Sos słodko-kwaśny. Idealny do kurczaka

Klasyka azjatyckiej kuchni. Choć sos słodko-kwaśny bez trudno znajdziemy na sklepowej półce, warto przygotować go samodzielnie. Przekonacie się sami, że to nic trudnego. Wystarczy jedynie kilka składników.

Sos słodko-kwaśny. Idealny do kurczakaSos słodko-kwaśny. Idealny do kurczaka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • piersi z kurczaka (2 szt.)
  • papryka (2 szt.)- najlepiej żółta i czerwona
  • 1 cebula
  • ok. 300 g ananasa (świeżego lub mrożonego)
  • 3 łyżki keczupu
  • 2-3 łyżki octu ryżowego
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • olej (do smażenia)
  • woda
  • szczypiorek

Przepis

  • Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę (średniej wielkości).
  • Paprykę i cebulę pokroić na duże kawałki (rozdzielić tak, żeby każdy płatek był osobno.
  • Kurczaka podsmażyć wraz z cebulą na niewielkiej ilości oleju, tak by mięso nie było różowe (ale i nie zarumieniać.
  • Smażyć na głębszej patelni lub w woku.
  • Keczup wymieszać z octem i cukrem. Dodać odrobinę wody.
  • Sos wlać na patelnię, zamieszać, dusić na średnim ogniu. Jak cebulka będzie mięknąć, dodać paprykę. 5 min przed końcem duszenia dodać pokrojonego w kostki ananasa.
  • Dusić tak, żeby cebulka i papryka były miękkie, ale z papryki nie powinna odchodzić skórka.
  • Danie podawać z ryżem i posiekanym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja