WAŻNE
TERAZ

Deficyt budżetu Polski. Ministerstwo Finansów ujawnia dane za maj

Mało kto ma świadomość. Tak reaguje organizm, kiedy jesz szparagi

Sezon na szparagi nie trwa za długo, więc warto wykorzystać go w pełni i cieszyć się smakiem chrupiących łodyg. Tym bardziej że są przy tym skarbnicą witamin i składników odżywczych, za które organizm szybko podziękuje.

Szparagi cieszą się w sezonie dużą popularnościąSzparagi cieszą się w sezonie dużą popularnością
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
17

Jak mantrę powtarza się, że warzywa są zdrowe i powinny gościć w każdym posiłku. Nie omija to również szparagów, które kuszą teraz niemal w każdym sklepie. Sezon na szparagi w Polsce rozpoczyna się zwykle w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca, więc nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za chrupanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagi zapiekane z pomidorkami i jajkiem. W sam raz na majówkę

Właściwości szparagów

Cenimy je za delikatny smak i uniwersalność w kuchni, bo serwować je można jako dodatek do obiadu, główne danie czy też w formie śniadania. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z prawdziwej potęgi zdrowotnej, jaką w sobie kryją. Nie zawierają dużo kalorii, więc sprawdzą się nawet na diecie redukcyjnej. Mają za to szereg cennych witamin, takich jak witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, E i K, które wspierają zdrowie skóry, wzroku i układu odpornościowego. Są także bogate w minerały, takie jak żelazo, magnez, potas i fosfor, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają również cynk, który poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, a także kwas foliowy i witaminę B6, które wspierają pracę serca.

Zielone szparagi możesz usmażyć i uparować na patelni
Zielone szparagi możesz usmażyć i uparować na patelni © Adobe Stock

Szparagi są źródłem błonnika, który wspiera prawidłowe trawienie i utrzymanie wagi ciała. Dzięki zawartości potasu regulują ciśnienie krwi i zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie.

Organizm podziękuje za szparagi

W szparagach znaleźć można również przeciwutleniacze. Są to witaminy C oraz E, flawonoidy i polifenole. Te związki neutralizują wolne rodniki – niestabilne cząsteczki, które mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym nowotworów i chorób serca. Pozwalają również na opóźnienie procesów starzenia się organizmu. Szparagi zawierają asparaginę, aminokwas o działaniu moczopędnym. Oznacza to, że spożywanie szparagów może zwiększyć produkcję moczu, pomagając organizmowi w naturalnym usuwaniu nadmiaru soli i płynów. Dzięki temu możemy poczuć się uczucia ciężkości i nadęcia jak balon.

Szparagi pojawiły się w sklepach
Szparagi pojawiły się w sklepach © Adobe Stock

Szparagi to oczywiście jedynie dodatek do zdrowej diety - jeśli na co dzień nie odżywiamy się dobrze i nie dbamy o ruch, to nawet największy pęczek nic nie zmieni. Regularne jedzenie szparagów w połączeniu ze zbilansowaną dietą może przynieść liczne korzyści dla Twojego organizmu, od wzmocnienia układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego, po wsparcie trawienia i naturalną detoksykację. Warto więc w pełni wykorzystać sezon na te wyjątkowe warzywa i świadomie cieszyć się ich prozdrowotnymi właściwościami.

Nie dla każdego

Szparagi zawierają szczawiany, które mogą być problematyczne dla osób z kamicą nerkową. Osoby z problemami z nerkami lub z historią kamicy nerkowej powinny skonsultować się z lekarzem przed włączeniem szparagów do swojej diety. Szparagi zawierają także puryny, które mogą być problematyczne dla osób cierpiących na dnę moczanową.

Wybrane dla Ciebie

Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany