Zwiędłe szparagi – nigdy więcej! Jeden prosty test wystarczy, by przekonać się, czy szparagi są świeże
Jeśli po raz pierwszy kupiłeś szparagi i chciałeś wziąć na zapas lub jesteś ich ogromnym fanem i nie mogłeś się oprzeć włożeniu do koszyka kilku pęczków zamiast jednego, zachowaj czujność. Żadne inne warzywo nie traci świeżości i jędrności tak szybko. Na szczęście jeden prosty test wystarczy, by przekonać się, czy szparagi są świeże.
Szparagi – co zrobić, gdy zwiędną i stracą jędrność
Większość z nas na szparagi czeka cały rok, a gdy tylko pojawiają się na rynku, kupuje to wiosenne warzywo w ilościach hurtowych. Ale wytrawni smakosze szparagów doskonale zdają sobie sprawę z tego, że kupowanie ich na zapas nie jest dobrym rozwiązaniem – szparagi bardzo szybko tracą jędrność. Już po jednym czy dwóch dniach będą miękkie, wiotkie i co najważniejsze – ich wyjątkowy smak straci na intensywności.
Czy można jeść takie szparagi? Oczywiście! Należy tylko sprawdzić, czy na łodygach lub główkach nie pojawiła się pleśń. Jeśli tak, szparagi koniecznie trzeba wyrzucić, w przeciwnym wypadku warto ze zwiędniętych szparagów zrobić risotto lub zupę krem.
Najlepiej jednak smakują szparagi świeże, więc warto je spożywać bezpośrednio po zakupie, po krótkim obgotowaniu. Aby przedłużyć ich trwałość, dobrze jest umieszczać je w wysokim wazonie wypełnionym lodowatą wodą – w lodówce dzięki temu zabiegowi pozostaną świeże nawet 3-4 dni, pod warunkiem, że udało nam się upolować naprawdę świeże i jędrne szparagi.
A jak je rozpoznać? Wystarczy jeden prosty test, dzięki któremu już zawsze będziesz kupować tylko świeże szparagi.
Jak rozpoznać świeże szparagi?
Czy wiesz, jak wyglądają świeże szparagi? Dla niewprawnego oka rozpoznanie ich może być nie lada sztuką, ale gdy dowiesz się, na co zwracać uwagę, już nigdy nie kupisz nieświeżych szparagów.
Wystarczy jeden prosty test. Potrzyj o siebie końcówki szparagów – świeże powinny wydawać charakterystyczny skrzypiący dźwięk. Co jeszcze świadczy o świeżości szparagów?
- Główki szparagów nie powinny być poszarpane czy opadać – zwróć uwagę, by były zamknięte i miały jasną barwę.
- Końcówka szparaga powinna łatwo łamać się – cała łodyga świeżego szparaga charakteryzuje się kruchością.
- Jędrność – jeśli szparagi są wiotkie, a ich łodyga nie jest krucha, lecz elastyczna, to znak, że szparagi są nieświeże.
Długie i ciemne? Mogą być świeże, ale to oznaka, że szparagi są przerośnięte – na pewno nie będą tak smaczne, jak mniej dorodne okazy.
Smacznego: przepis na placuszki dyniowe
Zobacz także: