Lekka sałatka z grillowanymi szparagami. Doskonała na upały

Kiedy z nieba leje się żar raczej nie mamy siły i chęci na przygotowywaniem skomplikowanych dań. W gorące dni najlepiej sprawdzają się lekkie i szybkie do przygotowania potrawy takie jak chłodniki czy sałatki. Na letni obiad proponujemy sałatkę z grillowanymi szparagami. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Lekka sałatka z grillowanymi szparagami. Doskonała na upałyLekka sałatka z grillowanymi szparagami. Doskonała na upały
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 1/2 pęczka białych szparagów,
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów,
  • pęczek dymki,
  • garść mieszanki dowolnych liści i ziół: rukwi wodnej, bazylii, estragonu, melisy, musztardowca, mięty, szpinaku, rzymskiej sałaty
  • 1 czubata łyżka prażonych utłuczonych orzechów laskowych,
  • kilka truskawek,
  • 1 łyżka ciemnego cukru,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru,
  • 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu,
  • sól wędzona

Przepis

  • Szparagi białe umyć, odłamać końce, obrać (najlepiej obieraczką do miękkich warzyw). Jeżeli są grube przekroić wzdłuż na pół. Pokroić na kawałki długości około 5–6 cm.
  • Szparagi zielone umyć, odłamać końce i pokroić na kawałki długości około 5 – 6 cm.
  • Dymkę oczyścić i przekroić wzdłuż na pół.
  • Warzywa włożyć do miski, oprószyć cukrem i polać 2 łyżkami oleju.
  • Dokładnie wymieszać. Liście i zioła umyć, osuszyć.
  • Zrobić sos - ocet jabłkowy wymieszać z syropem z czarnego bzu i olejem.
  • Na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej ułożyć białe szparagi i dymkę. Grillować z obu stron na rumiano.
  • Przełożyć do miski. Wrzucić na grilla zielone szparagi.
  • Gotowe zielone szparagi przełożyć do pozostałych warzyw i polać sosem. Wymieszać. Do szparagów dodać liście sałat i ziół.
  • Dodać orzechy lub pestki słonecznika i udekorować połówkami truskawek. Posypać wędzoną solą.
  • Do sałatki można dodać bób, grillowany oscypek, wędzone tofu.

Wybrane dla Ciebie

To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną