Trwa ładowanie...
d1ecquu

Danie da się odratować. Prosty trik na zagęszczenie gulaszu

Zdarza ci się, że ugotujesz zupę lub sos, które są zbyt wodniste? Spokojnie potrawa jest do odratowania. Poznaj kilka trików jak zagęścić dania, nie zatracając smaku.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Prosty trik na zagęszczenie gulaszu
Prosty trik na zagęszczenie gulaszu (123RF)
d1ecquu

Dowiedz się, jak zagęścić gulasze, sosy i zupy, używając odpowiedniej ilości mąki. Trzy główne zagęstniki to: mąka pszenna, mąka kukurydziana i mąka lub skrobia ararutowa. Pierwsze dwa są zwykle używane w pikantnych daniach, podczas gdy mąka ararutowa jest wykorzystywana w słodkich daniach.

Mąkę można wykorzystać na trzy sposoby:

  • Można dodawać do mięsa podczas smażenia przed dodaniem płynu, a tym samym zagęści gulasz podczas gotowania.
  • Mąkę można zmieszać z niewielką ilością zimnej wody, aby uzyskać nieatrakcyjną "zawiesinę", którą następnie miesza się i tworzy grudki - technika zwana "gaszeniem". Po dodaniu do gulaszu, doprowadza się go do wrzenia w celu pozbycia się smaku mąki. Umożliwia to pęcznienie skrobi.
  • Alternatywnie, możesz zmieszać równą ilości mąki z masłem (i / lub olejem), tworząc pastę o nazwie "beurre manie". Następnie wymieszać powstałą pastę z gorącym gulaszem, gdzie rozpuści się i rozproszy mąkę.

Mąka kukurydziana jest idealnym zagęszczaczem. Należy jednak pamiętać, że ma ona nieco bardziej galaretowatą teksturę niż tradycyjna mąka, więc nie można dodać jej za dużo. Jest również odpowiednia dla osób dbających o linię, ponieważ nie dodaje potrawie aż tylu kalorii. Najważniejszą zasadą jest to, że zarówno mąkę pszenną, jak i kukurydzianą należy zagotować, aby potrawa nie straciła na smaku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1ecquu

Podziel się opinią

Share

d1ecquu

d1ecquu