Sola ze szparagami w sosie cytrynowym

Sola dobrze sprawdza się w daniach lekkostrawnych. Chude, białe mięso tej ryby jest jędrne, elastyczne, soczyste i pozbawione nieprzyjemnych małych ości. Wyśmienity smak soli podkreślają zresztą wszelkie warzywa – na surowo, ugotowane na parze, podane jako purée.

Sola ze szparagamiSola ze szparagami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ok. 900 g filetów ze świeżej soli (ewentualnie flądry)
  • sok z cytryny
  • sól, biały pieprz
  • świeże szparagi pokrojone na 5 cm kawałki (najlepiej zielone)
  • masło

Sos:

  • szklanka wywaru warzywnego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • sok z 1,5 cytryny
  • cukier
  • drobno posiekany świeży estragon lub roztarty w moździerzu suszony
  • szczypta mielonego imbiru

Przepis

  • Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Polewamy sokiem z cytryny i obsypujemy solą i pieprzem. Szparagi gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku.
  • Na każdy kawałek fileta nałożyć po 2 szparagi. Ryby zrolować.
  • Roladki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze lub na specjalnej wkładce. Gotować na parze ok 15-20 minut.
  • Rybę przekładamy na półmisek i polewamy gotowym sosem.
  • Sos: wlać do rondelka wywar, dodać skórkę cytrynową. Gotować na małym ogniu.
  • Mąkę rozmieszać z sokiem z cytryny, dodać do wywaru i gotować, aż zgęstnieje. Dodać estragon i imbir i doprawić do smaku. Możemy dodać do sosu śmietany, aby go zabielić.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru