Chłodnik z kiszonych białych szparagów z pokrzywą

Często bywa tak, że na koniec dnia na targach zostają warzywa, których nikt nie chciał kupić. Mnie kiedyś udało się znaleźć w ten sposób lekko poobijane dwa pęczki białych szparagów. Jeden zakisiłem, a z drugiego zrobiłem chłodnik – coś podobnego do bułgarskiego tarratora, tylko zamiast ogórków dodałem szparagi i pokrzywę.

Chłodnik szparagowyChłodnik szparagowy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • białe szparagi – pęczek
  • cebula biała – 1 szt. (duża)
  • seler naciowy – 1 szt.
  • por – 1 szt.
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • bulion warzywny – 800 ml
  • zakwas z kiszonych szparagów – 200 ml
  • kwaśna śmietana – 100 ml
  • młode liście pokrzywy pospolitej – 50 g
  • masło – 1 płaska łyżka
  • czosnek – 1 ząbek
  • fiołki wonne – do dekoracji
  • sól i pieprz – do smaku

Przepis

  • Na początek obierz białe szparagi ze skórki (ogonki na końcu zostaw), a następnie pokrój je do główek, zostawiając je do dekoracji zupy. Cebulę, seler naciowy oraz białą część pora pokrój na średniej wielkości kostkę.
  • W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć pokrojone warzywa, przesmaż je – powinny być lekko rumiane. Gdy będą gotowe, zalej je bulionem oraz dodaj zakwas. Gotuj, aż warzywa staną się miękkie.
  • Następnie zmiksuj całość na gładką masę i przecedź przez sito. Do chłodnej już zupy dodaj kwaśną śmietanę i posiekane młode liście kwietniowej pokrzywy.
  • Główki szparagów, które ci zostały, podsmaż na niewielkiej ilości masła z czosnkiem, solą i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
  • Dodaj do zupy jako chrupiący i smaczny akcent. Udekoruj danie dzikimi kwiatami.

Protip

  • Wszystkie części warzyw, które zostają po obieraniu (np. cebuli czy pora), możesz zamrozić i wykorzystać później do ugotowania wywaru.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę