Sos koperkowy. Idealny dodatek do mięs
Sos koperkowy to klasyczny dodatek do mięs i warzyw. Świeży koperek w połączeniu ze śmietaną i zasmażką świetnie komponuje się z pieczonym indykiem lub kurczakiem. Przepis poleca autorka bloga "Królestwo garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sosy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- pełna łyżka masła
- pełna łyżka mąki pszennej
- 3-4 łyżki świeżego siekanego koperku
- 250 ml rosołu lub wywaru z warzyw
- 150 ml śmietany 18%
- sól
- szczypta cukru
- kilka kropel soku z cytryny
Przepis
W garnku z grubym dnem stopić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Wlać rosół, cały czas mieszając. Zagotować. Dodać śmietanę (wcześniej wlać do niej trochę gorącego płynu w celu zahartowania), wsypać koperek. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Nie gotować, tylko podgrzać.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl