WAŻNE
TERAZ

Stopy procentowe. Ta decyzja powinna ucieszyć Polaków

Gęś

Gęsina nie jest pierwszym wyborem Polaków. Zdecydowanie częściej sięgamy po klasycznego kurczaka, mięso wołowe czy wieprzowe. Czasami warto jednak sięgnąc do korzeni i przyrządzić danie z gęsi.Gęsina to tradycyjnie polska potrawa. Kiedyś zajadano się nią zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, a na noworocznym jej obecność na stołach była obowiązkowa. Nie odmawiano jej sobie także w czasie karnawału. Dania z gęsi jadł sam król, szlachta i arystokracja. Dziś Polacy niechętnie sięgają po to mięso.

Gęsina – dlaczego warto jeśćZazwyczaj nie chcemy przygotowywać gęsi, ponieważ jest to tłuste i kaloryczne mięso. Rzeczywiście, gęś jest najbardziej kalorycznym drobiem. 100 gramów mięsa to aż 339 kalorii. Te liczby nie powinny nas jednak zrażać, ponieważ w gęsinie znajdziemy całą skarbnicę wartości odżywczych.

Zacznijmy od tłuszczu, którego faktycznie jest w gęsi dużo, natomiast są to tłuszcze jedno- i wielonasycone. W tym rodzaju mięsa znajdziemy m.in. korzystny dla serca kwas omega-3 i omega-6, dlatego gęsina polecana jest osobom, które maja problemy sercowo-naczyniowe. Oprócz tego dostarczy nam wielu witamin: A, E i B. Dodatkowo jest źródłem licznych składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza czy cynku.

Niektóre badania wykazują także, że jedzenie gęsi może poprawić nasze samopoczucie, a tłuszcz gęsi uznaje się za afrodyzjak.

Gęsina – jak przyrządzićNajbardziej znanym daniem z tego rodzaju mięsa jest oczywiście tradycyjna gęś z pieczonymi jabłkami. Ale gęsinę możemy faszerować także innymi owocami np. gruszkami czy suszonymi śliwkami. Ponadto do aromatu mięsa będzie pasował także majeranek, rozmaryn, imbir czy jałowiec.

Mięso z gęsi świetnie nadaje się również do przyrządzania pasztetów, a na gęsich szyjach można przygotować również wywar do zup. Na tym lista się jednak nie kończy. Miękkie i soczyste mięso ze skrzydła nadaje się do smażenia i stanowi dobrą podstawę do sporządzenia przekąsek. Oprócz tego pierś z gęsi możemy upiec, udusić lub nawet uwędzić.

Gęsina – dodatkiDo gęsi najlepiej pasowały będą różnego rodzaju warzywa np. pieczone ziemniaki i modra kapusta. Ten rodzaj mięsa można też podawać w towarzystwie słodkawych dodatków np. pieczonych jabłek czy żurawiny. Bardziej odważne osoby mogą także sporządzić gęś w karmelu z dodatkiem pomarańczy.

Pierś gęsi ze śliwkami z żurawiną

Pierś gęsi ze śliwkami z żurawiną

Półgęski - piersi gęsie wędzone

Półgęski - piersi gęsie wędzone

Bogaty rosół

Bogaty rosół