Mało kto ma świadomość. Tak reaguje organizm, kiedy jesz szparagi

Sezon na szparagi nie trwa za długo, więc warto wykorzystać go w pełni i cieszyć się smakiem chrupiących łodyg. Tym bardziej że są przy tym skarbnicą witamin i składników odżywczych, za które organizm szybko podziękuje.

Szparagi cieszą się w sezonie dużą popularnościąSzparagi cieszą się w sezonie dużą popularnością
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jak mantrę powtarza się, że warzywa są zdrowe i powinny gościć w każdym posiłku. Nie omija to również szparagów, które kuszą teraz niemal w każdym sklepie. Sezon na szparagi w Polsce rozpoczyna się zwykle w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca, więc nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za chrupanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagi zapiekane z pomidorkami i jajkiem. W sam raz na majówkę

Właściwości szparagów

Cenimy je za delikatny smak i uniwersalność w kuchni, bo serwować je można jako dodatek do obiadu, główne danie czy też w formie śniadania. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z prawdziwej potęgi zdrowotnej, jaką w sobie kryją. Nie zawierają dużo kalorii, więc sprawdzą się nawet na diecie redukcyjnej. Mają za to szereg cennych witamin, takich jak witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, E i K, które wspierają zdrowie skóry, wzroku i układu odpornościowego. Są także bogate w minerały, takie jak żelazo, magnez, potas i fosfor, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają również cynk, który poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, a także kwas foliowy i witaminę B6, które wspierają pracę serca.

Zielone szparagi możesz usmażyć i uparować na patelni
Zielone szparagi możesz usmażyć i uparować na patelni © Adobe Stock

Szparagi są źródłem błonnika, który wspiera prawidłowe trawienie i utrzymanie wagi ciała. Dzięki zawartości potasu regulują ciśnienie krwi i zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie.

Organizm podziękuje za szparagi

W szparagach znaleźć można również przeciwutleniacze. Są to witaminy C oraz E, flawonoidy i polifenole. Te związki neutralizują wolne rodniki – niestabilne cząsteczki, które mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym nowotworów i chorób serca. Pozwalają również na opóźnienie procesów starzenia się organizmu. Szparagi zawierają asparaginę, aminokwas o działaniu moczopędnym. Oznacza to, że spożywanie szparagów może zwiększyć produkcję moczu, pomagając organizmowi w naturalnym usuwaniu nadmiaru soli i płynów. Dzięki temu możemy poczuć się uczucia ciężkości i nadęcia jak balon.

Szparagi pojawiły się w sklepach
Szparagi pojawiły się w sklepach © Adobe Stock

Szparagi to oczywiście jedynie dodatek do zdrowej diety - jeśli na co dzień nie odżywiamy się dobrze i nie dbamy o ruch, to nawet największy pęczek nic nie zmieni. Regularne jedzenie szparagów w połączeniu ze zbilansowaną dietą może przynieść liczne korzyści dla Twojego organizmu, od wzmocnienia układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego, po wsparcie trawienia i naturalną detoksykację. Warto więc w pełni wykorzystać sezon na te wyjątkowe warzywa i świadomie cieszyć się ich prozdrowotnymi właściwościami.

Nie dla każdego

Szparagi zawierają szczawiany, które mogą być problematyczne dla osób z kamicą nerkową. Osoby z problemami z nerkami lub z historią kamicy nerkowej powinny skonsultować się z lekarzem przed włączeniem szparagów do swojej diety. Szparagi zawierają także puryny, które mogą być problematyczne dla osób cierpiących na dnę moczanową.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja