WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Danie da się odratować. Prosty trik na zagęszczenie gulaszu

Zdarza ci się, że ugotujesz zupę lub sos, które są zbyt wodniste? Spokojnie potrawa jest do odratowania. Poznaj kilka trików jak zagęścić dania, nie zatracając smaku.

Prosty trik na zagęszczenie gulaszu
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska
77

Dowiedz się, jak zagęścić gulasze, sosy i zupy, używając odpowiedniej ilości mąki. Trzy główne zagęstniki to: mąka pszenna, mąka kukurydziana i mąka lub skrobia ararutowa. Pierwsze dwa są zwykle używane w pikantnych daniach, podczas gdy mąka ararutowa jest wykorzystywana w słodkich daniach.

Mąkę można wykorzystać na trzy sposoby:

  • Można dodawać do mięsa podczas smażenia przed dodaniem płynu, a tym samym zagęści gulasz podczas gotowania.
  • Mąkę można zmieszać z niewielką ilością zimnej wody, aby uzyskać nieatrakcyjną "zawiesinę", którą następnie miesza się i tworzy grudki - technika zwana "gaszeniem". Po dodaniu do gulaszu, doprowadza się go do wrzenia w celu pozbycia się smaku mąki. Umożliwia to pęcznienie skrobi.
  • Alternatywnie, możesz zmieszać równą ilości mąki z masłem (i / lub olejem), tworząc pastę o nazwie "beurre manie". Następnie wymieszać powstałą pastę z gorącym gulaszem, gdzie rozpuści się i rozproszy mąkę.

Mąka kukurydziana jest idealnym zagęszczaczem. Należy jednak pamiętać, że ma ona nieco bardziej galaretowatą teksturę niż tradycyjna mąka, więc nie można dodać jej za dużo. Jest również odpowiednia dla osób dbających o linię, ponieważ nie dodaje potrawie aż tylu kalorii. Najważniejszą zasadą jest to, że zarówno mąkę pszenną, jak i kukurydzianą należy zagotować, aby potrawa nie straciła na smaku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm