Uczta szparagowa. Najsmaczniejsze pomysły na szparagi

Sezon na szparagi trochę się opóźnił, więc w tym roku nie maj, a czerwiec będzie wypełniony smakiem tych delikatnych kłączy. To jedno z pierwszych sezonowych warzyw nie tylko jest pyszne, ale też ma wiele wartości prozdrowotnych. Poza tym, w przeciwieństwie do innych nowalijek, szparagi nie są pryskane, bo to byliny, które bardzo szybko rosną w naturalnych warunkach. Dlatego korzystajmy ze szparagów, przygotowując z nich pyszne dania.

Świeże szparagiŚwieże szparagi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Szparagi na surowo

Choć zwykle poddajemy je obróbce termicznej, szparagi możemy jeść na surowo - są wówczas najzdrowsze. W tej odsłonie zdecydowanie lepsze będą zielone niż białe. Są delikatniejsze, mniej włókniste i bardziej chrupiące. Do jedzenia na surowo nadają się zwłaszcza cienkie sztuki. Szparagi powinny też być bardzo świeże. Przełamujemy je w miejscu, w którym same pękają i wykorzystujemy ich górną część - tą z główką.

Surowe szparagi, możemy wykorzystać podobnie jak selera naciowego czy młodą marchewkę pokrojoną w słupki, jako przegryzkę podawaną z różnymi dipami. Szczególnie smaczne są połączenia szparagów z sosami na bazie jogurtu, delikatnych serów, jajek czy masła. Wystarczy umyć warzywa pod zimną wodą, przygotować dipy i podać w formie przekąski.

Innym zastosowaniem surowych szparagów jest dodanie ich do sałatki. Szparagi świetnie komponują się z innymi młodymi warzywami, lubią też towarzystwo delikatnych mięs np. piersi z kurczaka czy lekkich serów. A to oznacza, że możemy je dodać do przeróżnych sałatek. Dodadzą daniu wiosenny szparagowy aromat i będą przyjemnie chrupać w ustach.

Nie tylko bób. Najlepsze produkty sezonowe na lato

Warto sięgnąć po szparagi także przygotowując wiosenne soki czy koktajle. Kłącza możemy łączyć z innymi warzywami, ziołami czy owocami, wrzucając je do sokowirówki lub blendując. Nie wszyscy polubią zestaw szparagi truskawka, ale już szparagi z gruszką na pewno znajdą wielu amatorów.

Szparagi w sosie

Duszone, pieczone, lekko ugotowane na parze, a nawet grillowane - szparagi możemy przygotować na wiele sposobów. Bez względu na sposób obróbki, warto pomyśleć o podaniu ich z sosem. Tu też mamy pełną dowolność, bo szparagi smak szparagów, choć charakterystyczny jest bardzo delikatny. Klasyka to zapiekane szparagi w sosie beszamelowym czy holenderskim. Czasem jednak warto odejść od utartych schematów i trochę zaszaleć.

Do szparagów doskonale pasuje smak rozmaitych orzechów. Włoskie, laskowe, migdały, nerkowce, pestki dyni, pinii czy słonecznika - wybór mamy ogromny. Wszystkie sosy oparte na tych składnikach świetnie podkreślą smak szparagów - bez względu na to czy polejemy nimi ugotowane al dente warzywa, czy podamy je w formie zapiekanki.

Grillowane szparagi
Grillowane szparagi © Adobe Stock

Szparagi z grilla

Początek sezonu na szparagi, pokrywa się z rozpoczęciem sezonu grillowego. Warto to wykorzystać i wrzucić warzywa na ruszt. Ponieważ są bardzo delikatne nie wymagają długiego opiekania, a świetnie pasują do innych smakołyków przygotowywanych na grillu - zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Kłącza możemy dołożyć do pieczonych ziemniaków - na kilka minut przed tym, gdy będą gotowe - i podać z sosem koperkowym lub masłem i solą. Doskonale sprawdzą się też w towarzystwie ryby z rusztu.Idealne, a do tego naprawdę luksusowe połączenie, to grillowany łosoś ze szparagami. Propozycją, która do jedzenia szparagów, może przekonać też dzieci, są warzywa owinięte cienkim plastrem boczku i upieczone na ruszcie. Bardzo proste, szybkie i ciekawe wizualnie danie. A co najważniejsze bardzo smacznie.

Pamiętajmy, że w tym roku sezon na szparagi lekko się opóźnił, ale to nie znaczy, że potrwa do końca lata. Jeśli nie nacieszymy się smakiem tych pysznych wiosennych warzyw w czerwcu, na kolejną okazję będziemy musieli czekać cały rok.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości