuć do zamrażalnika. A gdy już nazbierasz pokaźną kupkę szparagowych resztek, przygotuj z nich dodatek do risotto lub wrzuć do ulubionej zupy. Możesz też ugotować w osolonej wodzie końcówki i obierki szparagów, tworząc bulion, którym możesz podlewać makaron, kaszę, ryż czy aromatyzować sosy. Na takim wywarze wspaniale będzie smakować zupa jarzynowa, która nabierze wyrafinowanego sznytu.
Na pewno docenisz to – zwłaszcza zimą, gdy po świeżych szparagach pozostają smakowite wspomnienia.
Nie wyrzucaj obierków po szparagach
Cappuccino ze szparagów – przepis
A może zupa krem, podana w filiżance, oprószona białym, drobno tartym parmezanem, przypominającym piankę na cappuccino?
Składniki:
- ok. 500 g końcówek i obierek z białych szparagów
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ¼ selera korzeniowego
- ok. 1,5 l wody
- 100 g masła
- sól, biały pieprz do smaku
- 200 ml śmietany 36 procent
- 100 g drobno startego parmezanu
Przygotowanie:
- Rozpuścić w rondlu masło, dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek.
- Zeszklić, a następnie włożyć obierki i końcówki szparagów.
- Dodać starty na tarce seler, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
- Gotować około 30-40 minut, aż wszystko będzie miękkie, a następnie zblendować na gładko.
- Ponownie postawić na palnik, zagotować i dodać śmietanę, sól oraz pieprz.
- Zupę wlać do filiżanek do cappuccino i każdą porcję posypać parmezanem.
Zobacz także: