Co zrobić ze zdrewniałych końcówek szparagów? A może… cappuccino?

Zielone i białe szparagi to kwintesencja wiosny i delikatnych, lekkostrawnych potraw. Jednak niezależnie od tego, co robimy ze szparagów, obierki i zdrewniałe końcówki lądują w koszu. A gdyby tak, w duchu zero waste, wykorzystać je?

SzparagiKońcówki szparagów można wykorzystać
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Zdrewniałe końcówki i oberki ze szparagów – wykorzystanie

Szparagi to wciąż rarytas, którego zakup niektórych może uderzyć po kieszeni – gdy pęczek wiotkich, zielonych czy białych szparagów kosztuje 10 zł, warto zastanowić się, jak wykorzystać je w pełni. Na szczęście dziś nurt zero waste jest coraz bardziej popularny, a my coraz częściej dostrzegamy potencjał w tym, co do niedawna jeszcze spisywaliśmy na straty.

Obierki ziemniaków, zielony pióropusz natki marchewki czy… zdrewniałe łodygi szparagów. To wszystko jest jadalne i pyszne! Za każdym razem, gdy odrywasz końcówki szparagów białych lub zielonych, czy obierasz je z wierzchniej, łykowatej warstwy nie wyrzucaj tych kuchennych "odpadów".

Włóż do czystego woreczka strunowego i wrzuć do zamrażalnika. A gdy już nazbierasz pokaźną kupkę szparagowych resztek, przygotuj z nich dodatek do risotto lub wrzuć do ulubionej zupy. Możesz też ugotować w osolonej wodzie końcówki i obierki szparagów, tworząc bulion, którym możesz podlewać makaron, kaszę, ryż czy aromatyzować sosy. Na takim wywarze wspaniale będzie smakować zupa jarzynowa, która nabierze wyrafinowanego sznytu.

Na pewno docenisz to – zwłaszcza zimą, gdy po świeżych szparagach pozostają smakowite wspomnienia.

Nie wyrzucaj obierków po szparagach

Cappuccino ze szparagów – przepis

A może zupa krem, podana w filiżance, oprószona białym, drobno tartym parmezanem, przypominającym piankę na cappuccino?

Składniki:

  • ok. 500 g końcówek i obierek z białych szparagów
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ selera korzeniowego
  • ok. 1,5 l wody
  • 100 g masła
  • sól, biały pieprz do smaku
  • 200 ml śmietany 36 procent
  • 100 g drobno startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić w rondlu masło, dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek.
  2. Zeszklić, a następnie włożyć obierki i końcówki szparagów.
  3. Dodać starty na tarce seler, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
  4. Gotować około 30-40 minut, aż wszystko będzie miękkie, a następnie zblendować na gładko.
  5. Ponownie postawić na palnik, zagotować i dodać śmietanę, sól oraz pieprz.
  6. Zupę wlać do filiżanek do cappuccino i każdą porcję posypać parmezanem.
Zupa krem ze szparagów
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć