Krucha tarta ze szparagami i przepiórczymi jajkami

Rewelacyjna tarta ze szparagami i jajeczkami przepiórczymi sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych przyjęć, jak i na kolację czy drugie śniadanie do pracy. Wbrew pozorom, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Krucha tarta ze szparagamiKrucha tarta ze szparagami
Monika Lemko

Ciasto:

  • 150 g masła roślinnego
  • 300 g maki krupczatki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 1 jajko M
  • mąka do podsypania

Masa:

  • 3 jajka M
  • 270 g sera śmietankowo kanapkowego w kostce
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 50 g tartego sera żółtego np. grana padano, parmezan
  • mielony pieprz czarny do smaku
  • pęczek szczypiorku

Ponadto:

  • 6 jajek przepiórczych
  • garść świeżych szparagów
  • świeże listki mięty i bazylii
  • świeży koperek

Przepis

  • Ciasto: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok. 4 mm, o średnicy większej niż forma, żeby wyłożyć jej boki. Ciasto przekładamy na formę przez odwrócenie go razem z papierem. Papier odklejamy i ciastem wylepiamy całą formę razem z bokami, nadmiar odcinamy.
  • Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 40 min.
  • Piekarnik nastawiamy na 200 st. C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.
  • W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
  • Masa: jajka kurze łączymy rozkruszonym serem kanapkowym, śmietanką, miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy ser żółty, posiekany szczypiorek, doprawiamy pieprzem i mieszamy.
  • Szparagi myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem,odrywamy stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się odłamią). Odmierzamy od strony główki długość ok. 10 cm, pozostałą część odkładamy (można wykorzystać do innego dania np. zupy).
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 min, żeby lekko przestygło. Przelewamy na nią masę serową, układamy szparagi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i pieczemy ok. 20 min.
  • Następnie wyjmujemy, wbijamy jajka przepiórcze i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 5 min, tak, aby białko nam się ścięło. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, dekorujemy bazylia, mięta i koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować