Sola ze szparagami w sosie cytrynowym

Sola dobrze sprawdza się w daniach lekkostrawnych. Chude, białe mięso tej ryby jest jędrne, elastyczne, soczyste i pozbawione nieprzyjemnych małych ości. Wyśmienity smak soli podkreślają zresztą wszelkie warzywa – na surowo, ugotowane na parze, podane jako purée.

Sola ze szparagamiSola ze szparagami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ok. 900 g filetów ze świeżej soli (ewentualnie flądry)
  • sok z cytryny
  • sól, biały pieprz
  • świeże szparagi pokrojone na 5 cm kawałki (najlepiej zielone)
  • masło

Sos:

  • szklanka wywaru warzywnego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • sok z 1,5 cytryny
  • cukier
  • drobno posiekany świeży estragon lub roztarty w moździerzu suszony
  • szczypta mielonego imbiru

Przepis

  • Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Polewamy sokiem z cytryny i obsypujemy solą i pieprzem. Szparagi gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku.
  • Na każdy kawałek fileta nałożyć po 2 szparagi. Ryby zrolować.
  • Roladki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze lub na specjalnej wkładce. Gotować na parze ok 15-20 minut.
  • Rybę przekładamy na półmisek i polewamy gotowym sosem.
  • Sos: wlać do rondelka wywar, dodać skórkę cytrynową. Gotować na małym ogniu.
  • Mąkę rozmieszać z sokiem z cytryny, dodać do wywaru i gotować, aż zgęstnieje. Dodać estragon i imbir i doprawić do smaku. Możemy dodać do sosu śmietany, aby go zabielić.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości