Danie da się odratować. Prosty trik na zagęszczenie gulaszu

Zdarza ci się, że ugotujesz zupę lub sos, które są zbyt wodniste? Spokojnie potrawa jest do odratowania. Poznaj kilka trików jak zagęścić dania, nie zatracając smaku.

Prosty trik na zagęszczenie gulaszu
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

Dowiedz się, jak zagęścić gulasze, sosy i zupy, używając odpowiedniej ilości mąki. Trzy główne zagęstniki to: mąka pszenna, mąka kukurydziana i mąka lub skrobia ararutowa. Pierwsze dwa są zwykle używane w pikantnych daniach, podczas gdy mąka ararutowa jest wykorzystywana w słodkich daniach.

Mąkę można wykorzystać na trzy sposoby:

  • Można dodawać do mięsa podczas smażenia przed dodaniem płynu, a tym samym zagęści gulasz podczas gotowania.
  • Mąkę można zmieszać z niewielką ilością zimnej wody, aby uzyskać nieatrakcyjną "zawiesinę", którą następnie miesza się i tworzy grudki - technika zwana "gaszeniem". Po dodaniu do gulaszu, doprowadza się go do wrzenia w celu pozbycia się smaku mąki. Umożliwia to pęcznienie skrobi.
  • Alternatywnie, możesz zmieszać równą ilości mąki z masłem (i / lub olejem), tworząc pastę o nazwie "beurre manie". Następnie wymieszać powstałą pastę z gorącym gulaszem, gdzie rozpuści się i rozproszy mąkę.

Mąka kukurydziana jest idealnym zagęszczaczem. Należy jednak pamiętać, że ma ona nieco bardziej galaretowatą teksturę niż tradycyjna mąka, więc nie można dodać jej za dużo. Jest również odpowiednia dla osób dbających o linię, ponieważ nie dodaje potrawie aż tylu kalorii. Najważniejszą zasadą jest to, że zarówno mąkę pszenną, jak i kukurydzianą należy zagotować, aby potrawa nie straciła na smaku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć