Sos pieczarkowy. Kremowy dodatek do dań
Kremowy i aromatyczny sos pieczarkowy to klasyka polskiej kuchni. Doskonale pasuje do pieczonych mięs i kotletów mielonych. Możemy go również podać z makaronem lub ryżem. Przepis z bloga "Królestwo garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sosy
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 duża cebula,
- 3 łyżki masła,
- 1 płaska łyżka siekanego tymianku,
- 500 g pieczarek,
- 1 żółtko,
- 500 ml śmietany 18 proc.,
- sól,
- cukier,
- sok z cytryny.
Przepis
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić na maśle dodając szczyptę soli i cukru. Cebulę przełożyć do miseczki, na patelnię włożyć połowę pieczarek i podsmażyć na dużym ogniu, przełożyć do cebuli. Następnie podsmażyć drugą część pieczarek. Przełożyć wszystko na patelnię, dodać tymianek i dusić na małym ogniu.
Śmietanę wymieszać z żółtkiem, dodać do niej trochę gorących pieczarek. Wlać śmietanę na patelnię, wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl