Zwiędłe szparagi – nigdy więcej! Jeden prosty test wystarczy, by przekonać się, czy szparagi są świeże

Jeśli po raz pierwszy kupiłeś szparagi i chciałeś wziąć na zapas lub jesteś ich ogromnym fanem i nie mogłeś się oprzeć włożeniu do koszyka kilku pęczków zamiast jednego, zachowaj czujność. Żadne inne warzywo nie traci świeżości i jędrności tak szybko. Na szczęście jeden prosty test wystarczy, by przekonać się, czy szparagi są świeże.

Ugotowane szparagiSzparagi, które straciły świeżość nie będą już tak smaczne
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Szparagi – co zrobić, gdy zwiędną i stracą jędrność

Większość z nas na szparagi czeka cały rok, a gdy tylko pojawiają się na rynku, kupuje to wiosenne warzywo w ilościach hurtowych. Ale wytrawni smakosze szparagów doskonale zdają sobie sprawę z tego, że kupowanie ich na zapas nie jest dobrym rozwiązaniem – szparagi bardzo szybko tracą jędrność. Już po jednym czy dwóch dniach będą miękkie, wiotkie i co najważniejsze – ich wyjątkowy smak straci na intensywności.

Czy można jeść takie szparagi? Oczywiście! Należy tylko sprawdzić, czy na łodygach lub główkach nie pojawiła się pleśń. Jeśli tak, szparagi koniecznie trzeba wyrzucić, w przeciwnym wypadku warto ze zwiędniętych szparagów zrobić risotto lub zupę krem.

Najlepiej jednak smakują szparagi świeże, więc warto je spożywać bezpośrednio po zakupie, po krótkim obgotowaniu. Aby przedłużyć ich trwałość, dobrze jest umieszczać je w wysokim wazonie wypełnionym lodowatą wodą – w lodówce dzięki temu zabiegowi pozostaną świeże nawet 3-4 dni, pod warunkiem, że udało nam się upolować naprawdę świeże i jędrne szparagi.

A jak je rozpoznać? Wystarczy jeden prosty test, dzięki któremu już zawsze będziesz kupować tylko świeże szparagi.

Jak rozpoznać świeże szparagi?

Czy wiesz, jak wyglądają świeże szparagi? Dla niewprawnego oka rozpoznanie ich może być nie lada sztuką, ale gdy dowiesz się, na co zwracać uwagę, już nigdy nie kupisz nieświeżych szparagów.

Wystarczy jeden prosty test. Potrzyj o siebie końcówki szparagów – świeże powinny wydawać charakterystyczny skrzypiący dźwięk. Co jeszcze świadczy o świeżości szparagów?

  • Główki szparagów nie powinny być poszarpane czy opadać – zwróć uwagę, by były zamknięte i miały jasną barwę.
  • Końcówka szparaga powinna łatwo łamać się – cała łodyga świeżego szparaga charakteryzuje się kruchością.
  • Jędrność – jeśli szparagi są wiotkie, a ich łodyga nie jest krucha, lecz elastyczna, to znak, że szparagi są nieświeże.

Długie i ciemne? Mogą być świeże, ale to oznaka, że szparagi są przerośnięte – na pewno nie będą tak smaczne, jak mniej dorodne okazy.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów