Specjały kuchni francuskiej: perliczka, kaczka i gęś

Kuchnia francuska niesłusznie kojarzona jest tylko z żabimi udkami i ślimakami. Kulinarne specjały szefów kuchni cieszą się poważaniem na całym świecie. Warto spróbować w prowadzić je do swojego menu. Kucharz David Gaboriaud przygotował specjały kuchni francuskiej. Na stole pojawiły się dania takie, jak: foie gras z kaczki na chałce z chutney'em ananasowym, filet z gęsi z ziołami i jabłkami , czyli gęstym sosem używanym w kuchni indyjskiej. W jego menu znalazło się też supreme z perliczki i sosem z koziego sera.

Kuchnia francuska niesłusznie kojarzona jest tylko z żabimi udkami i ślimakami. Kulinarne specjały szefów kuchni cieszą się poważaniem na całym świecie. Warto spróbować wprowadzić je do swojego menu. Kucharz David Gaboriaud zaproponował pomysły na kilka dań. Na stole pojawiły się: foie gras z kaczki na chałce z chutney'em ananasowym, czyli czyli gęstym sosem używanym w kuchni indyjskiej oraz filet z gęsi z ziołami i jabłkami. W jego menu znalazło się też supreme z perliczki i sosem z koziego sera.

Zobaczcie przepis na tournedos z fileta z gęsi z ziołami, jabłkami i karmelizowanymi śliwkami. Składniki:

2 filety z gęsi, świeży tymianek i majeranek, sól, pieprz, 2 jabłka, 100 g suszonych śliwek, laska cynamonu, migdały, miód spadziowy, masło, żubrówka Przygotowanie:

Ponacinać filety od strony tłuszczu. Ze strony mięsa wyciąć kieszonkę (w najgrubszej warstwie). Doprawić filety solą i pieprzem, w kieszonce umieścić świeże zioła. Zwijać filety w kształcie wałka (aby się nie rozwinęły należy obwiązać je sznurkiem). Tak przygotowany "wałek", pokroić na kilkucentymetrowe steki. Obsmażyć filety ze wszystkich stron na patelni (po kilka minut), a następnie piec w 180 stopniach przez 8-10 minut, tak by w środku mięso było jeszcze różowe. Namoczyć śliwki we wrzątku kilka minut aż zmiękną. Następnie odsączyć je i pokroić w kawałki. Na patelni podsmażyć na maśle pokrojone jabłka (na złoty kolor). Dodać śliwki, cynamon, kilka łyżek żubrówki i dwie łyżki miodu. Dusić na średnim ogniu kilka minut aż płyn zgęstnieje. Na koniec dodać kawałek masła i wymieszać by powstał aksamitny sos. Na talerz serwować na zmianę: jabłka, śliwki, po dwa kawałki mięsa i polać sosem.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty