Zwiędłe szparagi – nigdy więcej! Jeden prosty test wystarczy, by przekonać się, czy szparagi są świeże

Jeśli po raz pierwszy kupiłeś szparagi i chciałeś wziąć na zapas lub jesteś ich ogromnym fanem i nie mogłeś się oprzeć włożeniu do koszyka kilku pęczków zamiast jednego, zachowaj czujność. Żadne inne warzywo nie traci świeżości i jędrności tak szybko. Na szczęście jeden prosty test wystarczy, by przekonać się, czy szparagi są świeże.

Ugotowane szparagiSzparagi, które straciły świeżość nie będą już tak smaczne
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Szparagi – co zrobić, gdy zwiędną i stracą jędrność

Większość z nas na szparagi czeka cały rok, a gdy tylko pojawiają się na rynku, kupuje to wiosenne warzywo w ilościach hurtowych. Ale wytrawni smakosze szparagów doskonale zdają sobie sprawę z tego, że kupowanie ich na zapas nie jest dobrym rozwiązaniem – szparagi bardzo szybko tracą jędrność. Już po jednym czy dwóch dniach będą miękkie, wiotkie i co najważniejsze – ich wyjątkowy smak straci na intensywności.

Czy można jeść takie szparagi? Oczywiście! Należy tylko sprawdzić, czy na łodygach lub główkach nie pojawiła się pleśń. Jeśli tak, szparagi koniecznie trzeba wyrzucić, w przeciwnym wypadku warto ze zwiędniętych szparagów zrobić risotto lub zupę krem.

Najlepiej jednak smakują szparagi świeże, więc warto je spożywać bezpośrednio po zakupie, po krótkim obgotowaniu. Aby przedłużyć ich trwałość, dobrze jest umieszczać je w wysokim wazonie wypełnionym lodowatą wodą – w lodówce dzięki temu zabiegowi pozostaną świeże nawet 3-4 dni, pod warunkiem, że udało nam się upolować naprawdę świeże i jędrne szparagi.

A jak je rozpoznać? Wystarczy jeden prosty test, dzięki któremu już zawsze będziesz kupować tylko świeże szparagi.

Jak rozpoznać świeże szparagi?

Czy wiesz, jak wyglądają świeże szparagi? Dla niewprawnego oka rozpoznanie ich może być nie lada sztuką, ale gdy dowiesz się, na co zwracać uwagę, już nigdy nie kupisz nieświeżych szparagów.

Wystarczy jeden prosty test. Potrzyj o siebie końcówki szparagów – świeże powinny wydawać charakterystyczny skrzypiący dźwięk. Co jeszcze świadczy o świeżości szparagów?

  • Główki szparagów nie powinny być poszarpane czy opadać – zwróć uwagę, by były zamknięte i miały jasną barwę.
  • Końcówka szparaga powinna łatwo łamać się – cała łodyga świeżego szparaga charakteryzuje się kruchością.
  • Jędrność – jeśli szparagi są wiotkie, a ich łodyga nie jest krucha, lecz elastyczna, to znak, że szparagi są nieświeże.

Długie i ciemne? Mogą być świeże, ale to oznaka, że szparagi są przerośnięte – na pewno nie będą tak smaczne, jak mniej dorodne okazy.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny