Uczta szparagowa. Najsmaczniejsze pomysły na szparagi

Sezon na szparagi trochę się opóźnił, więc w tym roku nie maj, a czerwiec będzie wypełniony smakiem tych delikatnych kłączy. To jedno z pierwszych sezonowych warzyw nie tylko jest pyszne, ale też ma wiele wartości prozdrowotnych. Poza tym, w przeciwieństwie do innych nowalijek, szparagi nie są pryskane, bo to byliny, które bardzo szybko rosną w naturalnych warunkach. Dlatego korzystajmy ze szparagów, przygotowując z nich pyszne dania.

Świeże szparagiŚwieże szparagi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Szparagi na surowo

Choć zwykle poddajemy je obróbce termicznej, szparagi możemy jeść na surowo - są wówczas najzdrowsze. W tej odsłonie zdecydowanie lepsze będą zielone niż białe. Są delikatniejsze, mniej włókniste i bardziej chrupiące. Do jedzenia na surowo nadają się zwłaszcza cienkie sztuki. Szparagi powinny też być bardzo świeże. Przełamujemy je w miejscu, w którym same pękają i wykorzystujemy ich górną część - tą z główką.

Surowe szparagi, możemy wykorzystać podobnie jak selera naciowego czy młodą marchewkę pokrojoną w słupki, jako przegryzkę podawaną z różnymi dipami. Szczególnie smaczne są połączenia szparagów z sosami na bazie jogurtu, delikatnych serów, jajek czy masła. Wystarczy umyć warzywa pod zimną wodą, przygotować dipy i podać w formie przekąski.

Innym zastosowaniem surowych szparagów jest dodanie ich do sałatki. Szparagi świetnie komponują się z innymi młodymi warzywami, lubią też towarzystwo delikatnych mięs np. piersi z kurczaka czy lekkich serów. A to oznacza, że możemy je dodać do przeróżnych sałatek. Dodadzą daniu wiosenny szparagowy aromat i będą przyjemnie chrupać w ustach.

Nie tylko bób. Najlepsze produkty sezonowe na lato

Warto sięgnąć po szparagi także przygotowując wiosenne soki czy koktajle. Kłącza możemy łączyć z innymi warzywami, ziołami czy owocami, wrzucając je do sokowirówki lub blendując. Nie wszyscy polubią zestaw szparagi truskawka, ale już szparagi z gruszką na pewno znajdą wielu amatorów.

Szparagi w sosie

Duszone, pieczone, lekko ugotowane na parze, a nawet grillowane - szparagi możemy przygotować na wiele sposobów. Bez względu na sposób obróbki, warto pomyśleć o podaniu ich z sosem. Tu też mamy pełną dowolność, bo szparagi smak szparagów, choć charakterystyczny jest bardzo delikatny. Klasyka to zapiekane szparagi w sosie beszamelowym czy holenderskim. Czasem jednak warto odejść od utartych schematów i trochę zaszaleć.

Do szparagów doskonale pasuje smak rozmaitych orzechów. Włoskie, laskowe, migdały, nerkowce, pestki dyni, pinii czy słonecznika - wybór mamy ogromny. Wszystkie sosy oparte na tych składnikach świetnie podkreślą smak szparagów - bez względu na to czy polejemy nimi ugotowane al dente warzywa, czy podamy je w formie zapiekanki.

Grillowane szparagi
Grillowane szparagi © Adobe Stock

Szparagi z grilla

Początek sezonu na szparagi, pokrywa się z rozpoczęciem sezonu grillowego. Warto to wykorzystać i wrzucić warzywa na ruszt. Ponieważ są bardzo delikatne nie wymagają długiego opiekania, a świetnie pasują do innych smakołyków przygotowywanych na grillu - zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Kłącza możemy dołożyć do pieczonych ziemniaków - na kilka minut przed tym, gdy będą gotowe - i podać z sosem koperkowym lub masłem i solą. Doskonale sprawdzą się też w towarzystwie ryby z rusztu.Idealne, a do tego naprawdę luksusowe połączenie, to grillowany łosoś ze szparagami. Propozycją, która do jedzenia szparagów, może przekonać też dzieci, są warzywa owinięte cienkim plastrem boczku i upieczone na ruszcie. Bardzo proste, szybkie i ciekawe wizualnie danie. A co najważniejsze bardzo smacznie.

Pamiętajmy, że w tym roku sezon na szparagi lekko się opóźnił, ale to nie znaczy, że potrwa do końca lata. Jeśli nie nacieszymy się smakiem tych pysznych wiosennych warzyw w czerwcu, na kolejną okazję będziemy musieli czekać cały rok.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu