Danie da się odratować. Prosty trik na zagęszczenie gulaszu

Zdarza ci się, że ugotujesz zupę lub sos, które są zbyt wodniste? Spokojnie potrawa jest do odratowania. Poznaj kilka trików jak zagęścić dania, nie zatracając smaku.

Prosty trik na zagęszczenie gulaszu
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

Dowiedz się, jak zagęścić gulasze, sosy i zupy, używając odpowiedniej ilości mąki. Trzy główne zagęstniki to: mąka pszenna, mąka kukurydziana i mąka lub skrobia ararutowa. Pierwsze dwa są zwykle używane w pikantnych daniach, podczas gdy mąka ararutowa jest wykorzystywana w słodkich daniach.

Mąkę można wykorzystać na trzy sposoby:

  • Można dodawać do mięsa podczas smażenia przed dodaniem płynu, a tym samym zagęści gulasz podczas gotowania.
  • Mąkę można zmieszać z niewielką ilością zimnej wody, aby uzyskać nieatrakcyjną "zawiesinę", którą następnie miesza się i tworzy grudki - technika zwana "gaszeniem". Po dodaniu do gulaszu, doprowadza się go do wrzenia w celu pozbycia się smaku mąki. Umożliwia to pęcznienie skrobi.
  • Alternatywnie, możesz zmieszać równą ilości mąki z masłem (i / lub olejem), tworząc pastę o nazwie "beurre manie". Następnie wymieszać powstałą pastę z gorącym gulaszem, gdzie rozpuści się i rozproszy mąkę.

Mąka kukurydziana jest idealnym zagęszczaczem. Należy jednak pamiętać, że ma ona nieco bardziej galaretowatą teksturę niż tradycyjna mąka, więc nie można dodać jej za dużo. Jest również odpowiednia dla osób dbających o linię, ponieważ nie dodaje potrawie aż tylu kalorii. Najważniejszą zasadą jest to, że zarówno mąkę pszenną, jak i kukurydzianą należy zagotować, aby potrawa nie straciła na smaku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość