Szaszłyki na kilka sposobów

To nieodłączny element grilla i ciekawy pomysł na podanie warzyw, mięsa lub owoców. Do przygotowanie szaszłyków oprócz produktów spożywczych niezbędne będą patyczki - zazwyczaj używamy bambusowych, które najlepiej delikatnie zwilżyć zanim nabijemy na nie składniki i wrzucimy na ruszt. Prawdziwi fani grilla mogą zainwestować też w metalową wersję "patyczków" z praktyczną rączką. A teraz czas na przepisy. Pierwszy z nich to ziemniaczana propozycja z VideoKuchni. Wystarczą cztery składniki i przyprawy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 10Szaszłyki ziemniaczane

/ 10Szaszłyki z kurczaka

Obraz
© Shutterstock.com

Kurczak doskonale komponuje się ze smakiem pomidorów - warto dodać je nie tylko na patyczkach, ale również podać jako sos do polania gotowych szaszłyków. Wcześniej pokrojone na kawałki mięso i umyte pomidory warto zamarynować w mieszance miodu (1 łyżka), sosu sojowego (1 łyżka) i imbiru w proszku (1 łyżeczka). Marynatę można delikatnie rozrzedzić wodą. Po 3-4 godzinach marynowania, produkty wystarczy nabić na patyczki i przygotować na ruszcie lub patelni grillowej.

/ 10Szaszłyki z pieczarkami

Obraz
© Shutterstock.com

Umyte pieczarki i inne warzywa pokrojone w kostkę (np. papryki, cukinia i czerwona cebula) najlepiej skropić oliwą z oliwek i doprawić do smaku solą morską, pieprzem, majerankiem, rozmarynem. Nabić na patyczki i grillować kilka minut z każdej strony.

/ 10Szaszłyki z łososiem

Obraz
© Fotolia

Nie tylko mięsne i wege szaszłyki to kulinarna uczta dla podniebienia. Oczyszczone i doprawione kawałki łososia wraz z plasterkami cukinii i pomidorkami koktajlowymi to jeden z pomysłów na podanie ryby na patyku. Oprócz podstawowych przypraw, czyli soli (szczególnie morskiej lub himalajskiej) i świeżo mielonego pieprzu, przyda się świeży rozmaryn, który dodatkowo podkreśli smak produktów.

/ 10Szaszłyki z truskawkami i piankami

Obraz
© 123RF.COM

Pianki typu marshmallows to ulubiony przysmak Amerykanów podczas grillowania i ogniska. Podgrzane nabierają wyjątkowej struktury i stanowią słodki przysmak na gorąco. Jeśli dodamy do nich truskawki (które także można wrzucić na ruszt na patyczkach) i gotowe polejemy czekoladą lub syropem klonowym, mamy gwarancję oryginalnego i pysznego deseru.

/ 10Szaszłyki warzywne

Obraz
© Shutterstock.com

Oprócz najczęściej grillowanych warzyw, czyli cukinii i papryki, na grilla warto wrzucić także kukurydzę i polecane na wcześniejszych slajdach pomidorki koktajlowe. Całość skropiona oliwą i doprawiona (np. solą ziołową, pieprzem kajeńskim, czerwoną papryką)
po zgrillowaniu może być zdrowym obiadem lub warzywną przekąską.

/ 10Szaszłyki z tostami na słodko

Obraz
© Shutterstock.com

Nadadzą się śniadanie lub podwieczorek. Tosty z dżemem (gęstym i lekko kwaskowatym np. z porzeczek) plus sezonowe owoce - np. truskawki, ale świetnie sprawdzą się też morele i banany (w skórce) - stanowić będą ciekawe połączenie na patyku.

/ 10Szaszłyki z kiełbasą

/ 10Szaszłyki jak sałatka caprese

Obraz
© 123RF.COM

Szaszłyki można podawać także bez obróbki termiczne. Przykładowo sałatka caprese nabita na patyczki (minikulki mozzarelli, pomidorki koktajlowe i listki bazylii)
to prosta i ładnie prezentująca się przystawka na przyjęcie w domu.

10 / 10Szaszłyki z krewetek

Obraz
© Shutterstock.com

Te owoce morza również warto nabić na patyczki i zgrillować. Wcześniej należy je oczywiście oczyścić (zostawiając ogonki, dzięki czemu będą trzymać strukturę), doprawić solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. Skropić oliwą i ugrillować. Gotowe można posypać zieleniną, np. koperkiem lub pietruszką.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości