Roladki z kurczaka w sosie żurawinowym

Przepyszny sposób na kurczaka. Delikatne roladki z jabłkowym farszem, do tego sos żurawinowy. Po prostu niebo w gębie. Roladki podajemy z gotowanym ryżem.

Roladki z kurczaka w sosie żurawinowymRoladki z kurczaka w sosie żurawinowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 kawałków piersi z kurczaka lub indyka
  • 6 łyżek miodu pszczelego
  • 3 duże jabłka
  • szczypta cynamonu
  • 24 czubate łyżki ugotowanego ryżu
  • sól, pieprz
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • kurkuma
  • 10 szparagów (opcjonalnie)
  • mąka
  • bułka tarta
  • 4 jaja
  • vegeta,
  • 1 słoiczek dżemu żurawinowego
  • 3 garści mrożonych żurawin

Przepis

  • Jabłka obrać, wydrążyć środki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać miód. Potem wrzucić na patelnię pokrojone jabłka i dodać szczyptę cynamonu.
  • Smażyć tak długo, aż jabłka będą na pół twarde. Jednocześnie można przygotować sos żurawinowy; rozpuścić na patelni dżem i dodać mrożone żurawiny, odczekać chwilę, aż temperatura się unormuje, odstawić na bok.
  • Piersi rozbić, oprószyć przesianą vegetą. Nałożyć farsz z jabłek i zawinąć w rulonik. Następnie obtoczyć w mące, rozmąconym jajku a na koniec w bułce tartej.
  • Smażyć na wpół głębokim tłuszczu, aż do zrumienienia roladek. Ugotowany ryż wsypać na roztopione i rozgrzane masło, podsmażyć chwilkę i dosypywać kurkumę do uzyskania złoto-żółtego koloru.
  • Obrane i ugotowane szparagi przekroić na pół. Wszystko rozmieszczamy na talerz, udekorować według własnego uznania.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości