Mało kto ma świadomość. Tak reaguje organizm, kiedy jesz szparagi

Sezon na szparagi nie trwa za długo, więc warto wykorzystać go w pełni i cieszyć się smakiem chrupiących łodyg. Tym bardziej że są przy tym skarbnicą witamin i składników odżywczych, za które organizm szybko podziękuje.

Szparagi cieszą się w sezonie dużą popularnościąSzparagi cieszą się w sezonie dużą popularnością
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jak mantrę powtarza się, że warzywa są zdrowe i powinny gościć w każdym posiłku. Nie omija to również szparagów, które kuszą teraz niemal w każdym sklepie. Sezon na szparagi w Polsce rozpoczyna się zwykle w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca, więc nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za chrupanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagi zapiekane z pomidorkami i jajkiem. W sam raz na majówkę

Właściwości szparagów

Cenimy je za delikatny smak i uniwersalność w kuchni, bo serwować je można jako dodatek do obiadu, główne danie czy też w formie śniadania. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z prawdziwej potęgi zdrowotnej, jaką w sobie kryją. Nie zawierają dużo kalorii, więc sprawdzą się nawet na diecie redukcyjnej. Mają za to szereg cennych witamin, takich jak witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, E i K, które wspierają zdrowie skóry, wzroku i układu odpornościowego. Są także bogate w minerały, takie jak żelazo, magnez, potas i fosfor, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają również cynk, który poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, a także kwas foliowy i witaminę B6, które wspierają pracę serca.

Zielone szparagi możesz usmażyć i uparować na patelni
Zielone szparagi możesz usmażyć i uparować na patelni © Adobe Stock

Szparagi są źródłem błonnika, który wspiera prawidłowe trawienie i utrzymanie wagi ciała. Dzięki zawartości potasu regulują ciśnienie krwi i zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie.

Organizm podziękuje za szparagi

W szparagach znaleźć można również przeciwutleniacze. Są to witaminy C oraz E, flawonoidy i polifenole. Te związki neutralizują wolne rodniki – niestabilne cząsteczki, które mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym nowotworów i chorób serca. Pozwalają również na opóźnienie procesów starzenia się organizmu. Szparagi zawierają asparaginę, aminokwas o działaniu moczopędnym. Oznacza to, że spożywanie szparagów może zwiększyć produkcję moczu, pomagając organizmowi w naturalnym usuwaniu nadmiaru soli i płynów. Dzięki temu możemy poczuć się uczucia ciężkości i nadęcia jak balon.

Szparagi pojawiły się w sklepach
Szparagi pojawiły się w sklepach © Adobe Stock

Szparagi to oczywiście jedynie dodatek do zdrowej diety - jeśli na co dzień nie odżywiamy się dobrze i nie dbamy o ruch, to nawet największy pęczek nic nie zmieni. Regularne jedzenie szparagów w połączeniu ze zbilansowaną dietą może przynieść liczne korzyści dla Twojego organizmu, od wzmocnienia układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego, po wsparcie trawienia i naturalną detoksykację. Warto więc w pełni wykorzystać sezon na te wyjątkowe warzywa i świadomie cieszyć się ich prozdrowotnymi właściwościami.

Nie dla każdego

Szparagi zawierają szczawiany, które mogą być problematyczne dla osób z kamicą nerkową. Osoby z problemami z nerkami lub z historią kamicy nerkowej powinny skonsultować się z lekarzem przed włączeniem szparagów do swojej diety. Szparagi zawierają także puryny, które mogą być problematyczne dla osób cierpiących na dnę moczanową.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu