W sezonie Polacy zajadają tym warzywem się na potęgę. Może być bardzo toksyczne
Niektórzy ze zniecierpliwieniem wyczekują sezonu na chrupiące, zielone łodygi. Chociaż trzeba na nie jeszcze trochę poczekać, to warto pamiętać już teraz, by zachować umiar i wybierać warzywa ze sprawdzonego źródła. Szparagi bowiem mogą chłonąć toksyny jak gąbka.
Są chrupiące, zielone i smaczne, a miłośnicy warzyw chętnie włączają je do jadłospisu. Co roku szparagi cieszą się dużą popularnością, a coraz więcej osób decyduje się na włączenie ich do jadłospisu. Ma niedużo kalorii, ale sporo minerałów i witamin. Mogłoby się wydawać, że to zdrowa pozycja, ale naukowcy z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu przyznali szparagom niechlubne miano jednych z najbardziej toksycznych warzyw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca
Właściwości szparagów
Szparagi to warzywa o niezwykle korzystnych właściwościach odżywczych. Są niskokaloryczne i bogate w witaminy, takie jak A, C, E, K, oraz witaminy z grupy B, które wspierają zdrowie układu odpornościowego, nerwowego i funkcji metabolicznych. Szparagi zawierają także minerały, m.in. żelazo, magnez, potas i fosfor, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Szparagi działają moczopędnie, co może wspomagać oczyszczanie organizmu. Obecność antyoksydantów pomaga w ochronie komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Na dodatek są niskokaloryczne - 100 gramów szparagów ma tylko 20 kalorii.
Najbardziej toksyczne warzywo
W 2024 roku Ogród Botaniczny w Hamburgu zorganizował konkurs na najbardziej toksyczną roślinę. Szparagi zajęły w nim niechlubne drugie miejsce, zaraz po wisterii.
Szparagi rosną przy ziemi, pędy wystają ok. 16-25 cm nad powierzchnię. Przez to mogą wchłaniać z gleby szkodliwe substancje, takie jak pestycydy, chlorany i metale ciężkie. Związki te, w większych dawkach, mogą być szkodliwe dla zdrowia, negatywnie wpływając na układ oddechowy, wątrobę i nerki.
Czy to oznacza, że powinniśmy unikać tego warzywa? Niekoniecznie — wystarczy wybierać warzywa ze sprawdzonego źródła i odpowiednio przygotować je później w domu. Najlepiej kupować je od lokalnych dostawców, którzy stosują naturalne metody uprawy i unikają chemicznych nawozów. Dobrym pomysłem jest również wybór szparagów z upraw ekologicznych. Chociaż w niektórych sklepach znaleźć je można nawet zimą, to lepiej ograniczyć się do zakupów w trakcie sezonu - od początku maja do końca czerwca. Poza tym okresem rośnie ryzyko tego, że hodowla szparagów była wspomagana.
Dokładne umycie szparagów może pomóc w usunięciu niektórych szkodliwych substancji z ich powierzchni. Podobnie działa gotowanie.
Kto nie może jeść szparagów?
Są jednak przypadki, kiedy lepiej kupić w sklepie inne warzywo i to z innego powodu niż sama obecność toksyn.
Osoby cierpiące na dnę moczanową oraz leczone na kamienie nerkowe powinny zrezygnować z jedzenia szparagów, ponieważ zawierają one puryny, które przyczyniają się do gromadzenia się kwasu moczowego w organizmie. Osoby z zaburzeniami perystaltyki jelit również powinny unikać tego warzywa, ponieważ może ono powodować wzdęcia. Zawierają także kwas szczawiowy, który może powodować problemy u osób z kamieniami nerkowymi.