Mało kto ma świadomość. Tak reaguje organizm, kiedy jesz szparagi
Sezon na szparagi nie trwa za długo, więc warto wykorzystać go w pełni i cieszyć się smakiem chrupiących łodyg. Tym bardziej że są przy tym skarbnicą witamin i składników odżywczych, za które organizm szybko podziękuje.
Jak mantrę powtarza się, że warzywa są zdrowe i powinny gościć w każdym posiłku. Nie omija to również szparagów, które kuszą teraz niemal w każdym sklepie. Sezon na szparagi w Polsce rozpoczyna się zwykle w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca, więc nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za chrupanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagi zapiekane z pomidorkami i jajkiem. W sam raz na majówkę
Właściwości szparagów
Cenimy je za delikatny smak i uniwersalność w kuchni, bo serwować je można jako dodatek do obiadu, główne danie czy też w formie śniadania. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z prawdziwej potęgi zdrowotnej, jaką w sobie kryją. Nie zawierają dużo kalorii, więc sprawdzą się nawet na diecie redukcyjnej. Mają za to szereg cennych witamin, takich jak witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, E i K, które wspierają zdrowie skóry, wzroku i układu odpornościowego. Są także bogate w minerały, takie jak żelazo, magnez, potas i fosfor, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają również cynk, który poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, a także kwas foliowy i witaminę B6, które wspierają pracę serca.
Szparagi są źródłem błonnika, który wspiera prawidłowe trawienie i utrzymanie wagi ciała. Dzięki zawartości potasu regulują ciśnienie krwi i zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie.
Organizm podziękuje za szparagi
W szparagach znaleźć można również przeciwutleniacze. Są to witaminy C oraz E, flawonoidy i polifenole. Te związki neutralizują wolne rodniki – niestabilne cząsteczki, które mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym nowotworów i chorób serca. Pozwalają również na opóźnienie procesów starzenia się organizmu. Szparagi zawierają asparaginę, aminokwas o działaniu moczopędnym. Oznacza to, że spożywanie szparagów może zwiększyć produkcję moczu, pomagając organizmowi w naturalnym usuwaniu nadmiaru soli i płynów. Dzięki temu możemy poczuć się uczucia ciężkości i nadęcia jak balon.
Szparagi to oczywiście jedynie dodatek do zdrowej diety - jeśli na co dzień nie odżywiamy się dobrze i nie dbamy o ruch, to nawet największy pęczek nic nie zmieni. Regularne jedzenie szparagów w połączeniu ze zbilansowaną dietą może przynieść liczne korzyści dla Twojego organizmu, od wzmocnienia układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego, po wsparcie trawienia i naturalną detoksykację. Warto więc w pełni wykorzystać sezon na te wyjątkowe warzywa i świadomie cieszyć się ich prozdrowotnymi właściwościami.
Nie dla każdego
Szparagi zawierają szczawiany, które mogą być problematyczne dla osób z kamicą nerkową. Osoby z problemami z nerkami lub z historią kamicy nerkowej powinny skonsultować się z lekarzem przed włączeniem szparagów do swojej diety. Szparagi zawierają także puryny, które mogą być problematyczne dla osób cierpiących na dnę moczanową.