Co zrobić ze zdrewniałych końcówek szparagów? A może… cappuccino?

Zielone i białe szparagi to kwintesencja wiosny i delikatnych, lekkostrawnych potraw. Jednak niezależnie od tego, co robimy ze szparagów, obierki i zdrewniałe końcówki lądują w koszu. A gdyby tak, w duchu zero waste, wykorzystać je?

SzparagiKońcówki szparagów można wykorzystać
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus
1

Zdrewniałe końcówki i oberki ze szparagów – wykorzystanie

Szparagi to wciąż rarytas, którego zakup niektórych może uderzyć po kieszeni – gdy pęczek wiotkich, zielonych czy białych szparagów kosztuje 10 zł, warto zastanowić się, jak wykorzystać je w pełni. Na szczęście dziś nurt zero waste jest coraz bardziej popularny, a my coraz częściej dostrzegamy potencjał w tym, co do niedawna jeszcze spisywaliśmy na straty.

Obierki ziemniaków, zielony pióropusz natki marchewki czy… zdrewniałe łodygi szparagów. To wszystko jest jadalne i pyszne! Za każdym razem, gdy odrywasz końcówki szparagów białych lub zielonych, czy obierasz je z wierzchniej, łykowatej warstwy nie wyrzucaj tych kuchennych "odpadów".

Włóż do czystego woreczka strunowego i wrzuć do zamrażalnika. A gdy już nazbierasz pokaźną kupkę szparagowych resztek, przygotuj z nich dodatek do risotto lub wrzuć do ulubionej zupy. Możesz też ugotować w osolonej wodzie końcówki i obierki szparagów, tworząc bulion, którym możesz podlewać makaron, kaszę, ryż czy aromatyzować sosy. Na takim wywarze wspaniale będzie smakować zupa jarzynowa, która nabierze wyrafinowanego sznytu.

Na pewno docenisz to – zwłaszcza zimą, gdy po świeżych szparagach pozostają smakowite wspomnienia.

Nie wyrzucaj obierków po szparagach

Cappuccino ze szparagów – przepis

A może zupa krem, podana w filiżance, oprószona białym, drobno tartym parmezanem, przypominającym piankę na cappuccino?

Składniki:

  • ok. 500 g końcówek i obierek z białych szparagów
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ selera korzeniowego
  • ok. 1,5 l wody
  • 100 g masła
  • sól, biały pieprz do smaku
  • 200 ml śmietany 36 procent
  • 100 g drobno startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić w rondlu masło, dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek.
  2. Zeszklić, a następnie włożyć obierki i końcówki szparagów.
  3. Dodać starty na tarce seler, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
  4. Gotować około 30-40 minut, aż wszystko będzie miękkie, a następnie zblendować na gładko.
  5. Ponownie postawić na palnik, zagotować i dodać śmietanę, sól oraz pieprz.
  6. Zupę wlać do filiżanek do cappuccino i każdą porcję posypać parmezanem.
Zupa krem ze szparagów
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier