WP
Specjały kuchni francuskiej: perliczka, kaczka i gęś

Specjały kuchni francuskiej: perliczka, kaczka i gęś

Kuchnia francuska niesłusznie kojarzona jest tylko z żabimi udkami i ślimakami. Kulinarne specjały szefów kuchni cieszą się poważaniem na całym świecie. Warto spróbować w prowadzić je do swojego menu. Kucharz David Gaboriaud przygotował specjały kuchni francuskiej. Na stole pojawiły się dania takie, jak: foie gras z kaczki na chałce z chutney'em ananasowym, filet z gęsi z ziołami i jabłkami , czyli gęstym sosem używanym w kuchni indyjskiej. W jego menu znalazło się też supreme z perliczki i sosem z koziego sera.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
WP

Kuchnia francuska niesłusznie kojarzona jest tylko z żabimi udkami i ślimakami. Kulinarne specjały szefów kuchni cieszą się poważaniem na całym świecie. Warto spróbować wprowadzić je do swojego menu. Kucharz David Gaboriaud zaproponował pomysły na kilka dań. Na stole pojawiły się: foie gras z kaczki na chałce z chutney'em ananasowym, czyli czyli gęstym sosem używanym w kuchni indyjskiej oraz filet z gęsi z ziołami i jabłkami. W jego menu znalazło się też supreme z perliczki i sosem z koziego sera.

Zobaczcie przepis na tournedos z fileta z gęsi z ziołami, jabłkami i karmelizowanymi śliwkami. Składniki:

WP

2 filety z gęsi, świeży tymianek i majeranek, sól, pieprz, 2 jabłka, 100 g suszonych śliwek, laska cynamonu, migdały, miód spadziowy, masło, żubrówka Przygotowanie:

Ponacinać filety od strony tłuszczu. Ze strony mięsa wyciąć kieszonkę (w najgrubszej warstwie). Doprawić filety solą i pieprzem, w kieszonce umieścić świeże zioła. Zwijać filety w kształcie wałka (aby się nie rozwinęły należy obwiązać je sznurkiem). Tak przygotowany "wałek", pokroić na kilkucentymetrowe steki. Obsmażyć filety ze wszystkich stron na patelni (po kilka minut), a następnie piec w 180 stopniach przez 8-10 minut, tak by w środku mięso było jeszcze różowe. Namoczyć śliwki we wrzątku kilka minut aż zmiękną. Następnie odsączyć je i pokroić w kawałki. Na patelni podsmażyć na maśle pokrojone jabłka (na złoty kolor). Dodać śliwki, cynamon, kilka łyżek żubrówki i dwie łyżki miodu. Dusić na średnim ogniu kilka minut aż płyn zgęstnieje. Na koniec dodać kawałek masła i wymieszać by powstał aksamitny sos. Na talerz serwować na zmianę: jabłka, śliwki, po dwa kawałki mięsa i polać sosem.

Perliczka faszerowana podrobami i chałką

WP

Piersi kacze w żurawinie

Pasztet - z jakiego mięsa jest najzdrowszy?

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP